Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ φ.1746

Γ.Ψυχογιός 
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κορινθίας:
Να μην κλείσει η τράπεζα Πειραιώς στη Νεμέα. Παρέμβαση Ψυχογιού στη Βουλή
  

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός κατέθεσε, μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών, με ευκαιρία αντίστοιχής επιστολής του Δημάρχου Νεμέας η οποία επισυνάπτεται στην Αναφορά, ζητώντας να αποτραπεί το ενδεχόμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Νεμέα, που θα είναι καταστροφικό για την ευρύτερη περιοχή.

Ο κος Ψυχογιός επισημαίνει στην Αναφορά του πως μια τέτοια προοπτική θα δυσχεράνει ιδιαίτερα τις εμπορικές συναλλαγές των πολιτών τόσο της Κορινθίας, όσο και ορισμένων της δυτικής Αργολίδας, αλλά θα επιφέρει οικονομικό μαρασμό στην περιοχή και ιδιαίτερα σε όσους παραγωγούς και επιχειρηματίες ασχολούνται με την οινοποιία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση για κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την απαξίωση και υποστελέχωση των ΕΛΤΑ, αλλά και το κλείσιμο σημαντικών υπηρεσιών για την καθημερινότητα, την κάλυψη βασικών αναγκών και την ποιότητα ζωής στο Δήμο Νεμέας.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι σε αντίστοιχη περίπτωση το 2018, όταν είχε προταθεί το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στο Δερβένι και την Γκούρα, με παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των συναρμόδιων Υπουργείων, είχε αποτραπεί αυτή η εξέλιξη και είχε εξασφαλιστεί η λειτουργία της Τράπεζας συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας για την εξυπηρέτηση των νευραλγικών αυτών περιοχών.

Τονίζεται τέλος ότι η Τράπεζα Πειραιώς, ως διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας, έχει -και θα πρέπει να έχει- και κοινωνικό ρόλο απέναντι στον αγροτικό κόσμο αλλά και το σύνολο των τοπικών κοινωνιών.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.
 

Αθήνα, 25-05-2021 
 
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων 

ΑΝΑΦΟΡΑ 

Για τον κ. Υπουργό Οικονομικών 

Θέμα: «Καταστροφικό το ενδεχόμενο κλεισίματος του υποκαταστήματος Τράπεζας Πειραιώς Νεμέας για την ευρύτερη περιοχή» 

Με την παρούσα Αναφορά, σας καταθέτουμε την με α.π. 2608/25-5-2021 επιστολή του Δημάρχου Νεμέας κου Κωνσταντίνου Φρούσιου, μέσω της οποίας αιτείται από τον κ. Υπουργό να παρέμβει ώστε να μην υλοποιηθεί το φημολογούμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς.

Το εν λόγω υποκατάστημα εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες τόσο από την ενδοχώρα και τα ορεινά χωριά του Νομού Κορινθίας, αλλά και του Νομού Αργολίδας, καθώς είναι το μοναδικό αστικό κέντρο σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.

Ενδεχόμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος, το οποίο έρχεται μετά από την σημαντική μείωση του προσωπικού των ΕΛΤΑ, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στην τοπική οικονομία καθώς πολλοί αγρότες και επιχειρηματίες που ασχολούνται με την παραγωγή κρασιού θα αντιμετωπίσουν δυσχέρειες με τις εμπορικές τους συναλλαγές.

Με την κατάθεση της παρούσας Αναφοράς καλείται ο κος Υπουργός να αποτρέψει τον περαιτέρω οικονομικό μαρασμό της ευρύτερης περιοχής.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωση μας επί του εν λόγω θέματος.

Συν(1): Επιστολή του Δήμαρχου Νεμέας προς τον Υπουργό Οικονομικών 

Ο καταθέτων βουλευτής 
Ψυχογιός ΓεώργιοςΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:
Ζητάμε άμεσα πρόσθετη χρηματοδότηση για την Δακοκτονία 2021.
  

Με αφορμή τα μηνύματα και τις ανησυχίες από τους ελαιοκαλλιεργητές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους επιστήμονες και τα δεδομένα των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν τον φετινό χειμώνα, 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας Γ.

Ψυχογιός, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας ότι υφίσταται σοβαρό ενδεχόμενο πολύ μεγάλης ανάπτυξης του πληθυσμού του Δάκου τη φετινή περίοδο.

Κατά συνέπεια, οι σημερινές διαθέσιμες πιστώσεις, μπορεί να μην επαρκούν για να γίνει αποτελεσματική δακοκτονία μέσω αρκετών δολωματικών ψεκασμών σε πολλές περιοχές της χώρας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα δώσει ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή, στην ποιότητα αλλά και στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών που τα προηγούμενα έτη, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, ήταν εξαιρετικά μειωμένο.

Για τον λόγο αυτό, εφόσον προκύπτουν ανάγκες αυξημένης δακοπροστασίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να προχωρήσει εγκαίρως σε πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών του φετινού Προγράμματος Δακοκτονίας.

Άμεση στήριξη των επαγγελματιών και επιχειρήσεων του Σχοίνου. Αναφορά Ψυχογιού στη Βουλή
  

Ο Βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός, κατέθεσε ως Αναφορά προς τα αρμόδια Υπουργεία, την επιστολή της Ένωσης Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Σχοίνου, μέσω της οποίας αιτείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες στην περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την επιστολή, με τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις λόγω covid-19, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της περιοχής κλονίστηκε σοβαρά.

Δημιουργήθηκαν χρέη, πάρθηκαν δάνεια, λόγω εποχικότητας πολλές επιχειρήσεις δεν μπήκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, στο ΕΣΠΑ στήριξης και στο Ταμείο Ανάκαμψης Η πυρκαγιά ήρθε ν’ αποτελειώσει και την τελευταία ελπίδα για ανάκαμψη και να απειλήσει το επαγγελματικό μέλλον των επιχειρήσεων της περιοχής.

Ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς: επιδοτούμενη μη επιστρεπτέα οικονομική ενίσχυση, φοροαπαλλαγές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα (μείωση ΦΠΑ, απαλλαγή από ΕΦΚΑ και ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή τελών από τις ΔΕΚΟ, απαλλαγή δημοτικών τελών και τελών χρήσης δημοτικών – δημόσιων χώρων), ενίσχυση από το Υπουργείο Πολιτισμού για δράσεις που θα προσελκύσουν κόσμο στην περιοχή.

Με την κατάθεση της Αναφοράς κλήθηκαν οι κ.κ. Υπουργοί να αποτρέψουν τον οικονομικό μαρασμό της ευρύτερης περιοχής.

Ως εκ τούτου, ζητάμε άμεσες ενέργειες και ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς και δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε σε άμεσες παρεμβάσεις, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, για την στήριξη των πληγέντων, αλλά και σε ένα συνολικό σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών και την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής όπως κάναμε και ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις καταστροφές από το «Ζορμπά», χρηματοδοτώντας το Δήμο Λουτρακίου –Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων με € 4.500.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια