Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων φ.1780

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  


Κυβέρνηση: Η ανησυχία για το «σπιράλ» της διπλής κρίσης και τα αντίμετρα

  


CNN Γιώργος Παπακωνσταντίνου Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 «Η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. INTIME.

GR. Δόγμα στρατηγικής ψυχραιμίας αλλά και εντατικής προετοιμασίας, ώστε να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης ακόμη και της πλέον ακραίας εξέλιξης εφαρμόζει η κυβέρνηση, απέναντι στο σπιράλ των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης αλλά και του πληθωριστικού «ράλι».

Η επιδότηση Σε ό,τι αφορά στην κρατική επιδότηση είναι διακηρυγμένη η βούληση της κυβέρνησης να επεκταθεί, για όσο απαιτείται, πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υποδείκνυε στο CNN Greece, πηγή με γνώση των διεργασιών υπάρχουν τρεις «δεξαμενές» χρηματοδότησης. Κατ’ αρχάς τα κονδύλια, άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ρύπων, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αντληθούν πόροι και από τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ και περαιτέρω μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι ενισχύσεις και από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Το έκτακτο βοήθημα Από την άλλη μείζον ζητούμενο αποτελεί τα μέτρα ανακούφισης από τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής αλλά και στα καύσιμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παροχή ενός έκτακτου βοηθήματος προς τους πιο ευάλωτους και στόχος, όπως εγκαίρως είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, είναι να δοθεί ενόψει του Πάσχα. Είναι ξεκάθαρο ό,τι οι κυβερνητικές αποφάσεις για το ύψος αλλά και την περίμετρο που θα καλύπτει, θα οριστικοποιηθούν εντός του προσεχούς μήνα. Τότε, άλλωστε, θα είναι πιο ευκρινής η εικόνα για τρεις δείκτες βαρύτητας. Καταρχάς για το ρυθμό ανάπτυξης αλλά και για το έλλειμα του 2021 ενώ καθοριστική παράμετρος θεωρείται η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού: «μέσα στα δημοσιονομικά όρια που αντέχει η χώρα, σχεδιάζονται, μετριούνται, ζυγίζονται στοχευμένες μετρημένες παρεμβάσεις» υπογράμμισε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Το σίγουρο πάντως είναι ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι θα μένει μόνος του», πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η Σύνοδος Κορυφής Τα πλήγματα που δέχονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναβαθμίζουν γεωμετρικά τον δείκτη της κοινής ανησυχίας για τις ηγεσίες των κρατώνμελών της Ε.Ε.Αναπόδραστα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με άτυπο μεν χαρακτήρα, αλλά με κρίσιμη ατζέντα η οποία συγκαλείται το διήμερο 10 -11 Μαρτίου στη Γαλλία, θα αναζητηθούν εκτός ημερήσιας διάταξης, ερείσματα ή πεδία σύγκλισης στην μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση που αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας.Για τον ευρωπαϊκό νότο άλλωστε, η οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται και οι ζοφερές προβλέψεις που τη συνοδεύουν, ένεκα της γεωπολιτικής αστάθειας, θέτουν σε διαφορετική βάση την δέσμευση για επιστροφή σε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.






Οι εκτιμήσεις για τα εκλογικά σενάρια και η περιοδεία Τσίπρα στην Αθήνα
  


CNN Γιάννης Συμεωνίδης Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στην αγορά γειτονιάς της Αθήνας προκειμένου να συζητήσει με καταστηματάρχες και καταναλωτές τα προβλήματά τους, κυρίως αυτό της ακρίβειας που απομυζά τα εισοδήματά τουςI Συνεχίζει σήμερα Τετάρτη τις ανά την Αττική περιοδείες του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί στην αγορά γειτονιάς της Αθήνας προκειμένου να συζητήσει με καταστηματάρχες και καταναλωτές τα προβλήματά τους, κυρίως βεβαίως αυτό της ακρίβειας που απομυζά τα εισοδήματά τους.Στην αξιωματική αντιπολίτευση, επίσης, καλούν σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή πανυγειονομική απεργία, με συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8:30 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους.Στο μεταξύ, στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως ακριβώς λόγω της ζημιάς που κάνει στην κυβέρνηση και προσωπικώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη το σαρωτικό κύμα ακρίβειας απομακρύνεται η πιθανότητα εκλογικού αιφνιδιασμού την άνοιξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου, ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να μπει στον πειρασμό να στήσει κάλπες το φθινόπωρο αν κι εφόσον ο τουρισμός πάει καλά και δεν επαναληφθούν τα περσινά με τις πυρκαγιές. Σημειώνουν, επίσης, με νόημα πως «αν ο κ. Μητσοτάκης θελήσει να αλλάξει εκ νέου μέσα στην ίδια θητεία τον εκλογικό νόμο γεννιούνται και συνταγματικά ζητήματα για το αν οι αλλαγές μπορούν να ισχύσουν για τις μεθεπόμενες εκλογές, εφόσον βεβαίως, όπως είναι και το πιθανότερο, δεν συγκεντρώσουν 200 ψήφους».

Όπως κι αν έχει, τονίζουν πως «κάθε ημέρα που περνά φέρνει και πιο κοντά το πολιτικό τέλος Μητσοτάκη, γι’ αυτό και σχολιάζουν με νόημα πως ακόμα κι αν αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο για να ορίσει χαμηλότερο ποσοστό αυτοδυναμίας στο τέλος δεν θα βοηθήσει τον ίδιο, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία». Σε σχέση, εξάλλου, με τις συνεχιζόμενες αναδιπλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, συνεργάτες του κ. Τσίπρα θεωρούν το θέμα λήξαν, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θέλησαν από την αρχή να ρίξουν λάδι στην εσωκομματική φωτιά. Θεωρούν, μάλιστα, ειλικρινείς τις διευκρινίσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει φέρει σε δύσκολη θέση και συντρόφους του της Ομπρέλας οι οποίοι έχουν κρατήσει και δημοσίως αποστάσεις από τον ίδιο.






Ε.Βενιζέλος: Ο Πούτιν αμφισβητεί όλο το status που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης
  

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 22/02/2022 Η απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» περιοχών του Ντονμπάς, συνιστά επανάληψη όσων είχαν γίνει το 2014 στην Κριμαία, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, χθες αργά το βράδυ, στο Mega, επεσήμανε ότι η επιχειρηματολογία του Ρώσου ηγέτη είναι πολύ πιο βαθιά. «Αμφισβήτησε, στην πραγματικότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πραγματικότητα αμφισβητεί όλο το status που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Θέλει στην πραγματικότητα να επαναδιαπραγματευτεί όλο το σύστημα ασφάλειας που διέπει την Ευρώπη και ενδεχομένως και πέραν της Ευρώπης, τον κόσμο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης σχολίασε τη θέση της Ευρώπης λέγοντας ότι τα περιθώριά της είναι πάρα πολύ στενά, διότι ο Πούτιν επιδιώκει μια μεγάλη επαναδιαπραγμάτευση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλειας που ξεπερνά τον ΟΑΣΕ, που ξεπερνά τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, και δεν υπάρχουν περιθώρια η Δύση να φανεί αμήχανη, διασπασμένη και επαμφοτερίζουσα.

Σχετικά δε με τις κυρώσεις προέβλεψε ότι δεν είναι επιβαρυντικές για την αμερικανική οικονομία, θα είναι όμως πολύ επιβαρυντικές για την ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της ενεργειακής εξάρτησης. «Θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα στρατηγικό λάθος στην πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγή:
iefimerida.gr»>iefimerida.gr
-
iefimerida.gr/politiki/benizelospoytin-status-katarreysi-sobietikienosi»>Βενιζέλος: Ο Πούτιν αμφισβητεί όλο το status που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης - iefimerida.gr





ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ
  



Η «βαρύγδουπη» απόφαση του πρωθυπουργού για «έκτακτη» συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), επιβεβαίωσε (μετά από αρκετές ώρες) ότι η ΝΔ αδυνατεί να προασπίσει τόσο την εθνική μας ασφάλεια όσο και τα εθνικά μας συμφέροντα. Η κυβέρνηση συντάσσεται πλήρως με τις όποιες κυρώσεις αποφασιστούν κατά της Ρωσίας, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός σπεύδοντας στις κάμερες κατά την πρόσφατη άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ εξακολουθεί να μην απαιτεί κυρώσεις για τον Ερντογάν και την Τουρκία η οποία απειλεί ευθέως την Ελλάδα και την Κύπρο, που σε αντίθεση με την Ουκρανία είναι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με λίγα λόγια, αντί ο πρωθυπουργός να κάνει «βαρύγδουπες» συσκέψεις και «βαρύγδουπες» δηλώσεις, του συνιστούμε να κάνει το αυτονόητο: Να απαιτήσει άμεσα κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ






ΚΚΕ κατά Πούτιν για την αναφορά στον Λένιν και την Ουκρανία

  


«Η σύγχρονη Ουκρανία είναι κατασκεύασμα των Μπολσεβίκων και των Κομμουνιστών» είπε ο Ρώσος πρόεδρος Κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βάλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος λόγω του γεγονότος ότι χθες ο ένοικος του Κρεμλίνου συνέδεσε αρνητικά τον Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν με την Ουκρανία. «Η σύγχρονη Ουκρανία είναι κατασκεύασμα της Ρωσίας, των Μπολσεβίκων και των Κομμουνιστών, μετά την επανάσταση του 1917. Για τους εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην Ουκρανία κανείς δεν τους ρώτησε τίποτα. Η νίκη του ‘κόκκινου’ στρατού έδωσε εδάφη στην Ουκρανία που ανήκαν στην Γερμανία και την Πολωνία», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη του διαγγέλματος. «Στο διάγγελμά του ο Πούτιν, επεδίωξε να δικαιολογήσει τη σημερινή του στάση με ένα ρεσιτάλ αντικομμουνισμού, επίθεσης στους Μπολσεβίκους, τον Λένιν και τη Σοβιετική Ένωση. Τίποτε όμως, δεν μπορεί να αμαυρώσει την προσφορά του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, που ήταν πολυεθνική ένωση ισότιμων κρατών, ούτε να αποκρύψει τα δεινά της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, στην οποία ο Πούτιν έπαιξε τον δικό του ρόλο. Στην πράξη η επίθεση αυτή χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα των επικίνδυνων στρατηγικών σχεδιασμών της ρωσικής ηγεσίας στην περιοχή» επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Η ‘αναγνώριση’ από τη Ρωσία των λεγόμενων ‘Λαϊκών Δημοκρατιών’ του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, δεν λύνει τα υπαρκτά προβλήματα, αλλά αναπαράγει τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην ταξική εκμετάλλευση. Επιπλέον, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κοινή πάλη των λαών ενάντια στο εθνικιστικό μίσος, που καλλιεργείται από τις αστικές τάξεις και τα ιμπεριαλιστικά κράτη για την προώθηση των συμφερόντων τους στην περιοχή. Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και απαιτεί να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία! Να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ!

Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στην Ουκρανία, ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές! Καλεί το λαό να δυναμώσει την πάλη για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. «Πηγή:https://www.athensvoice.gr





Η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί και άλλο τονίζει το ΜέΡΑ25
  

«Ας είναι ειλικρινής η «Μητσοτάκης ΑΕ»: Δεν συζητούν τι θα κάνουν, έχουν ήδη πάρει εντολή από τις ΗΠΑ για το τι θα κάνουν. Η συνεδρίαση είναι το πρόσχημα για να παρουσιάσουν τις «άνωθεν εντολές ως «αποτέλεσμα ενεργειών που σώζουν την ενεργειακή κατάσταση». Ποιες είναι οι εντολές; Αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), εξαιρετικά ακριβό, εξαιρετικά κερδοφόρο και για τους Έλληνες εφοπλιστές, που έχουν επενδύσει βαριά σε τάνκερ μεταφοράς LNG και τρίβουν τα χέρια τους με τις εξελίξεις», προσθέτει το ΜέΡΑ25 και τονίζει: «Για τους πολίτες το αποτέλεσμα στην επάρκεια (αλλά και την τιμή) του ρεύματος θα είναι ολέθριο: Οι λογαριασμοί ρεύματος που ήταν ήδη ένα «πάρτι για γύπες» εξαιτίας της προφανούς αδυναμίας (ή έστω θέλησης) της κυβέρνησης να βάλει χαλινάρι στους ολιγάρχες κερδοσκόπους, θα μετατραπούν τώρα σε ένα ρωμαϊκό όργιο που θα κληθούν να πληρώσουν οι «συνήθεις σκλάβοι», οι πολίτες».

«Η «Μητσοτάκης ΑΕ» θα προσπαθήσει να το πουλήσει και αυτό σαν άλλη μια «απρόσμενη εξέλιξη που επηρεάζει όλον τον κόσμο». Δεν είναι αλήθεια. Δεν έχει κάνει «όλος ο κόσμος» τις ίδιες επιλογές, και δεν θα πληρώσει «όλος ο κόσμος» το ίδιο κόστος γι’ αυτές. Πολύ περισσότερο που σε «όλον τον κόσμο» δεν σημειώνεται η ίδια διάσταση συμφερόντων ανάμεσα στην κυβέρνηση των ολιγαρχών, και τον κόσμο», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια