Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ φ.1759

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Σερφάροντας στο λογαριασμό Του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίου Ψυχογιού 
Ψυχογιός Γιώργος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας 14 Σεπτεμβρίου στις 11:53 μ.μ. •

  


Του Σταυρού σήμερα και χρόνια πολλά και πάλι σε όλους και όλες που γιορτάζουν!


Σήμερα όμως είναι και η επέτειος της εκτέλεσης των 14 από τους Ναζί στο Ζεμενό Ξυλοκάστρου Κορινθίας στις 14/09/1944. Ενός ακόμα εγκλήματος των κατακτητών και των συνεργατών τους που την τελευταία μέρα της αποχώρησης τους από την περιοχή δολοφόνησαν 14 νέους ανθρώπους που στη διάρκεια της κατοχής είχαν αντισταθεί και υπερασπιστεί τον τοπικό πληθυσμό.

Στην πρόσφατη επίσκεψη μας στο χώρο εκτέλεσης και το μνημείο, ενημερώθηκα από κατοίκους και αιρετούς του χωριού και θα συμβάλω από την θέση μου στη προώθηση του φακέλου που έχουν ετοιμάσει για την προβολή άλλης μιας ηρωικής πτυχής της Εθνικής Αντίστασης και την ένταξη του Ζεμενου, όπως και του Πιτσά που κάηκε ολοσχερώς απο τους Ναζί, στο μακρύ κατάλογο των μαρτυτικών χωριών της χώρας μας.

Ψυχογιός Γιώργος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας 13 Σεπτεμβρίου στις 2:35 μ.μ.

 

Καλή αρχή σε όλους και όλες!


Μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και εργαζόμενους στα σχολεία (καθαριστριες, φύλακες, οδηγούς λεωφορείων, κλπ.).

Σε μια χρονιά που ξεκινάει με χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, με τάξεις των 25 παιδιών και πάνω, με ανεπαρκή πρωτόκολλα και μέτρα, με 40.000 λιγότερους στα Πανεπιστήμια...

Μέσα σε όλα αυτά, εύχομαι καλή δουλειά, καλή δύναμη με μια δημιουργική χρονιά για όλους, γνωρίζοντας καλά πως η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, έδωσε τη μάχη μόνη της και πάρα την απαξίωση της κυβέρνησης, τα κατάφερε. Καλή χρονιά!


Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει και εμπαίζει τους σταφιδοπαραγωγούς. Ζητάμε επιτέλους άμεσα μέτρα στήριξης

  

Καμία ανταπόκριση και στήριξη της κυβέρνησης για την κορινθιακή σταφίδα και τους παραγωγούς!

Στις 16/06/2021 είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία μου Ερώτηση στη Βουλή και στη συνέχεια Επίκαιρη Ερώτηση του πρ.Υπουργού, Στ. Αραχωβίτη, για το κρίσιμο αυτό θέμα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των σταφιδοπαραγωγών που πρέπει να ενταθούν.

Για όλα τα παραπάνω, με συναδέλφους βουλευτές/τριες, κυρίως από περιοχές όπου παράγεται, επανερχόμαστε προς το αρμόδιο Υπουργείο και ζητάμε άμεσα μέτρα για την απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων, αλλά και την υπεράσπιση της τιμής του προϊόντος που έχει πέσει περίπου 40%.

Ακολουθεί η Ερώτηση αναλυτικά:

09/09/2021 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: «Ανάγκη στήριξης της Κορινθιακής Σταφίδας» 

Μεταξύ των προϊόντων που δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από την πανδημία συμπεριλαμβάνεται και η Κορινθιακή Σταφίδα (Μαύρη σταφίδα). Σαν συνέπεια, σημαντικά αποθέματα Κορινθιακής σταφίδας έμειναν αδιάθετα και παραμένουν αποθηκευμένα. Το ζήτημα αυτό που έχει προκύψει από τις επιπτώσεις της Covid19, στην εμπορία της κορινθιακής σταφίδας και την αντιμετώπιση και διαχείριση της από το ΥΠΑΑ&Τ και την κυβέρνηση είχε αναδειχθεί ήδη από τον Ιούνιο με Επίκαιρη Ερώτηση μας στην Βουλή των Ελλήνων προς τον κ. Υπουργό. Αφορμή, μεταξύ άλλων ήταν και το γεγονός ότι η «Παναιγιάλειος Ένωση», η σημαντικότερη συνεταιριστική οργάνωση που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος παραγωγών και διακινεί σημαντικές ποσότητες σταφίδας με ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά, εκτιμούσε ότι οι αδιάθετες ποσότητες σταφίδας περσινής παραγωγής είναι πολύ μεγάλες ανά την χώρα, τόσες που θα επηρεάσουν την τιμή παραγωγού για την νέα χρονιά.

Δύο μήνες μετά και ενώ ο τρύγος ολοκληρώνεται, το Υπουργείο αδιαφόρησε πλήρως αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και προβλέψεις, δεν έκανε καμία ουσιαστική προσπάθεια ώστε να αποσυρθούν οι περσινές αδιάθετες ποσότητες και να οδηγηθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και στην παραγωγή αλκοόλης για απολυμαντικά.

Έτσι σήμερα, η τιμή της σταφίδας στον παραγωγό έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα τιμών. Τα αποθέματα παραμένουν και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που αποτέλεσαν την κύρια διαχρονική μορφή οργάνωσης των παραγωγών Κορινθιακής Σταφίδας, που «έβαλαν πλάτη» τη δύσκολη περσινή χρονιά και που προσέφεραν στους οργανωμένους παραγωγούς αξιοπρεπή τιμή για την παραγωγή τους, σήμερα αδυνατούν να στηρίξουν περεταίρω. Η αδράνεια της Κυβέρνησης οδηγεί σε κατάρρευση το εισόδημα χιλιάδων παραγωγών και τις οργανώσεις σε μαρασμό.

Επειδή διαχρονικά η παραγωγή σταφίδας στήριξε το εισόδημα παραγωγών και προήγαγε την οικονομική ευρωστία των περιοχών όπου καλλιεργήθηκε.

Επειδή η Κορινθιακή Σταφίδα δεν έχει έως σήμερα συμπεριληφθεί στους αμπελοοινικούς κλάδους που έλαβαν έκτακτες ενισχύσεις αποσυμφόρησης των πλεονασμάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, Επειδή η Κορινθιακή Σταφίδα αποτελεί, χάρις στα μοναδικά της χαρακτηριστικά, μια ανεκτίμητη υπερτροφή με πολλές εξαγωγικές δυνατότητες αλλά βρίσκεται φέτος σε μια πολύ σημαντική καμπή η οποία λόγω των αδιάθετων αποθεμάτων ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον της.

Επειδή τα πλεονάσματα της περσινής σοδειάς της Κορινθιακής είναι μεγάλα λόγω των περιορισμών της πανδημίας και θα συμπιέσουν την τιμή στον παραγωγό για την νέα φετινή σοδειά, Επειδή οι συνεταιριστικές οργανώσεις που αποτελούν την κύρια διαχρονική μορφή οργάνωσης των παραγωγών Κορινθιακής Σταφίδας έχοντας τη νομική και καταστατική υποχρέωση διακίνησης του συνόλου της παραγωγής των μελών τους (75% βάση του πλέον πρόσφατου νόμου) και κατά συνέπεια παρουσιάζουν υψηλότερα αδιάθετα αποθέματα και άρα από την απουσία στήριξης πλήττονται δυσανάλογα ισχυρά Επειδή οι συνεταιριστικές οργανώσεις συγκρατούν την τιμή παραγωγού, προφυλάσσουν το εισόδημα από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και διεκδικούν δυναμικά προς όφελος της παραγωγής, του προϊόντος και των παραγωγών Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να συγκρατήσει την πτώση της τιμής της σταφίδας και να στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών και την οικονομία των περιοχών καλλιέργειας;

Γιατί δεν προχωρά σε πρόγραμμα απόσυρσης των αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας περσινής παραγωγής μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος αντίστοιχου με αυτό της «απόσταξης κρίσης» που εφαρμόστηκε για την αποσυμφόρηση του οινοποιητικού κλάδου;

Γιατί δεν αξιοποιεί την δυνατότητα του κράτους να λειτουργήσει ως «αγοραστής ύστατης καταφυγής» για την απορρόφηση αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας σε κοινωνικές δομές και προγράμματα σίτισης, εθνικά ή συγχρηματοδοτούμενα;

Αν δεν διασφαλιστεί έκτακτη στήριξη της Κορινθιακής σταφίδας θα πληγεί ανισοβαρώς ισχυρά η συνεταιριστική διαχείριση του προϊόντος λόγω της καταστατικής υποχρέωσης της διακίνησης της παραγωγής μέσω των συνεταιριστικών σχημάτων ή όχι;

Ένα τέτοιο άνισο πλήγμα στις συνεταιριστικές οργανώσεις που αποτελούν τη κύρια διαχρονική μορφή οργάνωσης των παραγωγών Κορινθιακής Σταφίδας θα οδηγήσει τους παραγωγούς σε δυσμενέστερη συνθήκη διαπραγμάτευσης με τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και άρα σε μείωση του εισοδήματός τους ή όχι;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές 
Αραχωβίτης Σταύρος 
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία) 
Μάρκου Κωνσταντίνος 
Χαρίτσης Αλέξης 
Ψυχογιός ΓιώργοςΔεν υπάρχουν σχόλια