Header Ads

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ φ1744

Χαιρετισμός στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο ποντιακού Ελληνισμού Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κύρου Χριστόδουλου 1974-2008

  


Δάκρυα χαράς έρχονται στα μάτια μου χαιρετίζοντάς σας. Έντονο αίσθημα χαρμολύπης Θλίψη μεγάλη , και προσευχή είς Κύριον , διότι αδύνατο να σκεφθεί ένας Έλληνας τους Πόντιους χωρίς να ματώνει η ψυχή του.

Πόνος αμέτρητος , διότι το αίμα και το κλάμα των Ποντίων ούτε έχουν στεγνώσει , ούτε έχουν αναγνωριστεί . Αλλά και χαρά μεγάλη , και ευχαριστία εκ βάθους καρδίας εις Κύριον , βλέποντας τα παιδιά του Πόντου σήμερα να συγκεντρώνονται στην Ελλάδα, ευλογημένα , αποκατεστημένα , πλήρη δημιουργικής δυνάμεως.

Όπως όλοι γνωρίζουμε , οι πρώτοι Πόντιοι ήσαν Ίωνες οικιστές της Σινώπης , φερμένοι στα χρόνια του ομήρου από τα παράλια του Αιγαίου , από τη Μίλητο. Το νήμα που έδενε τον Πόντο με την Ιωνία , έμελλε να κοπεί έπειτα από 28 αιώνες , μέσα στη σφαγή και τη φωτιά Ο πόνος των Ελλήνων εκείνος , δεν ξεχνιέται: είναι ένας πελώριος καθεδρικός ναός , δομημένος από μάτια γεμάτα φρίκη , από φωνή που δεν μπορούσε να βγει από το λαιμό , δομημένος από το μαύρο αίμα της απελπισίας .

Είναι ναός που το ιερό του βρίσκεται στις ακτές του Πόντου και η Ωραία Πύλη του στις ακτές της Ιωνίας .

Είναι ναός της μνήμης των Ελλήνων , ο ναός οπού αγρυπνούν ιερουργούντες, οι Μεγάλοι Δεσπότες του Γένους ο Γερμανός Αμασείας Πόντου και ο Χρυσόστομος Σμύρνης. Μαζί τους, μαζί με τους μάρτυρες και τους γονείς σας , σας ευλογούν ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας , που έφερε τους προπάτορές σας στον Σωτήρα Χριστό , και ο θετός γιός της Παναγίας Απόστολος Ιωάννης , που είδε στα χώματα της Ιωνίας την Αποκάλυψη της Ανάστασης να συντρίβει το θάνατο , τη συμφορά και την οδύνη.

Παρακολουθώ με συγκίνηση τον αγώνα σας να αναγνωρισθεί από όλους η γενοκτονία των πατέρων σας.

Βλέπω ότι το αίτημα σας αυτό , δεν είναι καρπός εκδίκησης και μνημόσυνο ,και μάλιστα αξίωση να αναγνωρισθεί και δεν υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες .

Το αντίθετο : είναι μνημόσυνο , και μάλιστα αξίωση να αναγνωριστεί ότι σφαγή και η θυσία δεν μπορούν να αποτελούν μέρος καμίας πολιτικής . Γι αυτό , πιστεύω πως ο αγώνας σας θα δικαιωθεί . Η γενοκτονία των Ποντίων θα αναγνωριστεί διότι το αίμα του δικαίου δε θάβεται στη γη, αλλά ανεβαίνει στο Θεό.

Σήμερα , βεβαίως , δεν βρισκόμαστε σε πολεμική περίοδο. Η πολιτική μας ηγεσία μπορεί να υποστηρίξει σε διεθνές επίπεδο τα δίκαια των Ελλήνων . Αλλά αυτό δεν είναι επιχείρημα για να ρίξετε τη σημαία του αγώνα . Ο αγώνας σας δεν είναι απότοκος συνθηκών , είναι το αναμένο καντήλι της ψυχής σας, που η φλόγα του φαίνεται ακόμη και στο χορό σας.

Εύχομαι να είστε πάντοτε παιδιά του Πόντου , πάντοτε Έλληνες , πάντοτε στην αγκαλιά της Παναγίας . Δεν ξεχνώ ότι ο Πόντος μας χάρισε το Άγιον Όρος , όταν ο δικός σας Άγιος Αθανάσιος πήγε εκεί να μονάσει και όργωσε το Περιβόλι της Παναγίας . Δεν ξεχνώ ότι την εικόνα Εκείνης φυλάξατε ως τον πλέον πολύτιμο θησαυρό την ώρα του τρομερού μαρτυρίου , και τη φέρατε πίσω χτίζοντας τη νέα Μονή Σουμελά . Η Παναγία σας στέκει και στο μεγάλο θρήνο σας και στη μεγάλη χαρά σας . Εύχομαι να σας δοθεί η χάρη να νιώθετε σε χαρά και σε θλίψη το χέρι Της στο κεφάλι σας.

(Πηγή : « Ο Πόντος ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ) (Επιμελείται ΕΛΕΝΗ Κ. Αρμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια