Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Φ.1735

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  


Νίκος Δένδιας: Βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο

  


Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μίλησε στη Διαδικτυακή Ημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας του London School of Economics and Political Science με θέμα: «Ελλάδα 2021: Αναστοχάζοντας το χθες, διαμορφώνοντας το αύριο» (“Greece 2021: Reflecting on yesterday, Shaping tomorrow”). Στην παρέμβαση του ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις τρέχουσες προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας τους 3 μεταβλητούς παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τη δεδομένη στιγμή:

Τις παραδοσιακές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, καθώς και τις αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit. Την αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την οποία ευθύνονται κατά βάση οι τουρκικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως από τη μία πλευρά παρατηρείται η συνέχιση της εμπρηστικής ρητορικής Τούρκων αξιωματούχων και από την άλλη η συνέχιση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη, τόνισε πως στις ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνεται η παράνομη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων σε κυρίαρχα κράτη όπως η Κύπρος, η Λιβύη, το Ιράκ και η Συρία. Τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή με τα νέα δεδομένα που θέτουν οι «Συμφωνίες του Αβραάμ».

Ο Υπουργός Εξωτερικών έδωσε παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στους δύο βασικούς και σταθερούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής:

την αμετακίνητη προσήλωση στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την προσήλωση της Ελλάδας στις πολυμερείς συνεργασίες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς φορείς και οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προωθεί την ειρήνη και την επίλυση ζητημάτων στην περιοχή στη βάση πάντα των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο και στην απόφαση για την προσφυγή από κοινού με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ίδιο θέμα. Τόνισε πως η Ελλάδα ευελπιστεί να λύσει την διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφέρθηκε ξεχωριστά στην υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με τις χώρες αυτές αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συνεργασίας σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Σημείωσε πως η Ελλάδα επιθυμεί να καταστεί γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου από τη μία πλευρά και της Ευρώπης από την άλλη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι επιθυμία της χώρας αποτελεί και η ενδυνάμωση συνεργασιών με χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Τέλος, αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις της χώρας με παραδοσιακούς της συμμάχους, όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, καθώς και την επιθυμία περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών δεσμών και συνεργασιών με άλλες χώρες.

Πηγή: NEWSbeast




Νάσος Ηλιόπουλος: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία είναι αστεία
  

«Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία μόνο έξυπνα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αλλά μάλλον αστεία και εξοργιστικά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89». «Αυτή τη στιγμή, ενώ έχουμε στη χώρα ένα από τα σκληρότερα και πιο παρατεταμένα lockdown στην Ευρώπη, τα κρούσματα είναι αυξημένα, 451 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι και από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει πάνω από 6.000 συμπολίτες μας», υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση αρνείται να συνταγογραφήσει τα τεστ –ακόμα και σήμερα ένας εργαζόμενους των 600 ευρώ πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του 60 ευρώ για τεστ κάθε φορά που έχει συμπτώματα, κάτι που τον αποτρέπει από το να το κάνει προφανώς», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ακόμα, επισήμανε ότι «η ΝΔ αρνείται να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους χώρους εργασίας, παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι αυτοί οι δύο χώροι είναι βασικές εστίες μετάδοσης του ιού».«Όταν η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για τα ασφυκτικά γεμάτα μέσα μεταφοράς, το να συζητάμε για το αν η απαγόρευση κυκλοφορίας θα γίνει μετά τις 6 ή μετά τις 7 είναι πραγματικά εξοργιστικό», πρόσθεσε.





Η αλλαγή πορείας στην οικονομία το 2021 είναι επιτακτική
  

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε πως στην Δυτική Αθήνα ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι και λαϊκά στρώματα με μόνιμη τη δυσωδία στα σπίτια τους, με ποσοστό καρκίνων στο 30%, σε σχέση με τον μέσο όρο, με τον εφιάλτη της ανεργίας, την εξάπλωση της φτώχειας, με καταστροφή των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, με εργασιακές συνθήκες μεσαιωνικές. Η διασπορά της πανδημίας στην περιοχή, είπε οφείλεται στο ότι σε χώρους δουλειάς, μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιωτικές δομές υγείας και πρόνοιας, όπου δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Το Νοσοκομείο «Αττικόν» που είναι το μόνο που εξυπηρετεί τον λαό της Δυτικής Αθήνας, έχει φτάσει στα όριά του με ελλείψεις προσωπικού, με ράντζα. Ζήτησε να ανοίξει το Νοσοκομείο Λοιμωδών. Στα Κέντρα Υγείας, ανέφερε, πως η κατάσταση της λειτουργίας τους επιδεινώνεται. Στον τομέα της Παιδείας υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε προσωπικό καθαριότητας. Η κατάσταση στα ειδικά σχολεία, όπως αυτά στο Αιγάλεω, είναι επίσης τραγική, ενώ ανεργία στην περιοχή τσακίζει και πρόσθεσε «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί. Πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει άμεσα σε λύσεις στη Δυτική Αθήνα».





Να μας ενημερώσει ο πρωθυπουργός αν υφίσταται ή όχι το Σύνταγμά μας

  


Σφοδρές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για βία της αστυνομίας κατά διαδηλωτών κάνει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης κάνοντας λόγο για «όργιο βίας και καταστολής κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας».

Σε δήλωσή του ο κ. Κριθαρίδης τονίζει ότι οι πολίτες παρεμποδίστηκαν να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος «από στρατιές των δυνάμεων καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη, ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετοί παράνομοι και καταχρηστικοί έλεγχοι, αλλά και βεβαίως αναίτιες προσαγωγές».

Επίσης καταγγέλλει ότι «οι αύρες και τα χημικά για άλλη μια μέρα “πότισαν” τον δικηγορικό και όχι μόνο κόσμο που διαδήλωνε ειρηνικά ως έχει εκ του Συντάγματος το δικαίωμα, για να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου», ενώ «διμοιρία με μηχανές της Δράσης πήγε να πέσει μάλιστα στο πανό της Νεολαίας του ΜέΡΑ25 και του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος επί της Ακαδημίας, προσπαθώντας να απωθήσει τη βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη».

Ο κ. Κριθαρίδης τονίζει ακόμη ότι «ο αυταρχικός κατήφορος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό» Καλεί τέλος την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «να μας ενημερώσει αν υφίσταται ή όχι το Σύνταγμά μας, ώστε να το γνωρίζουν οι πολίτες και οι δικαστικές αρχές και να αντιδράσουν αναλόγως».

TAGS ΜΕΡΑ25





Η αλλαγή πορείας στην οικονομία το 2021 είναι επιτακτική Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών Κινήματος Αλλαγής

  

«Πανηγυρίζει» ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζοντας ότι πήγε καλά η Ελληνική Οικονομία την ώρα που το 2020 είχε απώλεια 15 δις. ευρώ στο ΑΕΠ της και ενώ ήδη από τον πρώτο μήνα του 2021 έχουμε σοβαρές αποκλίσεις του Προϋπολογισμού. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε περίπου μισό δισεκατομμύριο πάνω από το στόχο, με τις απώλειες φορολογικών εσόδων στα 326 εκ. ευρώ.

Είχαμε επισημάνει από την έναρξη της πανδημίας ότι η πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην οικονομία. Αν είχαν υιοθετήσει τις προτάσεις μας για γενναία και στοχευμένα μέτρα, είναι σίγουρο ότι η κατάσταση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα ήταν πολύ καλύτερη.

Ας μας εξηγήσει ο κ. Σταϊκούρας το παράδοξο ότι όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα το 2020 πήρε μέτρα που είναι μεγαλύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά παρόλα αυτά αντιμετωπίζει από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιτέλους πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι η αλλαγή πορείας το 2021 είναι επιτακτική.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση μέσα και από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και απαιτεί να συζητηθεί στη Βουλή. Η Κυβέρνηση κωφεύει και δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα.

Οι κλειστές επιχειρήσεις, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι σε αναστολή με μειωμένα εισοδήματα και η κοινωνία που δοκιμάζεται δεν μπορούν να περιμένουν.






Στην παγίδα του χρέους και της παρασιτικής εγχώριας ελίτ

  

Η μοναδική δυνατότητα ανάπτυξης της Ελλάδας, εάν δεν προβεί σε μία μεγάλη διαγραφή των χρεών της, αφού ως μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να τα μειώσει πληθωριστικά, είναι το ξεπούλημα της – δηλαδή, η αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος σε εξευτελιστικές τιμές, τόσο όσον αφορά το δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες της να είναι σε θέση να δανείζονται, να επενδύουν, να χρεώνονται και να αναπτύσσεται η χώρα.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου εύκολο να βρεθούν λύσεις σήμερα, έχοντας οδηγηθεί χωρίς λόγο σε μία δολοφονική παγίδα από τις κυβερνήσεις μας – οι οποίες υπηρετούν πιστά την εγχώρια κρατικοδίαιτη Ολιγαρχία που είναι απίστευτα άπατρις, ενδιαφερόμενη μόνο για τα συμφέροντα της. Οι δέκα-είκοσι παρασιτικές οικογένειες που απομυζούν αχόρταγα τους Έλληνες, δεν επέτρεψαν το 2010, το 2012 και το 2015 να δρομολογηθούν οι ενέργειες που θα έπρεπε, ούτε θα το επιτρέψουν ποτέ – ενώ προτιμούν να παραδώσουν τη μισή θαλάσσια κυριαρχία μας στην Τουρκία σε συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής, παρά να στηρίξουν την ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας, χωρίς την οποία δεν νοείται εθνική κυριαρχία.

Αδιέξοδα και μονόδρομοι βέβαια δεν υπάρχουν για έναν αποφασισμένο λαό – κάτι που όμως δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε σήμερα για τους Έλληνες που ανέχονται ακόμη και το παράλογο κλείδωμα της οικονομίας τους από μία αυτιστική κυβέρνηση, με παράλογα μέτρα που καταστρέφουν τόσο την Υγεία, όσο και την Οικονομία. Όσον αφορά τον πολιτικό ηγέτη που λείπει κατά τους ισχυρισμούς ορισμένων και είναι απαραίτητος για να αντιδράσουν, θα όφειλαν να γνωρίζουν πως ανέκαθεν στην ιστορία όταν ένας λαός ήταν ώριμος και πρόθυμος να αντισταθεί θυσιάζοντας τη βολή του, πάντοτε εμφανιζόταν ένας ηγέτης: ποτέ πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια