Header Ads

Έγινε αιωνόβιος ο Στρατηγός Κων/νος Κόρκας Φ.1774

ΕΓΙΝΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΡΚΑΣ μία θρυλική μορφή του Ελληνικού Στρατού!
  
  


Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βόρειας Αφρικής (1942-43), στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (1943 – 45) και στις επιχειρήσεις της περιόδου 1947 – 49, όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές. Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας, μία θρυλική μορφή του Ελληνικού Στρατού, συμπλήρωσε τα 101 χρόνια ζωής πριν από λίγες ημέρες. «101 χρονών ο ζωντανός Θρύλος των Ειδικών Δυνάμεων! Στρατηγός Κόρκας Κωνσταντίνος! Ιερολοχίτης και πυξίδα για εμάς τους νεότερους. 101 χρόνια γεμάτα Ελλάδα! Χρόνια πολλά Στρατηγέ μου, να ζήσεις!!!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με την αλλαγή του χρόνου.



ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ Στρατηγέ μου!



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Του Στατηγού Κων/νου Κόρκα του Αθανασίου 

Ο Στρατηγός Κόρκας Κωνσταντίνος του Αθανασίου γεννήθηκε στο χωριό Πουλίτσα Κορινθίας το έτος 1921. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και οι Ευέλπιδες της Τάξης του 1941 λόγω του Πολέμου με τους Ιταλούς στα Βορειοηπειρωτικά βουνά, ονομάστηκαν σύμφωνα με τον κανονισμό της Σχολής αρχικά Ανθυπασπιστές και έλαβαν μέρος στον Ελληνο Ιταλικό πόλεμο, ενώ θεωρήθηκαν άπαντες, ως Απόφοιτοι της ΣΣΕ της Τάξης 1943 με το βαθμό του Ανθλγού (ΠΖ) με την απελευθέρωση. Απεστρατεύθη το 1980 με το βαθμό του Αντιστρατήγου και με τον τίτλο του Επίτιμου Διοικητού της 1ης Στρατιάς.

Διοίκησε : 

- Τον 14 ΛΟΚ, (1947 – 49) 
- Τη Γ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (1969 – 1970) 
- Το 3ο ΣΠ «ΡΙΜΙΝΙ» (1971 – 72) 
- Την ΧΙ ΜΠ (1973 – 74) 
- Το Β΄ ΣΣ το 1974-1976 
- Το Δ΄ ΣΣ του οποίου υπήρξε ο πρώτος διοικητής το 1976 και τέλος 
- Την 1η Στρατιά . 

Υπηρέτησε ως αξιωματικός του: 

- Μ.Ο. 4 - 133 Δύναμης το 1944.
- Στο ΝΑΤΟ LSE το 1955 – 57. 
- Ως ΑΚΕΔ Βουκουρεστίου–Βουδαπέστης το 1968–70 
- Ως Α΄ Υ/ΓΕΣ το 1977 και 
- Ως ΓΕΠΣ/ΓΕΣ το 1979 – 80. 

Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941) , της Β. Αφρικής (1942-43), στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις της περιόδου 1947 – 49 όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές. 

Τιμήθηκε με τις εξής ηθικές αμοιβές :

α. Προαγωγή επ΄ ανδραγαθία. 
β. Χρυσό Σταυρό Φοίνικα μετά Ξιφών.
γ. Χρυσό Σταυρό Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α΄. 
δ. Σταυρό Ταξιαρχών Βασιλικού Τάγματος Φοίνικος. 
ε. Σταυρός Ταξιαρχών Τάγματος Γεωργίου Α΄. 
στ. Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας (εξάκις) 
ζ. Πολεμικό Σταυρό Β΄ Τάξεως. 
η. Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως (επτάκις) 
θ. Μετάλλιο Εξαιρέτων πράξεων (Τρις) 
ι. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως 
ια. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως. 
ιβ. Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940 – 41. 
ιγ. Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1941 – 45 
ιδ. Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας 
ιε. Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.

Φοίτησε στις σχολές και κέντρα εκπαιδεύσεως : 
- Του όπλου του, 
- Στη Σχ.ΠΖ Αγγλίας και ΗΠΑ 
- Στη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ 
- Στην ΑΣΠ και στη ΣΕΘΑ. 

Πλέον αυτών είναι απόφοιτος της Βιομηχανικής Σχολής Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ.

Γνωρίζει πολύ καλά την Αγγλική γλώσσα. Είναι έγγαμος με μία κόρη και διαμένει στο Νέο Ψυχικό Αττικής.

Η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων ευχαριστεί το Στρατηγό Κόρκα για την αποδοχή της προτάσεως να εκφωνεί εθιμοτυπικά πλέον τον πανηγυρικό της ημέρας σε διάφορες επετείους και εκδηλώσεις μέχρι και στην ηλικία των 101 ετών!.
  


Λίγα λόγια για τον Ιερό Λόχο.

Είναι γνωστό κάθε φορά που συγκλονίζουν την Ελλάδα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, ηρωικά ή τραγικά, γεννιέται κι ένας «Ιερός Λόχος». Το 376 π.Χ. ο Επαμεινώνδας δημιούργησε τον πρώτο στην ιστορία μας Ιερό Λόχο, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς το 338 π.Χ. στη μάχη της Χαιρώνειας. Το 1821, στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες 500 σπουδαστές συγκρότησαν τον δεύτερο στην ιστορία Ιερό Λόχο ο οποίος ενίσχυσε τον αγώνα του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη περιοχή της Φωξάνης. Ο Λόχος αυτός αποδεκατίσθηκε από τους Τούρκους στις 7 Ιουν 1821 στο Δραγατσάνι όπου έπεσαν 200 και αιχμαλωτίσθηκαν 40.

Τέλος μετά τις επιχειρήσεις του πολέμου 40-41, ακολούθησε μια μικρή παύση και μετά η φλόγα για την επανάκτηση της Ελευθερίας άναψε παντού, στα βουνά και στις πόλεις στην Ελλάδα, αλλά και στη Μέση Ανατολή, όπου είχαν καταφύγει όσοι μπόρεσαν, αξ/κοί και όχι μόνο, για τη συνέχιση του αγώνα. Η κατάσταση στην Ευρώπη είχε κριθεί πλην της Μ. Βρετανίας. Τα Βαλκάνια κατείχοντο και αυτά πλην της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Στη Βόρειο Αφρική μετά βίας αναχαιτίζετο ο Ρόμμελ, 100 χλμ. δυτικά της Αλεξάνδρειας, στο Ελ Αλαμέιν.

Στη Ρωσία οι Γερμανικές δυνάμεις είχαν ανακόψει την επιθετική τους προσπάθεια πριν από το Στάλιγκραντ. Αυτή ήταν η γενική κατάσταση των επιχειρήσεων, λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση των Συμμαχικών Δυνάμεων Μέσης Ανατολής στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής. Στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης των συμμαχικών δυνάμεων προέκυψε η ανάγκη της συγκρότησης κατάλληλης μονάδας για την εκτέλεση εξειδικευμένων αποστολών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες καιρού και εδάφους. Ακόμη και για ενέργειες στη θάλασσα και από τον αέρα. Έτσι δημιουργήθηκε ο τρίτος Ιερός Λόχος στην Αίγυπτο, τον Αύγουστο του 1942, με διοικητή το πολύπειρο Συν/ ρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, που με τη γενναιότητά του και τη βαθιά πατριωτική συμπεριφορά τον οδήγησε σε νίκες και δόξες.

Όμως κάθε προσπάθεια αναφοράς στον 3ο Ιερό Λόχο εκ μέρους μου εκτιμώ ότι δεν θα μπορούσε να μεταφέρει τα στοιχεία όπως αυτά μπορεί να μας τα παρουσιάσουν οι άνθρωποι που έζησαν οι ίδιοι τα γεγονότα ή που τα βίωσαν στο πετσί τους οι νεώτεροι καταδρομείς, αξιωματικοί και οπλίτες.

Ο Ιερολοχίτης, Αντγος ε.α. Κόρκας Κων/νος καλύπτει συχνά με ζωντανές αφηγήσεις το θέμα του Ιερού Λόχου και μεταφέρει τις εμπειρίες του, οι οποίες δείχνουν το μέλλον της χώρας μας.

Για εμένα προσωπικά, ως συμπολίτη και μικρότερο σε βαθμό, υπήρξε ο «Μέντοράς» μου, κυρίως, όταν υπηρετούσαμε τη δεκαετία του «70» ο ίδιος ως Διοικητής της νεοϊδρυθείσας Γ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών με έδρα το μεγάλο Πεύκο κι εγώ, ως Λοχαγός, στο ίδιο Στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών. Τον σέβομαι, τον εκτιμώ, τον ευχαριστώ και τον θεωρώ παράδειγμα Άξιου Ηγέτη, που μάχεται ακόμα και σήμερα για την Πατρίδα ΄ σ αυτή τη μοναδική ηλικία!

ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ Στρατηγέ μου!

Είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες για την Οικογένεια «Κόρκα» με τους δύο Στρατηγούς, τον αείμνηστο Ιωάννη και τον αιωνόβιο Κωνσταντίνο!..

Ευάγγελος Δ. Κόκκινος

Δεν υπάρχουν σχόλια