Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ.1762

Δήμας Χρίστος 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 
Βουλευτής Κορινθίας 
«Στο Elevate Greece 490 νεοφυείς επιχειρήσεις σε λιγότερο από έναν χρόνο.»
  


«Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων κ.ά.

Αποσκοπεί στο να παρέχει διαρκώς περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες ώστε αυτοί να δημιουργούν και να γίνονται ολοένα ανταγωνιστικότεροι σε υπερεθνικό επίπεδο. Σήμερα, πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος λειτουργίας του, έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Elevate Greece 490 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερους από 4.500 εργαζομένους».

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας στο StartupNow Forum που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα και είχε σκοπό να δικτυώσει όλους τους σημαντικούς φορείς του ελληνικού οικοσυστήματος καθώς και να αναδείξει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς και τις νέες τεχνολογίες.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι πλέον «η Πολιτεία διαθέτει μέσω της πλατφόρμας μια σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων» και προσέθεσε: «Το Elevate Greece παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stock options), ακόμα και την πρώτη δράση ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους απέναντι στην κρίση της Covid-19.» Οι βιοεπιστήμες κατέχουν την πρωτιά «Πριν από 11 μήνες, τόνισε ο ίδιος, η ελληνική Πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις (startup) υπάρχουν, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν, τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν και που βρίσκονται ανά την επικράτεια. Σήμερα, με την λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων - Elevate Greece, έχουμε απαντήσεις, στοιχεία και ακριβή δεδομένα για όλα τα παραπάνω ερωτήματα».

Ο κ. Δήμας συνέχισε παρουσιάζοντας την εικόνα τού οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μας. Όπως είπε έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων 490 επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από 20 τομείς, απασχολούν περισσότερους από 4.550 εργαζόμενους και εμφάνισαν, συνολικά, 41,9 εκατ ευρώ κύκλο εργασιών για το 2020.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει, κατά σειρά, ότι οι 10 κορυφαίοι τομείς επιχειρηματικής δραστηριοποίησης (Top 10) είναι: Βιοεπιστήμες, τουρισμός, περιβάλλον και ενέργεια, αγροδιατροφή, ανάλυση δεδομένων, διαφήμιση και μάρκετινγκ, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, λιανική πώληση, κατασκευαστική και μεταφορές.

Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση αριθμού εργαζόμενων, ανά τομέα, αλλάζει η διάρθρωση και η σειρά διαμορφώνεται ως εξής: Βιοεπιστήμες, ανάλυση δεδομένων, λιανική πώληση, τουρισμός, διαφήμιση και μάρκετινγκ, αγροδιατροφή, ναυτιλιακά, περιβάλλον και ενέργεια, εκπαίδευση, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση ανά τομέα δραστηριοποίησης και πάλι αλλάζει η κατάταξη με τις βιοεπιστήμες στην κορυφή και ακολουθούν, κατά σειρά, η κατηγορίες: άλλοι, ανάλυση δεδομένων, αγροδιατροφή, εκπαίδευση, διαφήμιση και μάρκετινγκ, τουρισμός, μεταφορές, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό.

Πιο ειδικά, σχετικά με τις βιοεπιστήμες ως κυρίαρχες περιοχές εξειδίκευσης εμφανίζονται οι κατηγορίες: λογισμικό και τεχνητή νοημοσύνη με 13% η κάθε μια. Ακολουθούν οι εφαρμογές με 11%, η ανάλυση δεδομένων με 10%, η κατηγορικές «άλλο» απεικονιστική και αναλογικό νέφος κατέχουν η κάθε μία 9%, οι αισθητήρες με 8%, η κατηγορία IoT με 7%, η κατηγορία υλικό/εξαρτήματα με 6%, με 2% τα δίκτυα και οι 3D εκτυπώσεις και με 1% η νανοτεχνολογία.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση για τον κλάδο διαφήμιση και μάρκετινγκ κυρίαρχη πηγή είναι τα ίδια κεφάλια ενώ για τον τουρισμό κυρίαρχο μοντέλο εσόδων είναι η προμήθεια και κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο για τον κλάδο περιβάλλον και ενέργεια είναι το B2B.

Σχετικά με τα ποσοστά νεοφυών επιχειρήσεων ανά περιφέρεια το συμπέρασμα που προκύπτει είναι η ανάγκη ενίσχυσης της δραστηριοποίησής τους στην περιφέρεια καθώς το 67,3% συγκεντρώνεται στην Αθήνα και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 14,5% και η Κρήτη με 6,4%.

Όπως σημείωσε στην ομιλία του ο υφυπουργός: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως το Elevate Greece πλαισιώνεται από ένα δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές».

Τέλος όπως σχολίασε στο twitter ο υφυπουργός: «Σπουδαία επιτυχία για την Ελληνική νεοφυή επιχείρηση Lensesio η οποία έχει αναπτύξει μια καινοτόμο πλατφόρμα διαχείρισης και ανάλυσης επιχειρηματικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Ανακοινώθηκε πως ενώνει τις δυνάμεις της με την Celonis μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού»


Τεχνολογικό Πάρκο στην Κορινθία 
Χρίστος Δήμας: Δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κορινθία
  


Μια ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Χρίστος Δήμας.

Πρόκειται για την δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας στο Λέχαιο, και συγκεκριμένα στην παλαιά αγορά Λεχαίου, που ετοιμάζουν από κοινού η Ελληνική εταιρεία αναγεννητικής ιατρικής Theracell Advanced Biotechnology και η αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Orgenesis. Μια είδηση εξαιρετικά σημαντική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κορινθία αφού με την επένδυση αυτή θα δημιουργηθούν εκατοντάδες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην έρευνα και καινοτομία.

Μάλιστα για το θέμα έκανε αφιέρωμα η Εφημερίδα «Realnews της Κυριακής».

Είναι ακόμα μια σημαντική επένδυση για το Νομό Κορινθίας, μετά από τις επενδύσεις της Landis, της φαρμακευτικής κάνναβης, του εμφιαλωτήριου Λουτρακίου κ.α. που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια