Header Ads

Τα «όπλα» Μητσοτάκη στη συζήτηση για την Ουκρανία Φ.1781

Η μάχη της Βουλής:

Τα «όπλα» Μητσοτάκη στη συζήτηση για την Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα λέει ο Μητσοτάκης

  


in.gr 1 Μαρτίου 2022, 
Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διεξήχθη την Τρίτη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Ουκρανία. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός μίλησε στις 11:00 στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα. Η συζήτηση προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

«Αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητα μιας γειτονικής χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μιλάει αυτή την ώρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας ξυπνά και πάλι στην ήπειρο τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής».

Επιχειρείται, όπως είπε, να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί το διεθνές Δίκαιο.

«Αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητα μιας γειτονικής χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε ότι η ρωσική εισβολή οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της προσφυγιάς.

«Με πρόσχημα μίας ανύπαρκτης απειλής ο Πούτιν επιχειρεί να καταργήσει την ελευθερία μιας άλλης χώρας. Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως στην Ελλάδα ζούμε με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου, προσθέτοντας ότι για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία , είπε πως είτε είσαι με την ειρήνη ή είσαι απέναντί της.

Τεράστιο πλήγμα για τη Ρωσία οι κυρώσεις της ΕΕ 

Για το θέμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα επιφέρουν ένα τεράστιο πλήγμα στη ρωσική οικονομία. «Κάθε διεθνής αποκλεισμός γίνεται εσωτερικός αναστοχασμός. Αυτή είναι η άυλη δύναμη της Δημοκρατίας απέναντι στη βία των αυταρχικών καθεστώτων» τόνισε.

Υπεραμύνθηκε της απόφασης για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία 

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση της Ελλάδας να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, απαντώντας έτσι σε όσους έχουν διατυπώσει ενστάσεις.

«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. «Το Έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία», είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ο Γερμανός πρέσβης ζήτησε το 1915 από την χώρα μας να εγκαταλείψει τη συμμαχία της. Αυτό ισχύει και τώρα. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τις κυρώσεις, που επιβάλλονται στην Ρωσία, το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός κάνουν εξαιρετική δουλειά για την προστασία της ομογένειας στη Μαριούπολη. Ναι η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία και ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνουν οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι δεν θα το κάνουμε εμείς που ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες; Και κάτι ακόμα: εάν δεν δείξουμε εμείς αλληλεγγύη με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε εμείς συμπαράσταση εάν ο μη γένοιτο προκληθούμε;» 

«Έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχθεί ουκρανούς πρόσφυγες» 

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, με φόντο και το δράμα των προσφύγων στην Ουκρανία που εγκαταλείπουν αρκετές πόλεις της χώρας για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου. «Είμαστε και έτοιμοι να υποδεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες και καλώ τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλα μέτωπα να το κάνουν και τώρα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως είμαστε ακόμα έτοιμοι και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε υβριδικές ή κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.

«Ναι, η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δικαιώνονται έτσι πολύ γρήγορα όσοι από εμάς μιλούσαν για την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω συμφωνιών ανάμεσα στα μέλη της. Η Ελληνογαλλική συμφωνία μπορεί να είναι μία τέτοια συμφωνία. Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν εάν τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στις εκτιμήσεις τους το ξεπερασμένο δίλημμα περί βουτύρου και κανονιών με το οποίο έμαθαν να σκέφτονται».

Στόχος να γίνει η Ελλάδα ενεργειακά αυτόνομη 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη, ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ενεργειακά αυτόνομη, να μετατραπούμε – όπως είπε – σε κόμβο διασύνδεσης μεταφρράς πράσινης ενέργειας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

«Κατασκευάζουμε σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου, ενισχύουμε τη διαφοροποίηση των πηγών μας» σημείωσε.

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει τη σημερινή συνεδρίαση για να «ενημερώσω το Σώμα για την εθνική γραμμή γι΄ αυτή την πρωτοφανή σύρραξη».

Η κοιτίδα της Δημοκρατίας , πρόσθεσε, πρέπει να δώσει τη δική της απάντηση. «Αυτή η απάντηση είναι το δικό μας χέρι προς την Ουκρανία».


Δεν υπάρχουν σχόλια