Header Ads

ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗ «ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ» ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ φ.1745

Εισηγούνται να μην «στενοχωρήσουμε» την Τουρκία – Συμφωνούν Μαξίμου και ΥΠΕΞ να μπει η Τουρκία από την πίσω πόρτα στην «ευρω-Άμυνα»;

  

Εισήγηση έχει δεχτεί η ηγεσία της κυβέρνησης να μην στεναχωρήσουμε την Τουρκία και να μην αρνηθεί η Ελλάδα το «αίτημα» της Άγκυρας για να μπει από την πίσω πόρτα στην ΕΕ και ειδικότερα στην «ΕυρωΆμυνα» και στα χρυσοφόρα προγράμματα ανάπτυξης νέων στρατιωτικών τεχνολογιών, PESCO και EDIDP.

Την εισήγηση, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα δεν πρέπει να αρνηθεί -τουλάχιστον ανοικτά- τη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτά τα προγράμματα, για να μην χαλάσει το κλίμα της «θετικής ατζέντας» ΕΕ-Τουρκίας και τις προσπάθειες για ενδεχόμενη εξομάλυνση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, υπέβαλαν στις 10 Μαΐου 2021 «κύκλοι» της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Από πού άραγε υποκινήθηκαν; Αποδέκτες αυτού του εγγράφου, μάλιστα, είναι, μεταξύ των άλλων: Το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, το διπλωματικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, το γραφείο του υπουργού Άμυνας, το γραφείο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Συνολικά 18 γραφεία αρμοδίων παραγόντων, καθώς και αρμοδίων κρατικών Διευθύνσεων.

Άραγε, ποια είναι η θέση του μεγάρου Μαξίμου, των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και του ΓΕΕΘΑ; Συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια και να μην αρνηθεί ευθέως τη συμμετοχή της Τουρκίας στα προγράμματα της «ευρωΆμυνας», τη στιγμή που η Άγκυρα εδώ και χρόνια, στο ΝΑΤΟ, ανοικτά και συστηματικά μπλοκάρει τη συμμετοχή ειδικά της Κύπρου σε προγράμματα του ΝΑΤΟ; Και δεν είναι μόνο η Κύπρος, αλλά και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αυστρία.

Κάτι που κατ’ επανάληψη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη Βιέννη και την Άγκυρα… Κι εμείς τους θέλουμε να μπουν στα πόδια μας;



Δεν υπάρχουν σχόλια