Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα Φ.1771

Δήμας Χρίστος 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Βουλευτής Κορινθίας

Χρ. Δήμας στο Indicator.gr: Η πολιτεία με το Elevate Greece παρέχει για πρώτη φορά εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις

  


27 Νοεμβρίου 2021 • Ώρα δημοσίευσης: 1:11 μμ • Τελευταία ενημέρωση στις 7:35 μμ Στις δυνατότητες που παρέχει η πολιτεία στις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του Elevate Greece , αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία, Χρίστος Δήμας σε συνέντευξή του στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι νεοφυείς επιχειρήσεις από την πλατφόρμα Elevate Greece, o κ. Δήμας τόνισε χαρακτηριστικά πως η εν λόγω πλατφόρμα παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις αλλά και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τους λόγω COVID-19.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα που αναμένει η χώρα μας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, εξέφρασε την πεποίθηση ό,τι είναι μία καλή ευκαιρία και ένα χρήσιμο εργαλείο για να βελτιωθεί γενικότερα η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, ενώ μιλώντας για το τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης επισημαίνει πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Δήμας σχολίασε το θέμα του Brain drain, τονίζοντας πως “προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς δημιουργούνται νέες, καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεων εργασίας”.

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη:

Η Ελλάδα παρόλο που έχει βελτιώσει τη θέση της στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που αφορά την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, παραμένει ακόμα αρκετά πίσω. Που πιστεύετε ό,τι οφείλεται αυτό; Kαι ποιες είναι οι κινήσεις που έχετε δρομολογήσει ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό;

Ένας από τους κεντρικούς στόχους που είχαμε θέσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν η σημαντική αύξηση, σε ετήσια βάση, της έντασης δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Η Ελλάδα το 2020, πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση (+17,2%) της τελευταίας δεκαετίας στον δείκτη έντασης Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν το 2020 σε 1.50%, έναντι του 1.28% του 2019. Παρόλο όμως που οι δημόσιες δαπάνες σε Ε&Α είναι στον μέσο όρο των κ-μ του ΟΟΣΑ, εκεί που πρέπει να βελτιώσουμε την επίδοση μας είναι στις επενδύσεις που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Για τον λόγο αυτό αυξήσαμε σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα των υπέρεκπτώσεων δαπανών έρευνας & ανάπτυξης από το 130% στο 200% ώστε να δώσουμε επιπλέον ώθηση σε αυτές τις επενδύσεις δημιουργώντας ένα πολύ ανταγωνιστικό πλαίσιο.

Παράλληλα, προχωράμε σημαντικές δράσεις μέσω ΕΣΠΑ όπως για τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας (innovation clusters), τα κέντρα ικανοτήτων (competence centres), τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer offices) και το νέο Ερευνώ-ΔημιουργώΚαινοτομώ. Συνεπώς έχουμε ένα πολύ ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο το οποίο συνοδεύεται με προγράμματα επιδότησης άρα είμαστε αισιόδοξοι πως κάθε χρόνο θα έχουμε σημαντική αύξηση στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.

Έχοντας συμπληρώσει έναν χρόνο από την σύσταση του Elevate Greece, τι οφέλη έχουν αποκομίσει οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί και πως αυτή η πρωτοβουλία έχει συμβάλλει στο ευρύτερο πεδίο των επενδύσεων και της οικονομίας;

Μέχρι και πριν από έναν χρόνο περίπου, η Ελληνική πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν ήξερε συνεπώς πόσες υπάρχουν, που βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν. Εύλογο είναι πως όταν δεν έχει η πολιτεία όλα αυτά τα δεδομένα αδυνατεί στην πραγματικότητα να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική. Σήμερα, για όλα τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις.

Έχουν εγγραφεί 533 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 5.000 εργαζομένους. Πλέον, υπάρχει μια σαφής και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έτσι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος. Με άλλα λόγια, το Elevate Greece είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο για πρώτη φορά η πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), μετοχές προαίρεσης (stock options) ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τους λόγω COVID-19.

Το Elevate Greece πλαισιώνεται όμως και από ένα σημαντικό δίκτυο επίσημων υποστηρικτών που δραστηριοποιείται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές. Οι παροχές που προσφέρονται από τους επίσημους υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σπουδαία χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα.

Αναμένοντας το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο Αναπτυξιακό νόμο, οι καινοτόμες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία; Ποιο είναι το προβλεπόμενο ποσοστό των πόρων γι’ αυτές και από ποιες πηγές θα μπορούν να ενημερώνονται;

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία καλή ευκαιρία και ένα χρήσιμο εργαλείο για να βελτιώσουμε γενικότερα την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. Η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, αυξάνεται ο προϋπολογισμός της δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ο οποίος ενισχύεται με επιπλέον 25 εκατ. ευρώ και η Πράξη Seal of Excellence (Σφραγίδα Αριστείας) που αφορά στη χρηματοδότηση προτάσεων που πέρασαν το κατώφλι βαθμολογίας του SME Instrument του Horizon 2020 της Ε.Ε., δηλαδή έλαβαν τη «Σφραγίδα Αριστείας»ως ιδιαίτερα καινοτόμες προτάσεις, αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω εξαντλήσεως των διαθέσιμων κονδυλίων.

Μετά το πράσινο φως από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέταξε τα πρώτα 49 ερευνητικά/επενδυτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν για την ενίσχυση του χώρου Έρευνας και Καινοτομίας και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Τα έργα αυτά είναι συμπράξεις ερευνητικών φορέων με επιχειρήσεις (79 ερευνητικοί φορείς και 65 επιχειρήσεις) και έτσι οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι συνολικά 157 εκ των οποίων οι 13 αφορούν το Seal of Excellence και 144 στο ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

Κεντρικός μας στόχος είναι να συνδέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά την έρευνα που παράγεται στην χώρα από τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η υλοποίηση των παραπάνω έργων, με την χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

συνεχίζεται...





Ο Χρίστος Δήμας για τον φιλέλληνα Samuel Gridley Howe
  


200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, που βρίσκεται σε κυβερνητική αποστολή στη Βοστώνη, επισκέφθηκε το κοιμητήριο της Βοστώνης για να τιμήσει έναν γνήσιο φιλέλληνα που συνδέεται άμεσα με την Ουασιγκτόνια (Εξαμίλια) Κορινθίας.

Ο Samuel Gridley Howe (1801-1876) ήταν γιατρός, πραγματικός φιλέλληνας, φιλάνθρωπος και πρωτοπόρος στην εκπαίδευση τυφλών και ανάπηρων παιδιών.

Γεννήθηκε στη Βοστώνη στις 10 Νοεμβρίου 1801 και καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Μετά την απόκτηση του ιατρικού του πτυχίου το 1824, ο Χάου παρακολουθώντας τα νέα για την εξέλιξη της ελληνικής επανάστασης στην Ευρώπη εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενθουσιάστηκε με την ιδέα του απελευθερωτικού αγώνα παρακινούμενος και από τον ενθουσιασμό του για τον Λόρδο Βύρωνα του οπο,ίου ήταν θαυμαστής. Ο Χάου πήρε το πλοίο για την Ελλάδα και με την άφιξη του εκεί εντάχθηκε στις δυνάμεις των Ελλήνων επαναστατών ως χειρουργός. Η γενναιότητα, ενθουσιασμός και ικανότητα του, του προσέδωσαν τον ευφημιστικό τίτλο Λαφαγιέτ της Ελληνικής Επανάστασεως κατά τον διάσημο Γάλλο στρατηγό της εποχής. Ο Χάου επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1827 για να συγκεντρώσει χρήματα και προμήθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα η οποία πλήττονταν από λιμό. Μαζί του έφερε και μικρό αριθμό ορφανών παιδιών από την Ελλάδα. Οι πυρετώδεις προσπάθειες του Χάου απέφεραν τελικά το ποσό των 60.000 δολαρίων τα οποία κατανεμήθηκαν στην αγορά τροφίμων, ρουχισμού και την ίδρυση καταφυγίου για τους πρόσφυγες στην περιοχή της Αίγινας.

Αργότερα ίδρυσε ακόμα ένα καταφύγιο στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, και κατόπιν έγραψε τα απομνημονεύματα του από την επανάσταση. Αργότερα ο Καποδίστριας δώρισε στον Χάου 5.000 στρέμματα στα Εξαμίλια της Κορίνθου, από τα κτήματα που άνηκαν στο Κιαμήλ Μπέη, μετά από πολλές προσπάθειες και πιέσεις του προς τον Κυβερνήτη όπου εκεί οργάνωσε μια τυπική γεωργική κοινότητα με το όνομα «Ουασινγκτονία» (Washingtonia). Εκεί στέγασε 200 πρόσφυγες και προσέλαβε 200 εργαζόμενους. Ίδρυσε επίσης ένα ορφανοτροφείο και ένα σχολείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια