Header Ads

Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1728



ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Ο Βαρθολομαίος εναντίον της Ορθοδοξίας;


Στις εξελίξεις γύρω από το ουκρανικό αυτοκέφαλο αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας ότι ο Βαρθολομαίος έχει αποστολή να «θάψει την επίδραση της Ορθοδοξίας». Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να εξουδετερώσουν τον ρόλο της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος παράλληλα και στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Η αποστολή του, προφανώς, προετοιμάζεται από τους Αμερικανούς και δεν κρύβουν ότι συνεργάζονται ενεργά μαζί του, χρησιμοποιώντας το σύνθημα της ‘’ελευθερίας της θρησκείας και πίστης’’. Η αποστολή του Βαρθολομαίου, προφανώς, είναι να θάψει την επίδραση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Απλώς δεν βλέπω κάποια εξήγηση για τη δράση αυτού του άνδρα» επεσήμανε ο ίδιος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρομοιάζοντας μάλιστα τις ενέργειές του με το «Κουτί της Πανδώρας».

Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από το «ουκρανικό αυτοκέφαλο», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Αμερικανοί ήταν ο λόγος που ώθησαν τον Βαρθολομαίο να ακολουθήσει τον δρόμο του σχίσματος, υπονομεύοντας παραδόσεις αιώνων. Υπενθυμίζεται ότι ο Βαρθολομαίος έχει απονείμει τον τόμο της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Κιέβου (UOC KP) με επικεφαλής τον Επιφάνιο. Εντούτοις, το Πατριαρχείο της Μόσχας, όπως και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας, δεν έχουν αναγνωρίσει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Κιέβου (UOC-KP).

Συγκεκριμένα, το Πατριαρχείο της Μόσχας περιγράφοντας τις εξελίξεις, έχει μιλήσει για «νομιμοποίηση του σχίσματος», τονίζοντας ότι θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες και να επηρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων Χριστιανών στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες χώρες. Προσφάτως, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων είχε κάνει λόγο για ένα «πολιτικό σχέδιο που απέβλεπε στην αποδυνάμωση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, στον διαμελισμό της παγκόσμιας Ορθοδοξίας». Ο ίδιος μιλώντας στο Rossiya 24, αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Βαρθολομαίος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «άμεση και κορυφαία συμμετοχή είχε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, ο οποίος στηρίχθηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται στις δομές της αμερικανικής κρατικής εξουσίας». Πηγή: https://sputniknews.gr Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021






ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Για να δούμε, τι θα δούμε στη συνέχεια με τα ελληνοτουρκικά;


Ο Άντονι Μπλίνκεν, όπως αναφέρουν τα ΑΠΕ και ΜΠΕ, δήλωσε, τοποθετούμενος ενώπιον μελών της αμερικανικής Γερουσίας, ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η εισερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα μελετήσει εάν απαιτείται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, εξαιτίας της αγοράς από πλευράς της του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Δεν είναι αποδεκτό ότι ένας στρατηγικός — επιλεγόμενος στρατηγικός — σύμμαχός μας ευθυγραμμίζεται με έναν από τους κυριότερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος έχει ονομαστεί υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από τον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του σώματος για την έγκριση του διορισμού του.«Νομίζω ότι θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των υπαρχουσών κυρώσεων για να αποφασίσουμε εάν και κατά πόσον πρέπει να γίνουν περισσότερα», πρόσθεσε ο υποψήφιος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον επέβαλε όπως αναμενόταν επί μακρόν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της αγοράς των S-400. Η Άγκυρα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «σοβαρό λάθος» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η προειδοποίηση του κ. Μπλίνκεν καταγράφηκε μία ημέρα προτού ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί και αναλάβει την εξουσία, διαδεχόμενος τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να οικοδομήσει στενή προσωπική σχέση. «Η Τουρκία είναι σύμμαχος, ο οποίος όμως σε πολλά ζητήματα (...) δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος». Αυτό «είναι πολύ σημαντική πρόκληση για εμάς και το βλέπουμε πολύ καθαρά», σημείωσε ο υποψήφιος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι κυρώσεις εγκρίθηκαν από πολιτικούς και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος κράτους-μέλους του NATO.

Η σύγκρουση σχετικά με τους S-400 θεωρείται η κυριότερη πρόκληση για τη διμερή σχέση το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είναι το μόνο πεδίο στο οποίο οι δύο πλευρές αποκλίνουν θεαματικά. Ουάσινγκτον και Άγκυρα διαφωνούν επίσης βαθιά ως προς τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την τουρκική εμπλοκή στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ… Γερό το χαστούκι, αλλά… Για να δούμε τι θα δούμε στη συνέχεια με τα ελληνοτουρικά;

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»








ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Με τη Σοφία και κάθε Σοφία που δεν έχει φωνή...


Δήλωση του βουλευτή Κορινθίας, τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου και μέλος του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, σχετικά με το θέμα της έμφυλης βίας και την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου ότι έχει υπάρξει θύμα της.

Η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε τη δύναμη να μιλήσει. Είχε βέβαια χρειαστεί πρώτα να βρει την τεράστια δύναμη να ζήσει για πολλά χρόνια με αυτό στο μυαλό, την ψυχή και το σώμα της.

Η Σοφία είναι ολυμπιονίκης. Δύο σκέψεις λοιπόν. Πρώτη: Αν δεν είναι εύκολο να καταγγελθούν από ολυμπιονίκες τέτοιες βίαιες και εξουσιαστικές συμπεριφορές με αποτέλεσμα να μένουν ατιμώρητες για χρόνια, μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο σοβαρό και βαθύ είναι το θέμα. Δεύτερη: Αν αυτά γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες σε ολυμπιονίκες, φανταστείτε τι γίνεται σε μια γυναίκα που δεν έχει καμία αναγνωσιμότητα, θέση ή ιδιότητα.

Από το στενό οικογενειακό περιβάλλον , μέχρι τον πιο μικρό και πιο μεγάλο χώρο εργασίας, μέχρι τη γυναίκα εργαζόμενη στα σώματα ασφαλείας, τη φοιτήτρια που δουλεύει για τις σπουδές της, την οικιακή βοηθό και την εσωτερική, που είναι συνήθως μετανάστρια άρα ακόμα πιο ευάλωτη, ο κίνδυνος είναι πάντα εκεί.

Σε όλα αυτά, πέρα από τη μεγάλη ευθύνη που έχει η Πολιτεία για την ρητορική και την πρακτική πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων - αλήθεια η κατάργηση από τη ΝΔ της ποσόστωσης φύλου στις αθλητικές ομοσπονδίες που είχε φέρει με νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ και η εξαφάνιση του όρου «ισότητα» από το νέο υπουργείο μόνο εγκληματικές μπορούν να χαρακτηριστούν από αυτή την άποψη-,είναι πολύ σημαντική και πρέπει να είναι άμεση και δυναμική η κοινωνική συλλογική ενεργοποίηση και ο κοινωνικός έλεγχος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ιδίως στις εποχές μας με την επιστημονική ανάλυση που έχει γίνει γύρω από τα θέματα αυτά και την ταχύτητα της τεχνολογίας που δίνει τη δυνατότητα ακαριαία να ενημερωθεί κανείς αλλά και να καταγγείλει όσα συμβαίνουν, να μένουμε αμέτοχοι.

Στη δουλειά, στο σχολείο ή τη σχολή, στο δρόμο και το δημόσιο χώρο, στις δομές όπου βρίσκονται οι πιο ευάλωτοι -που είναι δίπλα μας και δεν είναι αόρατοι - αλλά και στο διπλανό διαμέρισμα, στους πολύ κοντινούς μας ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό, η μάχη είναι καθημερινή και πρέπει να δίνεται, γιατί στο τέλος αυτή η αγριότητα θα μας καταπιεί όλους και όλες.

Να μην αφήσουμε λοιπόν καμία Μπεκατώρου, όπως δεν έπρεπε να έχουμε αφήσει καμία Κούνεβα, καμία Τοπαλούδη και κανέναν Κωστόπουλο, χωρίς να κάνουμε κάτι.






ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ

Λιανεμπόριο: Ποια μαγαζιά άνοιξαν τη Δευτέρα
Αναλυτικά τα μέτρα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα παρουσίασαν οι Ν. Χαρδαλιάς και Αδ. Γεωργιάδης. Οπως διευκρίνισε ο υπ. Ανάπτυξης το άνοιγμα της αγοράς αποφασίστηκε μετά από πολύωρη συζήτηση και προειδοποίησε ότι εάν διαπιστωθούν τάσεις αύξησης των κρουσμάτων «θα δράσουμε πολύ γρήγορα».

Το λιανεμπόριο ανοίγει σε όλη τη χώρα. Στις «κόκκινες περιοχές» θα ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away.

«Σήμερα μετά από πολύωρη συζήτηση στην Επιτροπή πήραμε την έγκριση για επαναλειτουργία λιανικού εμπορίου Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Θα μπορέσουν να ξεκινήσουν πάλι κομμωτήρια, κουρεία, υπηρεσίες δικαιολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής και ΚΤΕΟ», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, θα αποφασιστεί η απόσυρση των μέτρων.

«Ακούσαμε προηγουμένως την μεγάλη πρόοδο που έκανε η πατρίδα. Αυτό ήρθε με κόστος. Αυτή η κατάσταση της καλής επιδημιολογικής εικόνας δεν μπορεί να χαθεί. Κάνουμε μια συμφωνία ευθύνης ότι θα τηρήσουμε όλα τα μέτρα. Εαν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα. Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του ελληνικού λαού. Ολα τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί να προστατεύσουν τη δική μας υγεία, των πελατών μας, των φίλων μας», επισήμανε.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ. Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033. Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυποβεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.

Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία. Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/lianemporio-poiamagazia-anoigoyn-ti-deytera-ola-ta-metrakai-oi-periorismoi

Δεν υπάρχουν σχόλια