Header Ads

«ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ» φ.1766

“Το ενεργειακό αδιέξοδο του Δήμου Κορινθίων” 
  

Άρθρο του Βλάση Οικονόμου *


Προσφάτως ο Δήμος Κορινθίων ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με εταιρεία υποδομών και παροχής φυσικού αερίου θεωρώντας ότι αυτό θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος, θα βοηθήσει τους καταναλωτές και θα οδηγήσει το Δήμο στην ενεργειακή μετάβαση. Δυστυχώς όμως, αυτή η θεώρηση και αυτή η αμφιλεγόμενη επιστημονικά επιτυχία αφορά ίσως την προηγούμενη δεκαετία.

Εμείς σαν επιστημονικός φορέας εκπονήσαμε με το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και το ΚΑΠΕ στα πλαίσια δύο μεγάλων έργων που συντονίζουμε αναλυτική μελέτη για την Πελοπόννησο και την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας για το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών τα επόμενα χρόνια εφόσον επιλέξουν το φυσικό αέριο. Εκτός της δημόσιας πια παραδοχής ότι το φυσικό αέριο δεν θα είναι πια ένα φτηνό αλλά ούτε και καθαρό περιβαλλοντικό καύσιμο (καθώς μπορεί να είναι καθαρότερο σε CO2 αλλά σίγουρα όχι σε μεθάνιο το οποίο είναι και ένα αέριο του θερμοκηπίου 84 φορές πιο ισχυρό από το CO2), τα συμπεράσματα της μελέτης είναι Το κόστος για τον καταναλωτή, ακόμα και αν μειωθούν οι υπέρογκες τιμές του φυσικού αερίου σήμερα στα κανονικά μεγέθη, θα είναι πάνω από 100-150 Ευρώ στην δεκαετία λόγω των νέων Ευρωπαϊκών Πολιτικών που απαιτούν ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Το φυσικό αέριο θα αυξήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ενεργειακή φτώχεια στην περιοχή, ενώ η αντίστοιχη χρηματοδότηση σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα είχε υπεροπολλαπλάσια οφέλη (αρκετοί δήμοι προβαίνουν στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες).

Το φυσικό αέριο δεν θα είναι επιλέξιμο καύσιμο για Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μετά το 2030 (και τα λεφτά που διατέθηκαν από το τρέχον ΕΣΠΑ θα εξεταστούν από την ΕΕ γιατί δε συνάδουν με τους στόχους του 2021-2030). Για ποιο λόγο να επενδύσουν τα νοικοκυριά σε ένα καύσιμο που σε 10 χρόνια δε θα έχει μέλλον; Γιατί ο Δήμος συνηγορεί υπέρ μιας τέτοιας ενέργειας;

Αν αυτή η δημόσια χρηματοδότηση δοθεί σε αναβάθμιση κατοικιών ευάλωτων νοικοκυριών (με λιγότερο από 500,000700,000 Ευρώ το χρόνο συμμετοχή στα προγράμματα ΕΞοικονομώ), 1400 νοικοκυριά ετήσια θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους και θα ξεφύγουν οριστικά από την ενεργειακή ένδεια (ενώ αν δαπανήσει 1-1,500,000 Ευρώ το χρόνο πολύ περισσότερα νοικοκυριά θα ξεφύγουν από την ένδεια).

Έχει αποσταλεί μελέτη αναλυτική στο Δήμο για τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά στην Κόρινθο αλλά δεν ήρθε ποτέ απάντηση και επίσης ενώ δεσμεύτηκαν σε συζήτηση στο Δ.Σ. Κορινθίων ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο.

Δυστυχώς, όταν δεν λαμβάνεται υπόψιν η επιστημονική γνώση και τα αποτελέσματα από μελέτες (ενώ ο Δήμος δεν έχει ΚΑΜΙΑ τέτοια μελέτη) σίγουρα το να προβαίνουμε σε λύσεις ορυκτών καυσίμων με νέους αγωγούς είναι λανθασμένες και εις βάρος των Κορινθίων πολιτών.

Αυτό συνεπάγεται φυσικά και αθέτηση των στόχων που έχει βάλει ο Δήμος στο Σύμφωνο των Δημάρχων και καμία διάθεση για ενεργειακή μετάβαση.

Ας ενημερωθούν οι πολίτες και ας κρίνουν!

* Βλάσης Οικονόμου, Διευθυντής Institute for European Energy and Climate Policy








Δεν υπάρχουν σχόλια