Header Ads

ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ φ.1757

Με 71 μεταχειρισμένα AAV7A1 ενισχύεται η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών – Απάντηση στα τουρκικά ZAHA

  


Newsroom 
Μέσα στον Σεπτέμβριο η υπογραφή της συμφωνίας 
Στην τελική ευθεία φαίνεται να έχει εισέλθει η υπόθεση της προμήθειας Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αμφιβίου Εφόδου για την κάλυψη των αναγκών της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ Π/ Ν). Τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι επιτελικές διαδικασίες για να μπορέσει να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Σάββα Βλάσση στο doureios.com, το νέο αίτημα που είχε απευθύνει το ΓΕΣ προς την αμερικανική πλευρά μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ, αφορούσε 71 μεταχειρισμένα οχήματα AAV7A1 για παραχώρηση δωρεάν ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (EDA).

Η απάντηση είναι θετική αλλά συνοδεύεται από ενημέρωση κόστους για την υποβολή των οχημάτων σε εργασίες ανακατασκευής από την BAE Systems ούτως ώστε τα οχήματα να παραδοθούν σε πλήρη λειτουργική κατάσταση και να τεθούν αμέσως σε υπηρεσία. Ζητούμενο ήταν εξάλλου η δέσμευση του κατασκευαστή για απροβλημάτιστη υποστήριξη του τύπου για περίοδο 20 ετών. Το κόστος εργασιών ανά όχημα κοστολογείται σε 2 εκατ. € περίπου στο οποίο θα προστεθεί το κόστος μεταφοράς, ανταλλακτικών κ.λπ.

Με τα 71 οχήματα θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της 32 ΤΑΞ Π/Ν, λαμβανομένης υπ’ όψιν δυνάμεως τριών ταγμάτων πεζοναυτών. Το AAV7A1 τέθηκε σε υπηρεσία το 1972 κι έχει υποβληθεί σε διάφορα προγράμματα αναβαθμίσεως σε υπηρεσία με το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Από το 2020 έχει αρχίσει η αντικατάστασή του με το ACV, διάδοχος που είναι τροχοφόρος και προορίζεται να εξασφαλίσει δείκτη επιχειρησιακής διαθεσιμότητος 90%, την στιγμή που τα AAV7A1 λόγω παλαιότητος αντιμετωπίζουν υψηλό ποσοστό βλαβών ενώ η διακοπή της ροής ανταλλακτικών εν όψει αντικαταστάσεως, έχει οδηγήσει σε ακινητοποίηση πολλών οχημάτων για να προσποριστούν από αυτά ανταλλακτικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια