Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1727

ΜΕ ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  


Με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη και την λαμπρότητα, που επιβάλλει η ημέρα και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Άγιων Επιφανείων στην πόλη της Κορίνθου, σύμφωνα πάντοτε και με τις εντολές της Ι. Συνόδου. Στον μεγαλοπρεπή εορτασμό ξεχωριστή ευλογία προσέδωσε η έκθεση σε προσκύνηση της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, που από αιώνων φυλάσσεται στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου καθώς ο Άγιος Σωφρόνιος είναι ο συγγραφέας των ευχών του Μεγάλου Αγιασμού.

Νωρίς το πρωί στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου έλαβε χώρα η πανηγυρική Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιωμένος από τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, από τους Ιερείς του Ναού και τους Διακόνους του. Αμέσως μετά την λήξη της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε ο καθιερωμένος Μέγας Αγιασμός στον σολέα του Ι. Ναού. Στις ως άνω Ι. Ακολουθίες παρέστη ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ενώ η αυθόρμητη αθρόα και με συνεχή ροή προσέλευση των πιστών ήταν υποδειγματική και ως προς την τήρηση των μέτρων και ως προς την Θ. Κοινωνία των Αχράντων Μυστηρίων, την λήψη του Αντίδωρου και του Μ. Αγιασμού σε μικρά φιαλίδια και της εικόνας με την Βάπτιση του Χριστού που τις συνόδευαν οι ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας.

Στον λόγο του προς τους προστρέξαντες ευσεβείς πιστούς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πηγαία ανάγκη των Χριστιανών να βρίσκονται και να προσεύχονται στους Ι. Ναούς ιδιαιτέρως κατά τις δύσκολες περιόδους της ζωής και τις λοιμικές ασθένειες, καθώς, όπως τόνισε, ο Χριστός ενανθρώπισε και «ἐξῆλθε νικῶν καὶ ἵνα νικήσῃ» (Απ. Ιω. στ΄, 2). Ο Χριστός είναι ο νικητής του Διαβόλου κατατροπώνοντας κάθε όργανό του, που κινείται με ανθρωποκτόνο και χριστοκτόνο διάθεση. Ο Χριστός νίκησε τον Διάβολο και χάρισε την Αιώνια Ζωή στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτό εμείς με ασφάλεια μπορούμε να καυχώμεθα «Αὕτη ἐστίν ἡ νίκη ἡ νικήσασα τόν κόσμον, ἡ πίστις ἡμῶν» (Α ́ Ιω. ε ́,4).

Η πίστη μας στον Χριστό και το Ευαγγέλιο Του είναι αυτή που θα κρίνει τις μάχες της ζωής μας, είναι αυτή που μας γεμίζει φως, ελπίδα, αγάπη και ζωή! Στον επίλογό του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας επεσήμανε την σπουδαιότητα της παρουσίας της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου στον Μητροπολιτικό Ναό και στην Κόρινθο γενικότερα και ευχήθηκε όπως ο εν τω Ιορδάνη ποταμώ Επιφανείς Θεός φωτίζει τον κόσμο, θερμαίνει την ζωή μας, χορηγεί υγεία και δίδει στο Γένος μας παρηγορία, υπομονή και ενότητα! Εφέτος λόγω των υγειονομικών μέτρων δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη από της ενθρονίσεως του επίσημη Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Κορίνθου.

Ωστόσο, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο και από τους συνεργάτες του στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας και χωρίς φυσικά την παρουσία κολυμβητών και πιστών «έριξε» τον Σταυρό στα νερά του Κορινθιακού Κόλπου, στην ιερατική παραλία μπροστά από το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής, προκειμένου να τηρηθούν έστω και τυπικά πάντα τα διατεταγμένα από τους Πατέρες μας για την λαμπρά των «Ορθοδόξων πανήγυρι»! 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ
    

Την Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021, ημέρα εορτασμού της Σύναξης του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Λουτράκι, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και από τους Ιερείς του Ι. Ναού.

Στην σύντομη αναφορά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι σε μία εποχή που όλα αμφισβητούνται και η γενική αστάθεια βασανίζει τις κοινωνίες των ανθρώπων κάποιοι προσπαθούν εναγωνίως να αποιεροποιήσουν την Εκκλησία, η οποία αποτελεί την παρηγορία και την ελπίδα του κόσμου και των κατατρεγμένων.

Συνέστησε όμως στους πιστούς να μην φοβούνται καθόλου αυτή την προσπάθεια, γιατί είναι πειρασμός και όσο πιο πολύ διατρανώνουμε την πίστη μας τόσο πιο σύντομα θα έρθει εκ Θεού η λύση του προβλήματος. Επ’ αυτού ακριβώς ο Απόστολος Παύλος στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή του έγραψε «πιστὸς δὲ ὁ Θεός, ὃς οὐκ ἐάσει ὑμᾶς πειρασθῆναι ὑπὲρ ὃ δύνασθε, ἀλλὰ ποιήσει σὺν τῷ πειρασμῷ καὶ τὴν ἔκβασιν τοῦ δύνασθαι ὑμᾶς ὑπενεγκεῖ.» (Α΄ Κορ. ι. 13) δηλαδή, να πιστεύουμε στο Θεό, γιατί δεν θα μας αφήσει να πειρασθούμε παραπάνω από την δύναμή μας, αλλά μαζί με τον πειρασμό θα φέρει και την λύση, ώστε να μπορούμε να αντέξουμε! Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τίμια, καθαρή, ευλογημένη και εξέχουσα για την Εκκλησία μας προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστού και ολοκλήρωσε με εόρτιες ευχές προς τον εορτάζοντα Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Ιωάννη Δρίτσα.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ

  


Την Θ. Λειτουργία, τέλεσε χθες, Κυριακή μετά τα Φώτα, 10 Ιανουαρίου 2021, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, ο Σεβ.

Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους Διακόνους του.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης ομίλησε για την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων και την έννοια του Βαπτίσματος, τονίζοντας ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής έδιδε το βάπτισμα της μετανοίας και της άφεσης των αμαρτιών προετοιμάζοντας τους ανθρώπους για τον ερχομό του Μεσσία. Η Εκκλησία με το Βάπτισμα, στο όνομα της Αγίας Τριάδας, εισάγει τον νεοφώτιστο στην συμμετοχή του θανάτου και της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού. Ο νεοφώτιστος με την βάπτιση αποθέτει τον παλαιόν άνθρωπο και εξέρχεται από το Μυστήριο αναγεννημένος «ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ» ενδεδυμένος τον νέο, τον ανακαινισμένο άνθρωπο, τον άνθρωπο που είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πειρασμό. Περαίνοντας τον λόγο του επεσήμανε ότι εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί με την συμμετοχή μας στο Ι. Μυστήριο της εξομολογήσεως μπορούμε να ξεπλυθούμε από το βάρος των μετά το Βάπτισμα αμαρτιών μας ανανεώνοντας την χάρη του Αγίου Βαπτίσματος και με την αγάπη, την ελεημοσύνη και γενικότερα την τήρηση των Ευαγγελικών αρετών έχουμε την ελπίδα της Ζωής της Αιωνίου και της απολαύσεως των Αγαθών «ἃ ἡτοίμασεν ὁ Θεὸς … (Α΄ Κορ. β, 9) … τοῖς ἠγαπηκόσι τὴν ἐπιφάνειαν αὐτοῦ. (Β΄Τιμ. δ, 8)».

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΑΓ. ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΕΛΕΣΕ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΟΝ Μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ & ΤΗΝ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. 
  


Την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος τέλεσε τον Μέγα Εσπερινό των Θεοφανείων, μετά της Θ. Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην Κόρινθο.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Μ. Αγιασμό και αναφέρθηκε στο επετειακό για την χώρα μας έτος 2021 και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Επεσήμανε την άρρηκτη σχέση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, καθώς οι Ήρωες του 1821 αγωνίστηκαν για την Πίστη και την Πατρίδα τους, σχέση η οποία στις μέρες μας οδηγείται σε μια τεχνητή λήθη και κρίση. Η συντονισμένη όμως αυτή προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει γιατί εκτός από το δίκαιο, τις θυσίες και το αίμα των ηρώων μας, έχει να αντιμετωπίσει και τον Χριστό και την Παναγία μας, στο Όνομα των οποίων εκείνοι ξεσηκώθηκαν και εμείς κερδίσαμε την ελευθερία μας. 

Αυτή η τόσο «γελοιοποιημένη» εσχάτως, από τα χείλη των ασεβών, Θεία Πρόνοια θα συντρίψει πάντα εχθρόν και πολέμιον και θα κατακεραυνώσει τα ανεφάρμοστα για την Ελλάδα σχέδια τους. Και κατέληξε: Δυστυχώς η Εκκλησία μας έχει «κυκλωθεί» από τη μαχομένη αθεΐα από την μία πλευρά, που αισθάνεται πιο δυνατή από ποτέ καθώς εκφράζει την ορθή λογική και το ήθος των Ευρωπαίων Εταίρων μας και από μία, μικρή ευτυχώς, κάστα ζηλωτών από την άλλη, που με την εθελοτυφλία τους και τις ασεβείς ύβρεις εναντίον των Επισκόπων και των τιμίων Κληρικών μας αλλά και την επικίνδυνη «θεολογία» τους περί κορωνοϊού και της διαχειρίσεως της πανδημίας κάνουν ασυναίσθητα ό,τι περνά από το χέρι τους για να ενισχύσουν την θέση των αθέων. Και οι δύο όμως θα αποτύχουν καθώς ο Επιφανείς αληθινός Θεός ημών θα αγιάσει τον κόσμο και την κτίση ολοτελή και τας βουλάς αυτών όπως πάντα θα διασκεδάσει… 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.Δεν υπάρχουν σχόλια