Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα Φ.1771

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Γιατί η δημοπράτηση του διαγωνισμού για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων θα αποδειχθεί βαρόμετρο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλαδας
  


Παναγιώτης Νάστος 
Οι ΗΠΑ τιμωρούν τον Ερντογάν Οι ΗΠΑ βλέποντας την αντιαμερικανική στάση του Ερντογάν και την προσέγγισή του με τη Ρωσία, ύστερα από την αγορά των S-400 τον τιμώρησαν, αρχικά επιβάλλοντας του κυρώσεις για αυτό και στη συνέχεια δε δίστασαν, παρά το γεγονός ότι τουρκικές εταιρείες που μετείχαν στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 κατασκεύαζαν εκατοντάδες απαρτία του, να «πετάξει» την Τουρκία εκτός του εν λόγω προγράμματος.

Αυτό δεν ήταν κάτι απλό, αφού σήμαινε αφενός μεγάλο οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ, αφού η Τουρκία επρόκειτο να αγοράσει 100 μαχητικά F35 και αφετέρου διασάλευση της γραμμής παραγωγής των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών.

Εντούτοις οι ΗΠΑ το πραγματοποίησαν, ενώ τώρα πάλι τιμωρούν τον Ερντογάν, απαγορεύοντας του κατόπιν συνεννόησης τους με την Ρωσία να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος των Κούρδων του YPG στη Συρία.

Η «στροφή» των ΗΠΑ στην Ελλάδα Παράλληλα οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την Τουρκία σταδιακά και είδαν την Ελλάδα ως χώρα αγκυροβόλιο για τα συμφέροντά τους σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Μ. Ανατολή, ΝΑ Μεσόγειο και Β. Αφρική.

Αυτό όπως αντιλαμβανόμαστε έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας, τόσο σε εξοπλιστικά ζητήματα όσο και σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας ,με την Αλεξανδρούπολη να παίζει κομβικό ρόλο μετά τη «απόβαση» τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην πόλη και τη χρήση της ως κέντρο διαμετακόμισης Αμερικανικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια.

Επίσης λόγω θέσεως της Αλεξανδρούπολης, τα παραπάνω ενοχλούν τους Τούρκους που αντιλαμβάνονται ότι τα επεκτατικά επιθετικά τους σχέδια για τη Θράκη μας σκοντάφτουν, ενώ παράλληλα μειώνεται σημαντικά η στρατηγική σημασία των στενών της Κωνσταντινούπολης, τα οποία θα μπορούν οι ΗΠΑ να ελέγχουν μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα σε συγκερασμό με τις υπόλοιπες Αμερικανικές βάσεις σε Σούδα, Βόλο, Λάρισα, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πολέμου ΤουρκίαςΕλλάδας στο Αιγαίο.

Δύο πράγματα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νού με τις ΗΠΑ.

Tό πρώτο είναι ότι επιθυμούν καθαρές σχέσεις και λύσεις , έχοντας ως επιτομή το «Are you with us or against us», δηλαδή «είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας;», οπότε και αποσαφηνίζουν εμπράκτως τη στάση τους , όπως έκαναν στην περίπτωση της Τουρκίας.

Το δεύτερο είναι ότι πάντα μα πάντα έχουν Plan B έτοιμο για κάθε περίπτωση εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως αυτοί θέλουν.

Κοινώς μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν την Τουρκία ως πρωτεύοντα σύμμαχο στην περιοχή και την Ελλάδα δευτερεύοντα. Όταν ο Ερντογάν πήρε τον «ανατολικό δρόμο» και τον «ισλαμικό δρόμο», αντικατέστησαν την Τουρκία με τη χώρα μας ως κύριο σύμμαχο στην περιοχή.

Τα παραπάνω τα αναφέρουμε λόγω του γεγονότος ότι το κλίμα μεταξύ του Έλληνα ΥΠΑΜ και του Πρέσβη των ΗΠΑ δεν είναι τελευταία στο καλύτερο επίπεδο, κάτι το οποίο φάνηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της άσκησης Atlantic Resolve 2021 στην Αλεξανδρούπολη.

Η σημασία της Αλεξανδρούπολης και τα «σύννεφα» γύρω από το λιμάνι της Η Αλεξανδρούπολη είναι σημαντική για τις ΗΠΑ για δύο λόγους, ο ένας είναι το Σιδηριδρομικό δίκτυο, και ο δεύτερος η Εγνατία Οδός σε συνδυασμό τις κάθετες οδούς σε αυτή. Έχοντας τα δύο αυτά δίκτυα μπορούν να μεταφέρουν άμεσα δυνάμεις στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Όμως η χώρα μας , έχει επιλέξει να μην χρησιμοποιήσει τα δύο αυτά πλεονεκτήματα για μια καλύτερη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ όσο αφορά τις επενδύσεις στην περιοχή και στην Ελλάδα συνολικά, αλλά για να κρατήσει γεωπολιτικές ισορροπίες κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι σε Κινέζους και Ρώσους.

Πειραιάς και Θεσσαλονίκη σαν λιμάνια βρίσκονται σε Κινεζικά χέρια, κάτι που δε θα πρέπει να γίνει για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Ιδίως αν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «πέσει» σε Κινεζικά ή Ρωσικά χέρια, αυτό πρακτικά θα σήμαινε πως όταν οι Αμερικανοί θα μετακινούν δυνάμεις από το λιμάνι θα πρέπει να συνεργάζονται με Κινέζους και Ρώσους.

Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο πως οι τελευταίοι θα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις διαδικασίες, και το κυριότερο θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες διακίνησης, υλικού.

Εκείνη την στιγμή οι Αμερικανοί θα λειτουργήσουν ακριβώς όπως και σε όλο τον υπόλοιπα κόσμο, θα αγνοήσουν την γεωγραφία, θα τραβήξουν μια ευθεία γραμμή, και θα κοιτάξουν το λιγότερο κόστος.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση το λιγότερο κόστος θα είναι να αντικαταστήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία, την Εγνατία οδό να την αντικαταστήσουν με το Οδικό Διάδρομο VIII που ενώνει την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα, και το κατά μία ημέρα πιο αργό Σιδηροδρομικό δίκτυο΄ Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας – Βουλγαρίας.






Κ. Φίλης: Ο Πούτιν δυστυχώς στήριξε τις τουρκικές θέσεις στις διαφορές μας με την Άγκυρα
  


Newsroom 
Η δήλωση για διάλογο, χωρίς αναφορά στο διεθνές δίκαιο ή στο δίκαιο της Θάλασσας του Ρώσου προέδρου δείχνει πλήρη υποστήριξη της Μόσχας στις Τουρκικές θέσεις, δηλώνει ο καθηγητής Σαφώς θέση υπέρ της Τουρκικής θέσης πήρε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η δήλωση για διάλογο, χωρίς αναφορά στο διεθνές δίκαιο ή στο δίκαιο της Θάλασσας του Ρώσου προέδρου δείχνει πλήρη υποστήριξη της Μόσχας στις Τουρκικές θέσεις δηλώνει ο καθηγητής και συμπληρώνει ότι η πικρία της Μόσχας για την αναγνώριση του Ουκρανικού Πατριαρχείου από την Ελλαδική εκκλησία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην στάση της Μόσχας.






Σφήνα των Αμερικανών στη Συμφωνία Γαλλίας - Ελλάδος των Φρεγατών
  


11 Δεκεμβρίου 2021 minislide, Άμυνα 
Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε χθες Παρασκευή πράσινο φως στην πιθανή πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών, εισερχόμενη σε ανταγωνισμό με τη Γαλλία, που σύναψε τον Σεπτέμβριο προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση τριών φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ενέκρινε τη δυνητική πώληση των τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων, πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες μετά την υπογραφή στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρόμοιας συμφωνίας, η οποία μένει να οριστικοποιηθεί.

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.






Απετράπη η παράνομη είσοδος 120 «Λάθρο» στο Ελληνικό έδαφος
    
    


11 Δεκεμβρίου 2021 minislide 
Tην παράνομη διακίνηση 120 λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου, απέτρεψαν Έλληνες αστυνομικοί με τη σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών, σε παρέβρια περιοχή 

Οι δύο διακινητές, πιθανόν μέλη δικτύου δουλεμπόρων, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής στο Κισσάριο Έβρου, όταν διαπιστώθηκε να μεταφέρουν τέσσερις λαθρομετανάστες διασχίζοντας με πλαστικά βάρκα τον ποταμό Έβρο.

Όπως προέκυψε στη συνέχεια, οι συλληφθέντες επρόκειτο να μεταφέρουν με την ίδια βάρκα 120 λαθρομετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγραφα, που περίμεναν επί τουρκικού εδάφους για το δικό τους δρομολόγιο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια