Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1749

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  


Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
    

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

news247 19 Ιουνίου 2021 Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 262 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 71 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 63, η ΝΔ με 44, το ΚΙΝΑΛ με 35, το ΚΚΕ με 25 και το ΜέΡΑ25 με 24.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 158 ερωτήσεις, 76 Αναφορές, 25 Επίκαιρες ερωτήσεις και 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.


Λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών μουσικών

  


Τετάρτη 16.6.2021 Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τσιγκρής Άγγελος, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, με θέμα τα μέτρα ενίσχυσης των επαγγελματιών στο χώρο της μουσικής. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρεται στη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μουσικοί λόγω της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, αλλά και στον αποκλεισμό ορισμένων από το επίδομα ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να ζουν, όπως αναφέρει το Σωματείο τους, στα πρόθυρα φτωχοποίησης και αδυναμίας επιβίωσης. Παράλληλα, ο ερωτών επισημαίνει ότι λόγω των παραπάνω συνθηκών πολλοί επαγγελματίες μουσικοί στερούνται την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Έτσι, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την εξασφάλιση οικονομικής και ιατροφαρμακευτικής στήριξης στους μουσικούς.

Μέτρα στήριξης των σχολών χορού Παρασκευή 18.6.2021 Ο βουλευτής της ΝΔ, Τσιγκρής Άγγελος, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, με θέμα τη στήριξη των σχολών χορού. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ερωτών βουλευτής, οι εν λόγω επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από τις 2 Νοεμβρίου 2020, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με οριστική διακοπή της λειτουργίας τους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν στις 15 Ιουνίου, έχοντας, όμως, τη νομική υποχρέωση να διακόψουν τη λειτουργία τους για καλοκαιρινές διακοπές τέλη του ίδιου μήνα. Έτσι, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων.


Μείωση μισθώματος μισθώσεων επαγγελματικών χώρων και πρώτης κατοικίας
  


Δευτέρα 14.6.2021 Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με τις μισθώσεις επαγγελματικών χώρων και πρώτης κατοικίας. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές στην ερώτηση τους επισημαίνουν το πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ ενοικιαστών και εκμισθωτών, αφού οι τελευταίοι δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες αποζημιώσεις για τα ενοίκια από τα οποία οι πρώτοι απαλλάχθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Έτσι, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να προβούν για τη διευθέτηση του ζητήματος και για να δοθεί ένα τέλος στις δικαστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει τα ελληνικά Πανεπιστήμια με κάθε τρόπο Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με θέμα τις κυβερνητικές πολιτικές για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές επισημαίνουν το πρόβλημα της μείωσης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ και της μειωμένης αμοιβής τους που συνοδεύεται από ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας λόγω των πρόσκαιρων συμβάσεων τους. Παράλληλα, σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, οι βουλευτές αναφέρονται στη κυβερνητική επιλογή στελέχωσης των πανεπιστημίων με 400 Ειδικούς Φρουρούς αντί της διάθεσης χρημάτων για την επιστημονική ενίσχυσή τους. Ρωτούν, λοιπόν, την αρμόδια Υπουργό σχετικά με τη κένωση θέσεων μελών ΔΕΠ ΑΕΙ κατά τη περίοδο 20192021 και την εφαρμογή του νόμου για την αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων που είχε νομοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγκαία μια νέα πρόβλεψη για μειωμένες οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών λόγω COVID_ 19 για την περίοδο Φεβρουάριο _ Μάϊο 2020

  


Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Γκόκας Χρήστος, Κεγκέρογλου Βασίλης και Μουλκιώτης Γιώργος καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ λόγω της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στο μειωμένο καθεστώς των εισφορών δεν υπήρχε, εκ των προτέρων, ως επιλογή ενώ οι εισφορές δεν ανακοινώθηκαν εγκαίρως και σε σταθερές ημερομηνίες για τους μήνες από τον Φεβρουάριο έως και το Μάϊο του 2020, με αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι πληρωμές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ρωτούν, λοιπόν, τον αρμόδιο Υπουργό αν εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόβλεψης νέας εκκαθάρισης με τη δυνατότητα επιλογής μειωμένης εισφοράς και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.ΚΙΝ.ΑΛ.: Αξιολόγηση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και το κατά πόσο εφαρμόζονται τελικά, πλην της χρήσης του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, οι υπόλοιπες ρυθμίσεις της Συμφωνίας αυτής

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, καταθέτει προς το Υπουργείο Εξωτερικών ερώτηση με θέμα την αξιολόγηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για συνέχεια προηγούμενων ερωτημάτων του βουλευτή προς το Υπουργείο και τον Πρωθυπουργό για τα οποία, όπως εξηγεί, έλαβε ανεπαρκείς απαντήσεις. Έτσι, ρωτά, εκ νέου, τον αρμόδιο υπουργό για το κατά πόσο η Ελλάδα ελέγχει την τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί και αν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Παράλληλα, ρωτά το Υπουργείο για τις ωφέλειες της χώρας από την εν λόγω Συμφωνία.


Για την άμεση μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων με πρόγραμμα ΟΑΕΔ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
  


Ο βουλευτής του Κομμουνιστικό Κόμματος Ελλάδος, Μανώλης Συντυχάκης, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα τη μονιμοποίηση υπαλλήλων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, ο ερωτών βουλευτής αναφέρεται στους 4000 υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί το 2017 μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ και οι οποίοι παρά τις επιτακτικές ανάγκες που δημιούργησε στο Σύστημα Υγείας η πανδημία, εργάζονται ακόμη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Έτσι, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για τα μέτρα στα οποία προτίθεται να προβεί ώστε οι εν λόγω υπάλληλοι να μονιμοποιηθούν άμεσα.

Η κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού είναι τραγική

  


Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα ζητήματα του τουριστικούεπισιτιστικού κλάδου λόγω της COVID_19.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις μονομερείς αιτήσεις αναστολών συμβάσεων για τον μήνα Μάιο, λόγω της συμπερίληψης τους στη τροπολογία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, θέτει σοβαρά προβλήματα στην καταβολή του ειδικού επιδόματος στους υπαλλήλους του κλάδου. Αναφέρει ότι οι τελευταίοι αποκλείονται από το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης ενώ τα ένσημα από τις περσινές αναστολές δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί, με αποτέλεσμα πολλοί να χάνουν τα επιδόματα που δικαιούνται. Έτσι, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για τις ενέργειες άμεσης επίλυσης των ζητημάτων αυτών.
Ανάγκη άμεσης αναστολής της διενέργειας πλειστηριασμών κύριας κατοικίας


Η βουλεύτρια του Μέρα25, Απατζίδη Μαρία, καταθέτει ερώτηση στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομικών σχετικά με τη διενέργεια πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ο νέος πτωχευτικός κώδικας (ν.

4738/20) προβλέπει ότι ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αγορά της πρώτης κατοικίας του από το «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» προκειμένου, μετά την πτώχευση ή την ικανοποίηση των πιστωτών από τον πλειστηριασμό, να παραμείνει στην οικία του σαν ενοικιαστής και στο μέλλον να την ξαναποκτήσει. Παρόλα αυτά, ο φορέας αυτός δεν έχει ακόμα συσταθεί με αποτέλεσμα η πρώτη κατοικία να κινδυνεύει με πλειστηριασμό. Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους Υπουργούς αν θα προβούν με άμεσο τρόπο στην αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών κύριας κατοικίας.

Πρόβλημα με την έκδοση Αδειών λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις εστίασης
  


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, καταθέτει ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού και Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με το πρόβλημα στις άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου. Ειδικότερα, ο βουλευτής επισημαίνει ότι το πρόβλημα αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων εστίασης έχει προκύψει από την αδυναμία τους να ρυθμίσουν παλαιότερα χρέη, αφού η πλατφόρμα για το διακανονισμό δεν έχει ακόμα ανοίξει. Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, είναι οι επιχειρήσεις αυτές να παραμένουν κλειστές και να τους επιβάλλεται πρόστιμο από το Λιμενικό, όταν επιχειρούν το άνοιγμα τους. Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας και αν θα γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, ώστε να παρασχεθούν στους εν λόγω επαγγελματίες οι σχετικές άδειες.

Στους κινδύνους που ενέχει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή. «Είναι ασύμβατο και γεμάτο λάθη», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται η κατάργηση του οκταώρου την εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, κατάργηση αργίας της Κυριακής, κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, απαγόρευση απεργιών, που είναι το ύψιστο δικαίωμα των εργαζομένων (και είναι άλλο πράγμα η χρήση της απεργίας και άλλο η κατάχρηση), ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που είναι επαίσχυντο και επιβράβευση της απεργοσπασίας υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε. Είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα, πολύ περισσότερο όταν επιβάλλονται σε μία κοινωνία που χειμάζεται, που πένεται, που έχει δει 600.000 παιδιά να φεύγουν από την χώρα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια