Header Ads

Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1748

ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Αν έχεις τέτοιους συμμάχους τι να τους κάνεις τους εχθρούς;


Επίσημη απειλή για επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους αμφισβητήσουν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπει διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το οποίο προβλέπει την χρονική επέκταση του σχεδίου «εθνικής έκτακτης ανάγκης» για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αναφέρουν τα Ε.Θ. το Σάββατο 12.6.2021.Με το νέο διάταγμα όμως, διαπιστώνουμε ότι δεν μιλάμε για μία απλή επέκταση του συγκεκριμένου συμφώνου, αλλά υπάρχει ρητή και ξεκάθαρη αναφορά στην συμφωνία των Πρεσπών, με τρόπο που προσβάλλει το δημοκρατικό πολίτευμα της Ελλάδας.

Αυτό διότι ο καταιγισμός απειλών που περιλαμβάνει το διάταγμα απέναντι σε όποιον αμφισβητήσει την συμφωνία των Πρεσπών, συνιστά απειλή για την ίδια την Δημοκρατία. Δεν μπορεί να θωρακίζεται με τέτοιον βίαιο τρόπο μία συμφωνία που πέρασε από ένα εθνικό κοινοβούλιο με οριακή πλειοψηφία. Δεν μπορεί να απειλούνται συλλήβδην πρόσωπα, οργανώσεις, πολιτικά κόμματα ακόμα και έθνη εάν αποφασίσουν δημοκρατικά να αμφισβητήσουν, ακόμα και να ακυρώσουν μία συγκεκριμένη σύμβαση.

Με το διάταγμα καθορίζονται τα κριτήρια για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε όσους εμπλέκονται σε ενέργειες που συνιστούν «ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή» για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά και για την εξωτερική πολιτική της χώρας, λες και η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι μονομερές δικαίωμα και τα εμπλεκόμενα μέρη – κράτη που επηρεάζονται δεν έχουν δικαίωμα να αντιδράσουν εάν κρίνουν ότι η εξωτερική πολιτική μιας τρίτης χώρας επηρεάζει δυσμενώς τα συμφέροντα τους. Τέτοιες απειλές, όπως εξειδικεύει το διάταγμα, μπορεί προέρχονται από άτομα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα ή την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε περιοχής ή κράτους στα Δυτικά Βαλκάνια. Δεν υπάρχει όμως καμία εξήγηση για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία, που παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο και συνιστά αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

Σκανδαλώδης παρέμβαση στην λειτουργία του πολιτεύματος! Δηλαδή, με την ευρεία ερμηνεία του διατάγματος των ΗΠΑ, ένας βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ο οποίος θα αμφισβητήσει και καταψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από την συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει κυρώσεις. Έχουμε λοιπόν μία πρωτοφανή παρέμβαση στο ίδιο το πολίτευμα της Ελλάδας από μία ξένη δύναμη και φυσικά καταστρατήγηση του Συντάγματος, που προασπίζει την ανεξαρτησία του βουλευτή…





ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Το παρασκήνιο μιάς συνάντησης και οι αμφιβολίες…


Πρόκειται για βήμα αποκλιμάκωσης και διασφάλισης ήρεμων νερών για το καλοκαίρι παρά τα ανοιχτά θέματα και τις σοβαρές διαφορές που παραμένουν. Οι δύο πλευρές επιχειρούν, δε, να κερδίσουν χρόνο και -για την ώρα- για τακτικούς λόγους να μπουν τα προβλήματα στο «ράφι» μέχρι νεωτέρας Πεντακόσιες πενήντα οκτώ ημέρες πέρασαν από την τελευταία φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν για μια χειραψία και για δυο κουβέντες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 πέρασαν πολλά, κυρίως μια άνευ προηγουμένου ένταση στα ελληνοτουρκικά με τις δύο χώρες να πλησιάζουν σε θερμό επεισόδιο με τη φρεγάτα «Λήμνος» και το «Oruc Reis». Εφτασε Ιούνιος 2021 για να συναντηθεί ξανά ο έλληνας πρωθυπουργός με τον τούρκο πρόεδρο. Πρόκειται για βήμα αποκλιμάκωσης και διασφάλισης ήρεμων νερών για το καλοκαίρι παρά τα ανοιχτά θέματα και τις σοβαρές διαφορές που παραμένουν. Οι δύο πλευρές επιχειρούν, δε, να κερδίσουν χρόνο και -για την ώρα- για τακτικούς λόγους να βάλουν τα προβλήματα στο «ράφι» μέχρι νεωτέρας.

Το ζητούμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή, ύστερα και από την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ήταν να παγιωθεί η αποκλιμάκωση της έντασης και να επιχειρηθεί με τη συνάντηση των δύο ηγετών μια σχετική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Όπως ενημέρωναν σχετικά κυβερνητικές πηγές, η 50λεπτη συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και «ο πάγος έσπασε». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν». ΄Οπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε να αποφεύγονται οι προκλήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε «δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Πολύ καλά όλα αυτά, που μαw λέγει το in.gr, αλλά κάτι μας λέγει πως ο Ερντογάν μας δουλεύει όλους. Είναι αναξιόπιστος εταίρος και θ΄αρχίσει πάλι τα ίδια επεκτατικά σχέδια.

Εσείς τι λέτε;



Δεν υπάρχουν σχόλια