Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1730

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΙΩΡΥΓΑ ΙΣΘΜΟΥ – ΑΕΔΙΚ
  

Ενημερωτική σύσκεψη αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει στη διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, εξ αιτίας των πρόσφατων και συνεχιζόμενων καταπτώσεων στο κανάλι χωμάτινων όγκων από τα πρανή του, έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου, στα γραφεία της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη, η οποία αποτέλεσε πρωτοβουλία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά, έλαβε χώρα σε τρία ξεχωριστά δωμάτια με σύνδεση τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής διάδοσης της covid-19.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση σχετικά με τα εξής ζητήματα:

– Ως αιτία των καταπτώσεων οι εκπονηθείσες μελέτες αναφέρουν την απώλεια των λίθινων κρηπιδωμάτων που λειτουργούσαν ως αντιστήριξη και προστασία του πρανούς από την υγρασία και την διάβρωση. Η παρέμβαση που μελετάται, με προϋπολογισμό υλοποίησης περί τα 9.000.000 ευρώ, αφορά μία ζώνη ενός χιλιομέτρου στη διώρυγα -η οποία με πρόσφατη απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το εν λόγω έργο -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΕΔΙΚ- «θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά από σχετική πρωτοβουλία των υφυπουργών κ. Χρίστου Δήμα και κ. Νίκου Ταγαρά και χάρη στη συνδρομή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Ακη Σκέρτσου, με τη συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη”.

– Συμφωνήθηκε, μετά από τη σχετική παρουσίαση που έκαναν οι καθηγητές Εδαφομηχανικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μιχάλης Καββαδάς και κ. Βασίλης Μαρίνος, να προχωρήσει η εγκατάσταση μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης ο οποίος σε πραγματικό χρόνο θα παρακολουθεί τα πρανή. Αρχικά η εγκατάσταση θα γίνει στην προβληματική περιοχή που χρήζει προσοχής, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για εφαρμογή του μελλοντικά σε όλο το μήκος της διώρυγας, ώστε να προλαμβάνονται πιθανές καταπτώσεις. Η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού περί τις 300.000 ευρώ, θα γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Πράσινο Ταμείο.

– Τον προϋπολογισμού περί τις 900.000 ευρώ έργο της εκατέρωθεν περίφραξης της διώρυγας, προκειμένου να καταστεί η περιοχή ασφαλής για το κοινό, θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και της ΑΕΔΙΚ, η οποία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

– Τέλος, από την πλευρά της ΑΕΔΙΚ παρουσιάστηκε η πρότασή της για την περιοχή της Ισθμίας, μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής του Νέου Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Στόχος της πρότασης είναι να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της εταιρείας και παράλληλα να αναδειχθεί η πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνάντηση μετείχαν, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Τάσος Γκιολής, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης, οι πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ΑΕΔΙΚ κ.κ.Παντελής Παντελίδης, Βασίλης Ανδρικόπουλος και Γιώργος Ζουγλής αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, οι καθηγητές εδαφομηχανικής του ΕΜΠ κ. Μιχάλης Καββαδάς και κ. Βασίλης Μαρίνος, ο διευθυντής της ΕΑΓΜΕ κ. Νίκος Νικολάου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ






ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΙΚΑ ΣΔΙΤ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

  

Το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω ΣΔΙΤ, υπογράφηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, από τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, το Διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Μανώλη Μαραγκουδάκη και τον ομόλογό του της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου κ. Γιώργο Αγραφιώτη στο αμφιθέατρο της ΕΝΠΕ στην Αθήνα.

Η Υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Νίκου Παπαθανάση Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για Ιδιωτικές Επενδύσεις και Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, του κ. Μανώλη Γραφάκου Γενικού Γραµµατέα Συντονισµού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κ. Ορέστη Καβαλάκη Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Προέδρου του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Σταύρου Αργειτάκου, καθώς και του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Περικλή Μαντά, όπως επίσης και των Αντιπεριφερειαρχών Περιβάλλοντος κ. Ανδρέα Τσουκαλά και Αρκαδίας κ. Χρήστου Λαμπρόπουλου.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 χρόνια (διετής κατασκευαστική περίοδος και 26ετής περίοδος λειτουργίας), το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 62.500.000 ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ. Στο έργο αναμένεται να δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας καθώς και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Νίκας δήλωσε πως «είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Περιφέρειά μας, για τους Πελοποννήσιους, καθώς μπήκε η τελική υπογραφή για την διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ» και ακόμα ότι «από την επομένη ημέρα ήδη της υπογραφής, αρχίζει ο αγώνας για την κατασκευή των εργοστασίων και κυρίως για την απορρύπανση της Περιφέρειάς μας» Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής ανέφερε όσο αφορά το Νομό Κορινθίας –ευχαριστώντας παράλληλα τον Περιφερειάρχη – πως «λύνουμε επιτέλους το πρόβλημα των σκουπιδιών, θεωρούμε ιστορική την ημέρα της υπογραφής εφόσον θα τελειώσουν πλέον οι παράνομες χωματερές, οι ανεξέλεγκτες φωτιές, η ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά ακόμα περισσότερο και ως απόρροια όλων των ανωτέρω, η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ





500 RAPID TEST ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 
ΓΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  

Στην παράδοση 500 rapid test προς το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου προέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, στο πλαίσιο της ενίσχυσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου των δημόσιων δομών υγείας στον αγώνα που δίνουν για την αποτροπή της διάδοσης της covid-19. Ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε το αμέριστο ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα για τους μαχόμενους στην πρώτη γραμμή αμύνης γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναφερόμενος και στην δική του πολυετή θητεία στο ΤΕΠ του Γ.Ν. Κορίνθου.

Οπως σημείωσε ο κ. Γκιολής, προς τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γρηγόρη Καρπούζη, την διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Βασιλική Κολιού και την υπεύθυνη του Τμήματος Λοιμώξεων κα Αφροδίτη Καρρά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει ενεργά το νοσηλευτικό ίδρυμα της κορινθιακής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι μέσω του ΠΕΠ 2014 – 2020 θα ενισχυθούν με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό πολλά τμήματά του - μεταξύ των οποίων το Καρδιολογικό, το Νεφρολογικό, η Παθολογική, το Τμήμα Επειγόντων και τα χειρουργεία.



ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ: ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΓΩΝ 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΙΟΛΗΣ - ΒΥΤΙΝΙΩΤΗΣ
    

Η πορεία έργων που πραγματοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Δήμο Νεμέας, αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής και ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Αργολίδας – Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης είχαν με φορείς της περιοχής. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνάντηση των αντιπεριφερειαρχών -με τον δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο και τον πρόεδρο της Τ.Κ. Νεμέας Γιάννη Μπεξή-, συζητήθηκαν τα εξής έργα:

α) Ο δρόμος Νεμέα – Ψάρι – Σκοτεινή, έργο προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, ο ανάδοχος του οποίου θα αναδειχθεί τις επόμενες ημέρες, β) η βελτίωση οδικής ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο Αρχαίας Νεμέας (295.000 ευρώ), γ) η συντήρηση του επαρχιακού δρόμου Νεμέα – Σούλι – Κιάτο μέσω Πετρίου – Λέριζας – Καστρακίου – Μποζικά – Παραδεισίου – Μάτσανι (Κρυονέρι), προϋπολογισμού 586.000 ευρώ, δ) η αποκατάσταση της ρύθμισης κυκλοφορίας και η συντήρηση της εθνικής οδού στον κόμβο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Νεμέας με προϋπολογισμό 360.000 ευρώ, ε) τα αντιπλημμυρικά έργα και οι καθαρισμοί ρεμάτων, στ) τα αθλητικά έργα, όπως το γήπεδο στις Αρχαίες Κλεωνές, ζ) τα αρδευτικά έργα (δίκτυα και δεξαμενές) όπως στο Καστράκι και στις Αρχαίες Κλεωνές, η) η κατασκευή τουαλετών στον αρχαιολογικό χώρο του Σταδίου της Αρχαίας Νεμέας με προϋπολογισμό 45.000 ευρώ και θ) η ενίσχυση και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας στη Νεμέα.



Ενημέρωση του περιφερειάρχη Π. Νίκα για την ανοιχτή δομή φιλοξενίας στην Κόρινθο
  

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, χθες Τρίτη 26 Ιανουαρίου, στην Π.Ε. Κορινθίας με τον δικηγόρο Αγγελο Καραφωτιά, πρόεδρο της ανοιχτής δομής φιλοξενίας μεταναστών, στην Κόρινθο.

Ο πρόεδρος της δομής ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για τις δραστηριότητες της δομής, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες για την διάθεση εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου δύο οικίσκων τύπου isobox, οι οποίοι ήδη εξυπηρετούν ως νηπιαγωγείο για 27 παιδάκια που φιλοξενούνται στην ανοιχτή δομή, η οποία αριθμεί περί τα 700 άτομα συνολικά.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Περιφέρεια έχει διαθέσει στην δομή υλικά προστασίας εναντίον της διάδοσης του νέου κορονοϊού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχή ενός χιλιομέτρου στην διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, με απόφαση του περιφερειάρχη Π. Νίκα – τηλεδιάσκεψη με υφυπουργό Χρ. Δήμα και αντιπεριφερειάρχη Τ. Γκιολή Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε περιοχή ενός χιλιομέτρου της διώρυγας στον Ισθμό της Κορίνθου, από την πλευρά της Πελοποννήσου -στη θέση του Βιολογικού Καθαρισμού-, με απόφαση που υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το καθεστώς αυτό -που αφορά το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 2,2 έως 3,2-, έχει 6μηνη ισχύ, δηλαδή μέχρι και τις 28 Ιουλίου 2021, ενώ αν παρίσταται ανάγκη θα παραταθεί με νέα απόφαση του περιφερειάρχη.

Η σημερινή απόφαση του Π. Νίκα υπαγορεύθηκε από το γεγονός των συνεχιζόμενων καταπτώσεων μεγάλου όγκου χωμάτων από τα πρανή της διώρυγας μέσα στο κανάλι, στο πιο πάνω σημείο που βρίσκεται ο αγωγός του Βιολογικού Καθαρισμού.

Για το θέμα αυτό, καθώς και για την μεθόδευση των διαδικασιών για την αποκατάσταση του προβλήματος και την εκ νέου απόδοση της διώρυγας ασφαλούς για τη ναυσιπλοΐα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα και τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσο Γκιολή.

Μεταξύ 8 και 9 εκ. ευρώ είναι το εκτιμώμενο κόστος για την όλη διαδικασία αποκατάστασης, επί της οποίας έχουν γίνει προτάσεις και από τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Η σχετική πίστωση αναμένεται να προέλθει από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Χρ. Δήμας εξέφρασε την θέση ότι θα πρέπει να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της ΑΕΔΙΚ (της ανώνυμης εταιρείας “Διώρυγα Κορίνθου”) -ενδεχομένως και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά από σχετική παρατήρηση του περιφερειάρχη- προκειμένου το εν λόγω υπουργείο να αναλάβει την τεχνική διαδικασία, δεδομένου ότι έχει την τεχνογνωσία προς τούτο.

Οσον αφορά την υλοποίηση, ο Κορίνθιος υφυπουργός δήλωσε ότι εξετάζεται -στο πλαίσιο μιας όσο το δυνατόν πιο σύντομης διαδικασίας- το σύστημα ανάθεσης με τον τρόπο μελέτη – κατασκευή προκειμένου, όπως εξήγησε, “μόλις διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να προχωρήσει αμέσως μετά η εκπόνηση των μελετών και στη συνέχεια η υλοποίηση των έργων, ώστε το συντομότερο δυνατό να επανέλθει η διώρυγα σε πλήρη λειτουργική δυνατότητα”.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της. Παράλληλα, επανέλαβε την εκτίμηση που έχει εκφράσει όσον αφορά τον Βιολογικό Καθαρισμό και τον αγωγό διάθεσης που έχει διαρροές, οι οποίες πιθανόν προκαλούν το πρόβλημα.

Τέλος, ο Π. Νίκας υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Λουτρακίου και ΑΕΔΙΚ για την κατασκευή, με πιστώσεις τη Περιφέρειας, περίφραξης εκατέρωθεν της διώρυγας -τόσο για την προστασία των επισκεπτών, όσο και για την αξιοποίηση, μετά από συνεννόηση με την ΑΕΔΙΚ, του συγκεκριμένου χώρου, προκειμένου να παραμένει στην περιοχή ο πολύς κόσμος που την επισκέπτεται.





Δεν υπάρχουν σχόλια