Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1758

Συμβάσεις έργων υπέγραψε στην Κόρινθο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

  


Τρεις συμβάσεις έργων υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας, στην Κόρινθο, την οποία επισκέφθηκε σήμερα.

Η μία σύμβαση αφορά το προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ έργο συντήρησης της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Αθηνών και Κορίνθου – Πατρών, μέσα στα όρια του νομού Κορινθίας. Η δαπάνη της σύμβασης είναι 646.000,01 ευρώ και η συνολική προθεσμία περαίωσης του όλου έργου ορίστηκε σε 12 μήνες.

Ο Π. Νίκας υπέγραψε επίσης και δύο συμβάσεις αντιπλημμυρικών έργων, μία δαπάνης 322.914,90 ευρώ και με αντικείμενο καθαρισμό ρεμάτων σε περιοχές των Δήμων Βέλου – Βόχας, Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και μία δαπάνης 245.999,99 ευρώ για ανάλογες εργασίες σε ρέματα σε περιοχές των Δήμων Κορινθίων, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και Νεμέας.

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου των πιο πάνω συμβάσεων ορίστηκε σε 24 μήνες.

Κατά την παρουσία του στην Κόρινθο, ο περιφερειάρχης εξέτασε την πορεία υλοποιούμενων έργων, ενώ είχε συνεργασία και με υπηρεσιακούς παράγοντες για την επίλυση διοικητικών θεμάτων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι έγινε προετοιμασία δύο συσκέψεων στην Π.Ε. Κορινθίας για σημαντικά θέματα -μία που θα αφορά στα αγροτικά θέματα της Περιφερειακής Ενότητας και μια δεύτερη, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με αντικείμενο τον δρόμο στις πυρόπληκτες περιοχές από τον Σχίνο μέχρι τα Βίλλια και Πόρτο Γερμενό.
Στη συνέντευξη της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη Τρίτη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

  


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει κατά την συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της φετινής Διεθνούς Εκθεσης, στην οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τιμώμενη για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα δεξιωθεί δημοσιογράφους και εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα.

Ο περιφερειάρχης θα επιστρέψει στην Πελοπόννησο την Τετάρτη 8 του μήνα, ενώ το τριήμερο 10 με 12 του μήνα θα μεταβεί εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, για να παραστεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης.

Εγκρίθηκαν δύο σημαντικά έργα για την Κορινθία – για το δρόμο στην Αρχαία Νεμέα και Λουτρακίου – Περαχώρα – Μπίσια
  

Αποφάσεις για σειρά σημαντικών έργων έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συνεδρίασε χθες , Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή ενέκρινε τα δικαιολογητικά κατακύρωσης στην δημοπρασία για το προϋπολογισμού 295.000 ευρώ έργο άρσης της επικινδυνότητας λόγω κατολισθήσεων και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον συνδετήριο δρόμο της Αρχαίας Νεμέας με τον αυτοκινητόδρομο “Μορέας”.

Ενέκρινε επίσης την διενέργεια δημοπρασίας για το προϋπολογισμού 602.800 ευρώ έργο συντήρησης του επαρχιακού δικτύου, γέφυρα διώρυγας Λουτρακίου – Περαχώρα – Μπίσια.

Η Επιτροπή, εξ άλλου, προέβη στην ανάδειξη οριστκού μειοδότη για την β΄ φάση του έργου βελτίωσης και συντήρησης του επαρχιακού δρόμου Πούλιθρα – Πελετά – Κουνουπιά – Μαρί, με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η Οικονομική Επιτροπή προέβη και στην έγκριση ανοιχτού, ηλεκτρονικού, άνω των ορίων, διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής, για την προμήθεια 5 γεωργικών ελκυστήρων με καταστροφείς, συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Ενέκρινε επίσης την διενέργεια της ίδιας διαδικασίας όσον αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση της ασφάλειας του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου», συνολικού προϋπολογισμού 1.740.000 ευρώ.

Επίσης, η Επιτροπή αποδέχθηκε χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια ποσού 16.977.834,51 ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα διατεθεί για α) την ωρίμανση του έργου ανάπλασης του κέντρου της Νεμέας, β) την ωρίμανση του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Μικρά Μαντίνεια – Κιτριές, γ) το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων αναβάθμισης του διοικητηρίου της Π.Ε.

Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, δ) την ανάπλαση οδών Λυγουριού και ε) την ανάπλαση της πλατείας Καποδιστρίου στα Φιλιατρά.

Η Οικονομική Επιτροπή, εξ άλλου, ενέκρινε την 3η τροποποίηση στην κατανομή των πιστώσεων του έργου που αφορά στη συντήρηση και ασφάλεια του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την 8η τροποποίηση στην κατανομή των πιστώσεων του έργου συντήρησης και βελτίωσης δρόμων στην Π.Ε. Αρκαδίας καθώς και την 3η τροποποίηση στην κατανομή των πιστώσεων που αφορούν σε δράσεις και ενέργειες για την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η τελευταία τροποποίηση προβλέπει την ένταξη δύο νέων υποέργων καθαρισμού ποταμών και υδατορεμάτων σε πυρόπληκτες περιοχές α) του Δήμου Γορτυνίας με προϋπολογισμό και πίστωση 70.000 ευρώ και β) του Δήμου Μεγαλόπολης με προϋπολογισμό και πίστωση 50.000 ευρώ.

Επερώτηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
  


Θέμα: «Ολέθριες επιπτώσεις στους σταφιδοπαραγωγούς-Κατάρρευση στην τιμή της μαύρης σταφίδας» 

Κυριολεκτικά στα όρια τους βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας και της Κορινθίας, με δεδομένο ότι με την έναρξη της νέας σοδειάς οι τιμές κατρακυλούν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σε συνεδρίαση του την 2.7.2021, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των συνεταιρισμών και των παραγωγών, διεκδικώντας την άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων της Κορινθιακής μαύρης σταφίδας.

Η απόφαση προέκυψε μετά από την κατάθεση κοινής πρότασης πέντε (5) παρατάξεων της Αντιπολίτευσης προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της τιμής και να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια του προϊόντος.

Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρά τις μεγάλες υποσχέσεις του δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα κανένα απολύτως μέτρο για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών, παρότι ο αρμόδιος Υπουργός με σχετικό δελτίο τύπου στις 16 Ιουλίου 2021 δεσμευόταν ότι έγκαιρα θα δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επειδή τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που ανήκουν στην παράταξη του κ.Νίκα μειοψήφησαν, με δεδομένο ότι δεν ψήφισαν τη συγκεκριμένη απόφαση, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

Σε τι ενέργειες έχει προβεί ο κ.Περιφερειάρχης προκειμένου να υλοποιηθεί η με αριθμ.99/2.7.2021 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου;

Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί η Περιφερειακή Αρχή για την ανατροπή του αδιεξόδου που έχουν οδηγηθεί οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, ώστε όσο υπάρχει ακόμα καιρός να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να μειώσουμε τη ζημία που έχει υποστεί η φετινή παραγωγή;

H Περιφερειακή Σύμβουλος Πελ/σου 
Κωνσταντίνα Νικολάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια