Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1743

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΑΡΑ
  

Στο Ξυλόκαστρο και στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Αγίου Μακαρίου βρέθηκε χθες, Κυριακή του Θωμά, 9 Μαΐου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Ιωάννη Γαλάνη και τον Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά, τέλεσε την Θ. Λειτουργία, με αφορμή την εκ μεταθέσεως από της 17ης Απριλίου εις την Κυριακή του Θωμά μνήμη του Αγίου Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά.

Στον λόγο του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο Μακάριο, τον Νοταρά, Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου και γόνο της επιφανούς οικογενείας των Νοταράδων, εκ Τρικάλων Κορινθίας. Τόνισε ότι, ο Άγιος Μακάριος αλλά και ολόκληρη η οικογένειά του, σε δίσεκτους χρόνους και κάτω από τον Τούρκικο ζυγό, έδωσαν ακόμα και την περιουσία τους, ώστε τα παιδιά των συμπατριωτών μας να διδαχθούν την Ελληνική Γλώσσα. Παράλληλα, προετοίμαζαν τους Έλληνες, υπό το Φως της Αναστάσεως και του Αναστημένου Χριστού, για την απελευθέρωσηανάσταση του Έθνους μας. Επεσήμανε δε, ότι ο Άγιος, παρά τις εξορίες, δεν έπαψε να κηρύττει τον Χριστό και την Ανάσταση σ’ όλη την Επικράτεια προσφέροντας στην Εκκλησία πλήθος Νέο-εθνοϊερομαρτύρων. Προέτρεψε δε τους Πιστούς και ιδιαιτέρως τους «συντοπίτες» Του να τιμούν τον Άγιο Μακάριο μιμούμενοι τα Πνευματικά και τα Πατριωτικά του κατορθώματα και να αναγνωρίζουν την συμβολή και την σημαντικότητα του ρόλου Του στην Εκκλησιαστική και γενικότερη ιστορία του τόπου μας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην πανδημία, τονίζοντας ότι ελπίδα μας είναι ο Χριστός, ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Οφείλουμε φυσικά να ακούμε τους ιατρούς, γιατί και η ιατρική επιστήμη και τα φάρμακα και οι θεραπείες είναι εκ Θεού δοσμένα, επιβάλλεται δε, να μην λησμονούμε την βαθύτερη Αλήθεια της ζωής, τον αιώνιο «εμβολιασμό» με το φάρμακο της αθανασίας, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.





Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΟΥ Ι. ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ Ι. ΜΟΝΗ
  

Την Τρίτη της Διακαινησίμου εορτάζεται η εύρεση του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου στην ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι.

Την παραμονή, Δευτέρα της Διακαινησίμου, 3 Μαΐου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονυσιος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό πλαισιούμενος από τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Θεόδωρο Κεραμίδα και τον Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως μας π. Δαμασκηνό Γεννηματά. Στο κήρυγμα του προς την Ι. Αδελφότητα ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Κυρίου μας.

Ο Χριστός, ως νέος Αδάμ, οδηγεί και λυτρώνει την ανθρωπότητα από την φθορά και τον θάνατο. Εμείς, οι υπόλοιποι, τιμούμε και εορτάζουμε την Ανάσταση, το πλέον παρήγορο και ελπιδοφόρο γεγονός της ζωής μας, γιατί συμβολίζει την ελπίδα ότι, με την βάπτιση μας και την συμμετοχή μας στα Ι. Μυστήρια της Εκκλησίας μας, θα έλθει και η δική μας ανάσταση. Παράλληλα, συνέδεσε την Ανάσταση με την Θ. Λειτουργία, στην οποία βιώνουμε την ζωή του Χριστού από την Γέννησή Του, έως την Ανάσταση και από την Ανάσταση έως την Δευτέρα Παρουσία Του, καθώς ο χρόνος για την Εκκλησία είναι συμβατικός. Βιώνουμε επομένως αυτό που ο Απ. Παύλος επεσήμανε στην Α΄ προς Κορινθίου Επιστολής «καὶ γὰρ τὸ πάσχα ἡμῶν ὑπὲρ ἡμῶν ἐτύθη Χριστός» (Α΄ Κορ. ε΄,7). Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στην Γερόντισσα της Ι. Μονής Χρυσοβαλάντη Μοναχή, και στην Ι. Αδελφότητα να καταστούν φωτόμορφα τέκνα του Θεού, που με την παρουσία τους θα κηρύττουν την Ανάσταση!

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη της Διακαινησίμου Εβδομάδος, τελέσθηκε η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο και τους συνοδούς του Κληρικούς. Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχήθηκε, το Φως της Αναστάσεως να φωτίζει τις ψυχές!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.





Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΑΜΑΡΙΟΥ.
    

Στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Καμαρίου, την επονομαζόμενη «Κορφιώτισσα», της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ξυλοκάστρου, λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 7 Μαΐου 2021. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν ο Αιδεσ. Πρω/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, ο Ιερομ. π. Ιωσήφ Κύπερμαν και ο Αρχιδιάκονος π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και παρέστη προσευχόμενη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη.

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος αναφέρθηκε στην Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, η οποία εφέτος εορτάζεται κάτω από τη σκιώδη πραγματικότητα του κορωνοϊού. Ολόκληρη η ανθρωπότητα στενάζει και υπομένει τα δεινά, που η δήθεν αυτοδυναμία του ανθρώπου, σαφώς και δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει και αντί για ανακούφιση, επέφερε βαρύ φορτίο σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο όμως, η Ανάσταση του Χριστού προσφέρει μήνυμα ελπίδος και ζωής αιωνίου, προφέρει μια διαφορετική οπτική, η οποία μας μεταφέρει από τα σαρκικά, τα επίγεια, στα πνευματικά, στα επουράνια.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι εκτός από τις οδηγίες των ιατρών που οφείλουμε να τηρούμε οφείλουμε ταυτόχρονα να έχουμε πίστη στον Κύριο και στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία ως «Ζωοδόχος Πηγή» θεραπεύει ζωογονεί και αναπαύει τις ψυχές και πολλές φορές και τα σώματα των Χριστιανών. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και αφού ερμήνευσε το τροπάριο από τον Μέγα Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας «Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνή; που προσδράμω λοιπόν και σωθήσομαι; που πορευθώ; ποίαν δε εφεύρω καταφυγήν;... Εις σε μόνην ελπίζω, εις σε μόνην καυχώμαι, και επί σε θαρρών κατέφυγον», παρότρυνε την Γερόντισσα Ευαγγελία, την Ι. Αδελφότητα και το ευσεβές Εκκλησίασμα να προσεύχονται θερμά στον Αναστάντα Κύριο και στην Παναγία μας, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτή την δύσκολη και σοβαρή ασθένεια και να κατακτήσουμε την αιωνιότητα!






Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΟΥΛΙΤΣΑΣ.
     

Στην πανηγυρίζουσα Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Πουλίτσας μετέβη ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος την Τρίτη, 4 Μαΐου 2021, προκειμένου να χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Ανακομιδής των Ι. Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Λίγο πριν το πέρας της Ι. Ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ομίλησε προς την Γερόντισσα της Ι. Μονής Καλλίνικη μοναχή, την υπ’ αυτήν Ι. Αδελφότητα και το ευσεβές Εκκλησίασμα, για το Πάσχα των Εβραίων, δηλαδή το πέρασμα των Ισραηλιτών από την δουλεία της Αιγύπτου στην Γη της Επαγγελίας, διαχωρίζοντάς το από το Πάσχα των Χριστιανών, το οποίο δια της Αναστάσεως του Κυρίου είναι το πέρασμα του ανθρώπου από τον θάνατο προς την Ζωή.

Ακολούθως, επεξήγησε τον τρόπο, με τον οποίο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουν να εορτάζουν το Πάσχα, σύμφωνα με την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που έλαβε χώρα το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας, στην οποία ο Άγιος Αθανάσιος, που έλαβε μέρος, ως νεαρός Διάκονος, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις καταδικαστικές αποφάσεις της για τον Άρειο και την αίρεση του, καθώς διετύπωσε τα επτά (7) πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, γνωστού και ως «Πιστεύω». Αυτές τις θέσεις υποστήριξε αργότερα με το έργο, τον βίο του και τους μεγάλους αγώνες που έδωσε κατά του Αρειανισμού και των υπολοίπων αιρέσεων, παραμένοντας σταθερός στην Πίστη και στο Ευαγγέλιο και κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του «στύλου της Ορθοδοξίας».

Ολοκλήρωσε το κήρυγμα του ευχόμενος στην Ι. Αδελφότητα να κατακτήσει, δια της πίστεως στον Αναστάντα Κύριο και των ευχών του Προστάτου τους Αγίου, την αθανασία και την αιωνιότητα!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια