Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ φ.1748

Γ.Ψυχογιός 
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κορινθίας:

Ζητάμε στη Βουλή την στήριξη των παραγωγών και του προϊόντος της σταφίδας με άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις 
  

 
Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑΠΣ, Γ. Ψυχογιού, κατατέθηκε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία συνυπογράφουν 24 βουλευτές/τριες και ο αρμόδιος τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, με θέμα την ανάγκη άμεσης στήριξης των παραγωγών σταφίδας.

Σύμφωνα με την Ερώτηση, η περίοδος 2020 - 2021 ήταν μια πολλή άσχημη χρονιά για την ελληνική σταφίδα. Η παραγωγή βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό απούλητη στις αποθήκες, αγροτών, συνεταιρισμών και εμπόρων. Η οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία, σε συνδυασμό με την διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, έχει δραματικά αποτελέσματα σε ένα προϊόν που θα έπρεπε να είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.

Τα αποθέματα σταφίδας που παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες των παραγωγών και των συνεταιρισμών ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες τόνους. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις 3 μήνες από τη νέα παραγωγή του τρέχοντος έτους, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης από το Κράτος, αλλά και πρωτοβουλίες από την Πολιτεία και τους Δήμους για διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.) Και ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ισχυρές παρεμβάσεις στην Ε.Ε προστάτεψε σημαντικά το προϊόν και ενίσχυσε καθοριστικά τους παραγωγούς με την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και στον αγροτικό τομέα επιχειρεί να συγκεντρώσει το εισόδημα και τον κόπο των παραγωγών στα χέρια λίγων και ισχυρών του κλάδου.

Μετά τα παραπάνω, και με δεδομένα την δραματική οικονομική κατάσταση των παραγωγών, τις διαρροές εν είδει απειλής ότι υπάρχει αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής που θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών, την απαξίωση του προϊόντος και της καλλιέργειας και την απώλεια για τη χώρα ενός σημαντικού εξαγώγιμου προϊόντος, αλλά και τον κίνδυνο πολλοί παραγωγοί και κυρίως νέοι, να εγκαταλείψουν το επάγγελμα με τραγικές συνέπεις για τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινωνίες, οι βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν απαντήσεις και άμεσες ενέργειες από τον αρμόδιο Υπουργό στα εξής ζητήματα:

Ποια μέτρα σχεδιάζει το ΥΠΑΑ&Τ και η κυβέρνηση για την στήριξη ενός στρατηγικού για τη χώρα προϊόντος;

Μελετά το Υπουργείο την απόσυρση των περσινών ποσοτήτων που είναι στις αποθήκες στην τιμή που πουλήθηκε πέρσι η σταφίδα, ώστε να μην επιτρέψει παιχνίδια των εμπόρων, σε βάρος των αγροτών, με δικαιολογία τις αδιάθετες ποσότητες;

Γ. Ψυχογιός «Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας Ξυλοκάστρου»
  


Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, κατέθεσε ως Αναφορά το από 19/6/2021 δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Korinthostv.gr που βασίζεται σε ανακοίνωση εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας και αναφέρεται στο επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Ξυλοκάστρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Εθνική τράπεζα συνεχίζει την πολιτική συρρίκνωσης του τραπεζικού της δικτύου και των θέσεων εργασίας, βάζοντας λουκέτο σε 25 καταστήματα μεταξύ των οποίων και αυτό του Ξυλοκάστρου.

Πηγή του δημοσιεύματος, όπως αναφέρθηκε είναι η ανακοίνωση της παράταξης του ΣΥΕΤΕ, «Πρόταση Προοπτικής», στην οποία αναφέρεται πως ενώ η Διοίκηση είχε διαβεβαιώσει τον Σύλλογο πως κανένα κατάστημα δεν θα κλείσει μέσα στο 2021, πράττει ακριβώς το αντίθετο δημιουργώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους και την ίδια τη λειτουργία της τράπεζας.

Έτσι η Εθνική τράπεζα αναμένεται να γίνει το τρίτο κατάστημα στα όρια του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης που πάει για κλείσιμο μέσα σε λίγους μήνες!

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015- 2019 παρά τις πιέσεις και τις αποφάσεις των Διοικήσεων των τραπεζών δεν επιτρέψαμε να κλείσει κανένα κατάστημα στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, ζητάμε να ανακληθεί η απαράδεκτη αυτή απόφαση, καθώς και άμεσες ενέργειες και ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Δήλωση Γ. Ψυχογιού για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

  


Καλή δύναμη σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που μπαίνουν σήμερα, στη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων.

Μιας διαδικασίας που πάντοτε ήταν, αλλά ιδίως τη φετινή και την περσινή χρονιά, ιδιαίτερα επώδυνη.

Με όλη την κοινωνία στον αγώνα να επιβιώσει και να σταθεί όρθια, με την εκπαιδευτική κοινότητα σε συνεχή ανασφάλεια χωρίς την παραμικρή στήριξη από την Πολιτεία, με τα παιδιά πάνω στην εφηβεία τους κλεισμένα μέσα να προσπαθούν να ισορροπήσουν και να στοχοποιούνται κι από πάνω.

Με την πλήρη πεποίθηση ότι σε αυτόν τον «μεγάλο ατελείωτο κόσμο», «όλα είναι δρόμος», όπως λένε και οι «Τρύπες», εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους και όλες και αύριο και μεθαύριο και πάντα στις μάχες που μας περιμένουν:

«Η φωτιά, η γιορτή, η απώλεια, ο πόνος, ο κάθε μικρός θάνατος κι ο μεγάλος, ο ατελείωτος κόσμος.
Δεν είμαι μόνος.
Όλα είναι δρόμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια