Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1764

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  


Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπογραφή νέας, πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών

  


Με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και αίσθημα ευθύνης υποδέχομαι τη νέα πενταετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας.

Στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας.

Πρόκειται για επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών που υπογράφει αυτήν την ώρα την ανανέωση της συμφωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του. Πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της. Θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς. Αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας.

Η σημερινή θετική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συχνά αθόρυβης κυβερνητικής πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά, εδώ και δύο χρόνια, με άξονες την ενεργητική διπλωματία και την αμυντική εγρήγορση. Έχοντας ως πρώτο της μέλημα την ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας κι ως αταλάντευτη πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία των






Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «Όχι» στη διεύρυνση της εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις
  


Να σεβαστεί το Σύνταγμα καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντικρούοντας την πρόταση που έκανε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής για επέκταση της εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015, ώστε να περιλαμβάνεται και η περίοδος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

«Το Σύνταγμα, με το άρθρο 68 παρ. 2, σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από την αντιπολίτευση, είναι τόσο σαφές όσο και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη: ορίζει ότι η αντιπολίτευση με πρόταση 60 βουλευτών της δικαιούται να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία και συστήνεται αν πάρει τουλάχιστον 120 ψήφους», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι «ως εκ τούτου ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές»:

«Είτε θα σεβαστεί το Σύνταγμα και δεν θα προσπαθήσει να παρέμβει, να αλλοιώσει και εν τέλει να στερήσει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ελέγξει μέσω της πρότασής της για εξεταστική επιτροπή, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, είτε θα επιχειρήσει να παραβιάσει ωμά το Σύνταγμα, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και προτείνοντας άλλη εξεταστική επιτροπή, με παρεμφερές θέμα, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ 2 του Συντάγματος».
Πηγή:www.iefimerida.gr»>





Πιο κοντά σε υποψηφιότητα ο Γιώργος Παπανδρέου
  



Ο Γ. Παπανδρέου κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα διεκδικήσει την ηγεσία Σειρά επαφών με τους έξι υποψηφίους για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είχε ο κ. Παπανδρέου από το Σάββατο έως και χθες, αφού πρώτα ενημέρωσε τη Φώφη Γεννηματά Νέο κύκλο εξελίξεων –και αβεβαιότητας– στις εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει πυροδοτήσει η εμπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου, στον απόηχο της απόσυρσης της Φώφης Γεννηματά. Ο πρώην πρωθυπουργός από το Σάββατο έως και χθες πραγματοποίησε σειρά επαφών με τους έξι υποψηφίους, αφού πρώτα ενημέρωσε (με sms, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη) την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Παρότι ο ίδιος στη δήλωσή του δεν έκανε καμία αναφορά σε πιθανή υποψηφιότητά του, εδώ και δύο ημέρες όλοι οι εσωκομματικοί διάλογοι αρχίζουν και τελειώνουν με το ίδιο ερώτημα: «Θα κατέβει ο Γιώργος;». Οι ενδείξεις προς το «ναι» πληθαίνουν προϊόντος του χρόνου, αλλά επίσημη απάντηση προσώρας δεν υπάρχει (καθημερινη)





Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη των προβλημάτων των πολύτεκνων οικογενειών
  


«Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη των προβλημάτων που πλήττουν τη λαϊκή οικογένεια, διεκδικούμε μέτρα στήριξης των νέων μητέρων, των νέων ζευγαριών και των πολύτεκνων οικογενειών» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο χαιρετισμό του στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Αναφέρει: «Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και ευχόμαστε καλές εργασίες στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας.

Η «δημογραφική πρόκληση» που καταπιάνεστε στις εργασίες σας είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για το οποίο σαν Κόμμα έχουμε διαρκή ανησυχία και η παρουσία μας στο Συνέδριό σας μας επιτρέπει να διατυπώσουμε, όσο πιο συνοπτικά γίνεται, τις θέσεις μας σχετικά με τις αιτίες του και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή του. Για το ΚΚΕ το δημογραφικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τις γνωστές συνταγές των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων. Οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ παρουσιάζουν ως «λύση» στο Δημογραφικό τις περίφημες «ίσες ευκαιρίες» στην απασχόληση, στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.

Όμως, οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν ανάγκη από κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα στήριξης της οικογένειας.

Το «Δημογραφικό» ταυτίζεται και με τη λεγόμενη γήρανση του πληθυσμού, όμως τα μέτρα που παίρνονται σε όλη την ΕΕ για την αντιμετώπισή του αφορούν σε ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μια σειρά άλλα μέτρα που επί της ουσίας τιμωρούν ανθρώπους που έχουν διανύσει δεκαετίες εργάσιμου βίου, επειδή καταφέρνουν να ζουν περισσότερο. Και αυτό συμβαίνει είτε οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ανάπτυξη, είτε δείχνουν οικονομική κρίση.

Στη δική μας αντίληψη το Δημογραφικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα που σχετίζεται με τους συνολικότερους όρους ζωής της λαϊκής οικογένειας, των νέων ζευγαριών και φυσικά των πολύτεκνων οικογενειών.

Οι αιτίες του βρίσκονται στη σωρεία των αντιλαϊκών μέτρων όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που η μία μετά την άλλη έβαλαν το λιθαράκι τους για να καθιερωθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας, η μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές και οικογενειακά επιδόματα, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας, η έλλειψη προστασίας της μητρότητας.

Όλα αυτά αντικειμενικά δημιουργούν σοβαρά εμπόδια, ιδιαίτερα στους νέους, για τη δημιουργία οικογένειας και πολύ περισσότερο την απόκτηση παιδιών.

Όπως είναι εύλογο, η αλλαγή των δημογραφικών δεικτών στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει με επιδόματα «μιας χρήσης» για τους νέους γονείς ή τις πολύτεκνες οικογένειες. Δεν τα υποτιμάμε, ούτε αυτά ούτε άλλα μέτρα, όμως δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες μιας οικογένειας. Η αντιμετώπιση του Δημογραφικού προϋποθέτει να αντιμετωπιστούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που αναφέρουμε παραπάνω, ώστε να γίνει πραγματικά ελεύθερη η επιλογή ενός νέου ζευγαριού πότε και πόσα παιδιά θα αποκτήσει.

Η απόκτηση και η ανατροφή των παιδιών δεν μπορεί να θεωρείται αποκλειστικά ατομική ευθύνη των γονιών.

Το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει όλα όσα χρειάζονται: Δωρεάν υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, προγεννητικού ελέγχου, παρακολούθησης της κύησης και του τοκετού. Εξασφάλιση φτηνής σύγχρονης κατοικίας. Δωρεάν υπηρεσίες Προσχολικής Αγωγής, πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, Παιδείας και Υγείας. Εξασφάλιση διακοπών και δωρεάν αθλητικών δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας και βεβαίως ενός εισοδήματος που να διασφαλίζει τις ανάγκες της οικογένειας. Για να μπορούν όλα αυτά να είναι κατοχυρωμένα και καθολικά δικαιώματα, το ΚΚΕ προτείνει μια άλλη ανάπτυξη στην οποία ο λαός θα κάνει κουμάντο και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της παραγωγικότητας, της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελός του.

Για αυτά, λοιπόν, τα ζητήματα το ΚΚΕ παλεύει τόσο στη Βουλή όσο και στους αγώνες του λαού.

Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη των προβλημάτων που πλήττουν τη λαϊκή οικογένεια, διεκδικούμε μέτρα στήριξης των νέων μητέρων, των νέων ζευγαριών και των πολύτεκνων οικογενειών.

Θα καταθέσουμε στα πρακτικά σας για να είναι στη διάθεση των συνέδρων και τις ολοκληρωμένες προτάσεις του ΚΚΕ για το δημογραφικό πρόβλημα.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας».






ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  


Ο πρωθυπουργός συνέδεσε ευθέως τα πρόστιμα που επέβαλλε το ΕΣΡ στα περιφερειακά κανάλια, με την κυβερνητική πολιτική απέναντι στα ΜΜΕ.

Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι το ΕΣΡ δεν λειτουργεί ως «ανεξάρτητη αρχή». Η επιλεκτική στοχοποίηση των περιφερειακών μέσων γίνεται ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να τα ελέγξει, όπως τα πανελλαδικά. Η ομολογία του πρωθυπουργού μετά την «πάσα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τεκμηριώνει την αντιδημοκρατική εκτροπή με θύμα την ελευθερία του λόγου




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΡΟΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είχε προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον έλεγχο ροής δημοσίου χρήματος προς ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων, πολλούς μήνες πριν τα γεγονότα της Αυστρίας, σε βάθος μάλιστα δεκαετίας. Η πρακτική των κυβερνήσεων να χειραγωγούν δημοσκοπήσεις και να απαγορεύουν την προβολή των θέσεων κοινοβουλευτικών κομμάτων, συνιστά προσβολή στην ίδια την Δημοκρατία.

Όταν αυτό επιτυγχάνεται με την διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αποτελεί έγκλημα κατά του λαού και της πατρίδας. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έχοντας βιώσει την φίμωση και την συκοφαντία σε όλο της το εύρος, θα υπερψηφίσει την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, έχοντας όμως την πεποίθηση ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ








Μέτρα τώρα και όχι επικοινωνιακά ημίμετρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
  

Νέα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας προανήγγειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Έχοντας χάσει τον έλεγχο και στην οικονομία η κυβέρνηση ανακοινώνει συνεχώς τα ίδια μέτρα σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του κύματος ακρίβειας, μέτρα που ούτε στο ελάχιστο δεν είναι ικανά να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και η λογική τους είναι «καλλωπισμός» της αφαίμαξης των πολιτών κι όχι κατάργησή της.

Επιπλέον τα μέτρα αυτά ακόμα αποτελούν σκέψεις αφήνοντας το χρόνο να περνά με τη Κυβέρνηση να διστάζει να λάβει προληπτικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά δε, προβλέπεται να ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου παρά τις συνεχείς προβλέψεις φορέων που θέλουν το κύμα ακρίβειας να παραμένει τουλάχιστον και τον επόμενο χρόνο.

Το ΜέΡΑ25 επαναφέρει τις 4 προτάσεις του για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, μέχρι η Κυβέρνηση να αντιληφθεί πως με ημίμετρα δεν αντιμετωπίζεται. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

• Ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 15%.

• Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή σε κατώτατο μισθό και επιδόματα, χρησιμοποιώντας όχι τον επίσημο πληθωρισμό αλλά δείκτη τιμών των μικρομεσαίων νοικοκυριών (εξαιρούμενου του εισοδηματικά ανώτατου 30% το πληθυσμού).

• Ακύρωση όλων των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και σταδιακή επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ). Και επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα σουπερμάρκετ για το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών σουπερμάρκετ και των τιμών των προμηθευτών τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια