Header Ads

Περιφερειακά νέα Φ.1780

Στο κάστρο του Ακροκόρινθου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, συζητήσε το θέμα του φωτισμού του μνημείου
  

Το κάστρο του Ακροκόρινθου επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του προγραμματισμού της Περιφέρειας για την ανάδειξη του εν λόγω μνημείου με τον φωτισμό του -όπως θα γίνει με το ανάλογο έργο που προωθείται και για το κάστρο της Μονεμβασίας.

Σημειώνεται ότι παρόμοια προσπάθεια είχε επιχειρηθεί και πριν από περίπου 15 χρόνια, ωστόσο οι σχετικές υποδομές πολύ σύντομα βανδαλίστηκαν -“θα προσπαθήσουμε να μη συμβούν παρόμοια φαινόμενα και τώρα” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Τον περιφερειάρχη στη σημερινή αυτοψία του στον Ακροκόρινθο -σημαντικό μνημείο της Κορινθίας, αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα- συνόδευαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα και οι θεματικοί ομόλογοί της Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, η αρχαιολόγος Γιώτα Κασσίμη προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας -με την οποία ο περιφερειάρχης συζήτησε θέματα σχετικά με ανασκαφές στην Περιφερειακή Ενότητα- και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.






Ενημέρωση Νίκα για την καθίζηση στον παραλιακό πεζόδρομο του Ξυλοκάστρου Κορινθίας
  


Στην Κορινθία βρέθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, όπου και είχε διάφορες επαφές. Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Ξυλόκαστρου – Ευρωστίνης, Βλάση Τσιώτο, συζήτησε το θέμα που έχει να κάνει με την διάβρωση και τις καθιζήσεις στον παραλιακό πεζόδρομο του Ξυλοκάστρου. Στην περιοχή, θα μεταβούν άμεσα μηχανικοί της Περιφέρειας και θα διενεργήσουν αυτοψία, ώστε να εισηγηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο περιφερειάρχης, είχε επαφή και με προέδρους απ’ το Λέχαιο και τον Άσσο, όπου και συζήτησε το πρόβλημα με την άρδευση. Το ζήτημα συνδέεται με τη διαχείριση του αγωγού που μεταφέρει το νερό απ’ την Στυμφαλία.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, αυτές τις ημέρες θα συγκληθεί και σύσκεψη για το θέμα αυτό.






Επιπλέον πίστωση 7,3 εκ ευρώ για την ενίσχυση ίδρυσης / εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου
  


Σε σύσκεψη που συγκλήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου σήμερα Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, διαπιστώθηκε η δυνατότητα να διατεθούν ακόμα 7,3 εκ ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 για την ενίσχυση ίδρυσης / εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας, με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οπως αναφέρθηκε, ειδικότερα, στο πλαίσιο της παραπάνω πρόσκλησης (με κωδικό ΟΠΣ 4274 ) -και μετά την αρχική ένταξη των πράξεων- εξετάστηκε κατά την εν λόγω σύσκεψη η δυνατότητα ένταξης προς χρηματοδότηση περισσότερων επενδυτικών σχεδίων.

Προέκυψε, κατ’ αρχάς,, η δυνατότητα διάθεσης επιπλέον 7.300.000 ευρώ , πίστωση επιπλέον αυτής που θα αφορά στην κάλυψη της χρηματοδότησης επιχειρήσεων που υπέβαλαν ενστάσεις και έγιναν αποδεκτές όποιων υποβληθεισών ενστάσεων γίνουν τελικά αποδεκτές.






Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με στελέχη της Ν.Δ.
  


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε συνάντηση σήμερα Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της έδρας, στην Τρίπολη, με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μαρινάκη και τον γραμματέα Οργανωτικού του κυβερνώντος κόμματος Στέλιο Κονταδάκη, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Αρκαδία.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Π. Νίκας εξέφρασε στα στελέχη της Ν.Δ. ευχαριστίες προς την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της ως προς την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση η οποία -όπως σημείωσε- επέτρεψε να υπάρξει κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειας.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης προέβη σε ενημέρωση σχετικά με την έναρξη λειτουργίας της κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς νωρίτερα τα δύο στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είχαν επισκεφθεί την μονάδα επεξεργασίας στην Παλαιόχουνη.

Ο Π. Νίκας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “χωρίς την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, η μονάδα της Παλαιόχουνης θα εξακολουθούσε να παραμένει χωράφι”, καθώς -όπως τόνισε- “οι υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανόμενης αυτής της απελθούσας περιφερειακής Αρχής, αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε εξέλιξη”.






Θέματα τουρισμού στην Κορινθία συζήτησε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης με φορείς του κλάδου από την εν λόγω Π.Ε.
  


Η δυνατότητα κοινών δράσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον Τουριστικό Οργανισμό Λουτρακίου (LTO) στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Κορινθίας εξετάστηκε σε συνάντηση που η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου είχε στην Τρίπολη χθες Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, στην εν λόγω συνάντηση -στην οποία πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι του LTO Σπύρος Καραβούλης και της Ενωσης Ξενοδόχων Κορινθίας Σοφία Φιλιππίδου- συζητήθηκε το ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2022 καθώς και προτάσεις του LTO για κοινές δράσεις και οργάνωση, στην διάρκεια της φετινής σεζόν, farm trips με δημοσιογράφους από το εξωτερικό.

Ακόμα, εξετάστηκε η δυνατότητα διοργάνωσης στην Κορινθία γαστρονομικών εκδήλωσεων, στο πλαίσιο του γαστρονομικού φεστιβάλ που θα προγραμματίζει εφέτος η Περιφέρεια.

Τέλος, έγινε παρουσίαση των θεματικών videos της Περιφέρειας, αφ’ ενός για την περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της Κορινθίας και αφ’ ετέρου για τον οινοτουρισμό -καθώς ο οινοτουρισμος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών στο Λουτράκι και την Κορινθία γενικότερα- ενώ παράλληλα έγινε ενημέρωση για το Οδοιπορικό Οινοτουρισμού το οποίο θα λάβει χώρα στη Νεμέα και στη Μαντινεία.


Μερικές από τις δραστηριότητες της Αντιπεριφερειάρχου Πελοποννήσου Αθηνάς Κόρκα
  


Ευρεία συνάντηση Προγραμματισμού και Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18.02.2022 με τον Περιφερειάρχη Π. Νίκα ,τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, τους Πρόεδρους Άσσου & Λεχαίου, καθώς και στελέχη της Π.Ε. Κορινθίας. Στη Σύσκεψη αναπτύχθηκαν θέματα που σχετίζονται με τα έργα και τους διαγωνισμούς σε εξέλιξη, το πρόβλημα της διάβρωσης στο χώρο του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο καθώς και η διαχείριση των αγωγών άρδευσης του ΑΟΣΑΚ που αφορά τις Κοινότητες Άσσου και Λεχαίου .

Προσεχώς , σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα, θα συζητηθούν εκ νέου τα θέματα της διαχείρισης των Αγωγών Άρδευσης του ΑΟΣΑΚ που φέρνει στην πεδινή Κορινθία το νερό της Στυμφαλίας. Στην συνάντηση αυτή, θα συμμετέχουν οι Δήμαρχοι Κορινθίων, Σικυωνίων, Βέλου Βόχας, ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος και το ΔΣ του ΑΟΣΑΚ, καθώς φορείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Την ίδια ημέρα η Αντιπεριφερειάρχης κα Αθηνά Κόρκα δέχθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη από εκπροσώπους των Κοινωνικών Φροντιστηρίων, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων κ. Σάκη Παπαθανασίου με τον Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου κ. Πελοπίδα Μαυρόπουλο καθώς επίσης και του Πρόεδρου του Σχίνου κ. Δημήτρη Λαμπρόπουλο με τον εκπρόσωπο από τις Βαμβακίες κ. Ζήδρο. Η συζήτηση αφορούσε θέματα των περιοχών σε επίπεδο τεχνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό.

Η Αντιπεριφερειάρχης, κα Αθηνά Κόρκα, δέχθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσανέων Πελοποννήσου Χρήστο Γόγολα και το ΔΣ, οι οποίοι την ενημέρωσαν για θέματα του Συλλόγου.

Ειδικότερα έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες και τις δραστηριότητες του Συλλόγου σχετικά με την προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού, των ελληνικών παραδόσεων και τους μελλοντικούς στόχους του Συλλόγου που σχετίζονται με τη διατήρηση της ενιαίας ιστορικής και πολιτιστικής μας παράδοσης.

Η κα. Κόρκα από τη μεριά της ανέφερε πως οι συνασπισμοί ενδυναμώνουν και προάγουν το έργο των πολιτιστικών φορέων.

Την ίδια ημέρα συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Ιωάννη κ. Στέφη Ιωάννη. Ο κ. Στέφης την ενημέρωσε για σημαντικά θέματα της Τοπικής Κοινότητας. Συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία, την καθαριότητα, τα δίκτυα ύδρευσης και τις φυσικές καταστροφές. Η κα Κόρκα ανέφερε πως πάντα στις προτεραιότητες της Π.Ε. Κορινθίαςως θεσμικό όργανο- είναι η υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος και των έργων που πρέπει να εκτελεστούν και που σχετίζονται με την τοπική ανάπτυξη και τις ανάγκες των κατοίκων.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της έμπειρης πρώην Βουλευτή και νυν Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Αθηνάς Κόρκα στα νέα της Καθήκοντα προμηνύουν θετικότατη πορεία επ΄αγαθώ του Νομού μας και των Κορινθίων. Αθηνά, καλά πας, προχώρα έτσι, δυναμικά και παραγωγικά…





Αυτοψία στον Ισθμό της Κορίνθου:
Συνεχίζονται τα έργα
  


Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς πραγματοποίησε αυτοψία στον Ισθμό της Κορίνθου μαζί με τους δημάρχους Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο, Λουτρακίου – Περαχώρας -Αγίων Θεοδώρων Γιώργο Γκιώνη, τους αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Τάσο Γκιολή και Χάρη Βυτινιώτη και εκπροσώπους της εταιρίας Άκτωρ, για να δουν τις εργασίες στον Ισθμό Κορίνθου.

2 hours ago korinthosTV



Αυτοψία στο γήπεδο των Αγίων Θεοδώρων

  


Αυτοψία στο γήπεδο ποδοσφαίρου των Αγίων Θεοδώρων πραγματοποίησε την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα.

Το γήπεδο είχε καταστραφεί μετά την καταιγίδα “Γηρυόνης” και η αποκατάστασή του έγινε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, με πιστώσεις από την Περιφέρεια.

Την χωρική αντιπεριφερειάρχη συνόδευαν οι θεματικοί της ομόλογοι Χάρης Βυτινιώτης και Τάσος Γκιολής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.






Συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

  


Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, είχε την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε το θέμα της ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, προκειμένου να επιταχυνθεί το εκτιμητικό έργο για τις ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τον παγετό του Ιανουαρίου σε καλλιέργειες πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών, οπωροκηπευτικών αλλά και σε ελαιοκαλλιέργειες.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε ότι εντός των επομένων ημερών θα προσληφθούν 35 γεωπόνοι – εκτιμητές, με στόχο την έναρξη των εκτιμήσεων των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία και Μεσσηνία). Ο Ανδρ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι η διοίκηση του Οργανισμού έχει θέσει ως προτεραιότητα την όσο το δυνατό συντομότερη εκτίμηση των ζημιών, έτσι ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες. Επίσης ανέφερε το ύψος της αποζημίωσης που προβλέπεται, ανάλογα με την καλλιέργεια, το οποίο είναι για τα πορτοκάλια 0,22 λεπτά ανά κιλό, για τα λεμόνια 0,60 λεπτά ανά κιλό και για τα μανταρίνια 0,36 λεπτά ανά κιλό.

Ακολούθησε, στη συνέχεια, συζήτηση αναφορικά με τις αποζημιώσεις των ελαιώνων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές πέρυσι το καλοκαίρι, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να γνωστοποιεί ότι η διαδικασία πληρωμής βρίσκεται στο τελικό στάδιο, προσθέτοντας ότι η αξία κάθε ελαιόδενδρου μαζί με την ηρτημένη παραγωγή τους έχει εκτιμηθεί -από την κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής- στα 144 ευρώ, εκ των οποίων τα 50 ευρώ ανά ελαιόδενδρο θα καταβληθούν στους δικαιούχους, ως προκαταβολή, μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.

Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, είχε η στενή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την διοίκηση του Οργανισμού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών και την οριστικοποίηση των δικαιούχων παραγωγών.








Δεν υπάρχουν σχόλια