Header Ads

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡ. ΔΗΜΑ ΣΤΗΝ ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ φ.1761

Δήμας Χρίστος 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 
Βουλευτής Κορινθίας 
Συνέντευξη του Υφυπουργού Χρίστου Δήμα στην Βραδυνή της Κυριακής
    


Ακολουθεί απόσπασμα συνέντευξης του υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για την Έρευνα και την Καινοτομία, και βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα στην δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα 

Πώς θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο ανάκαμψης την Έρευνα και την Καινοτομία; Σε ποιους τομείς θα κατευθυνθούν τα χρήματα;

Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Οι πόροι του Ταμείου θα αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο και ουσιαστικό εργαλείο προκειμένου να βελτιώσουμε τις επιδόσεις και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας σε πολλούς επιμέρους τομείς. Έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και τομές υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Παρ’ όλο που η πανδημία είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, ποιος είναι ο στόχος σας φέτος για την προσέλκυση επενδύσεων;

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα στην έρευνα και ανάπτυξη (R & D) αυξήσαμε σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα των υπέρ-εκπτώσεων δαπανών από το 130% στο 200% ώστε να δώσουμε επιπλέον ώθηση σε αυτές τις επενδύσεις δημιουργώντας ένα πολύ ανταγωνιστικό πλαίσιο. Τον τελευταίο χρόνο, παρά την κρίση της πανδημίας, έχουν ανακοινωθεί πολύ σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη από πολλές εταιρείες και αυτό αποτελεί μία έμπρακτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Μη ξεχνάμε πως η Ελλάδα διαθέτει σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό με άρτια επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματικό ταλέντο που είναι ικανό να παράγει υπεραξίες και να προσελκύσει το ενδιαφέρον παγκόσμιων κολοσσών. Για αυτό το λόγο έχουμε κάνει και σημαντική προσπάθεια να δώσουμε ώθηση στο οικοσύστημα καινοτομίας μέσω του Elevate Greece δημιουργώντας πολλαπλά κίνητρα.

Με το Elevate Greece υπάρχει μια αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων. Πώς στηρίζετε αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις;

Το Elevate Greece δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο χρόνιο κενό. Η Πολιτεία μέχρι και πριν από λίγους μήνες, δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών κάνουν. Τώρα πια, για τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις και έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να χαράξουμε πολιτικές ενισχύσεις των νεοφυών επιχειρήσεων κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος. Έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο περισσότερες από 440 νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν παραπάνω από 3500 εργαζόμενους. Η αξιολόγηση προχώρα με εντατικούς ρυθμούς, άρα ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Παράλληλα υλοποιούνται δράσεις που έχουν στόχο να τονώσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις και είναι ήδη σε ισχύ όπως τα φορολογικά κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών (stock-options), προγράμματα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, κίνητρα και συνεργασίες με το δίκτυο των επίσημων υποστηρικτών του Elevate Greece αλλά και τα Εθνικά βραβεία νεοφυούς επιχειρηματικότητας που θεσπίσανε και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ποια κονδύλια του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν προς τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων;

Πριν από λίγους μήνες εκδόθηκε πρόσκληση ΕΣΠΑ, ύψους 60 εκ. ευρώ, που αφορά τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις οι οποίες δύναται να λάβουν μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση ύψους από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε αγορές εμπορευμάτων χρήσης, πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους και λειτουργικά έξοδα. Το ποσό ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό του κεφαλαίου κίνησης που αναλώθηκε το 2019, της τάξεως του 80% και πρέπει να αναλωθεί από τον δικαιούχο εντός του 2021. Η αίτηση υποβολής θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 30/9/2021.

Με την παρούσα χρηματοδότηση δίνεται μια σημαντική «ανάσα» στις πληττόμενες από την πανδημία νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα πρώτα τους κρίσιμα βήματά. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλες δράσεις.

Μια από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν να αναστραφεί τo brain drain. Αναμένονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως προς αυτό;

Αν θέλουμε να κρατήσουμε στην πατρίδα μας τα σπουδαία επιχειρηματικά και επιστημονικά ταλέντα που διαθέτουμε και να προσελκύσουμε τους Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, πρέπει να νιώθουν ασφάλεια πως στην Ελλάδα μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους και τα όνειρα τους. Πως θα γίνει αυτό; Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση διότι είναι πυλώνες που συντελούν στην δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ανακοινωθεί πολύ σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη από εταιρείες όπως είναι η Microsoft, EY, Applied Materials, Pfizer, Cisco, Amazon, Volkswagen κ.α. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχουμε λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση που στόχο έχουν να βάλουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων μέσα σε αυτές σίγουρα συμπεριλαμβάνεται δύο εμβληματικές δράσεις: η δημιουργία της πρώτης πολιτείας καινοτομίας στις παλαιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραία και η δημιουργία του πρώτου τεχνολογικού πάρκου Θεσσαλονίκης THESSINTEC.

Πώς σχολιάζετε την υπαναχώρηση Αποστολάκη ως προς την υπουργοποίησή του στον πρόσφατο ανασχηματισμό;

Δυστυχώς αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Στην προκειμένη περίπτωση ενώ έθεσε όρους οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί και απάντησε θετικά στην τιμητική πρόταση που του έγινε, ξαφνικά υπαναχώρησε. Ο καθένας νομίζω μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματα του. Αυτό που σίγουρα επιβεβαιώσαμε για μία ακόμα φορά είναι πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική «κυβίστηση» είναι καθημερινή συνήθεια αφού στις πρώτες ανακοινώσεις έκαναν αναφορά σε «αποστάτη που εξαγοράστηκε» και στη συνέχεια σε «άξιο στέλεχος». Αυτό όμως πια για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια