Header Ads

Ο Δεκέμβριος, ο Μικρός Τυμπανιστής και το μήνυμα των Χριστουγέννων! φ.1721

 


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Ο Δεκέμβριος, ο Μικρός Τυμπανιστής και το μήνυμα των Χριστουγέννων!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Ήρθε ο πιο αγαπημένος μήνας του χειμώνα, ο Δεκέμβριος, και μαζί του έφερε πάλι τα καλούδια του! Η υπενθύμιση της Γέννησης του Θεανθρώπου, της παρέκκλισης από τον δρόμο μέσα από τον καθημερινό αγώνα για την απόκτηση υλικών αγαθών και της ανάγκης για πνευματική εγρήγορση και εσωτερική ενδυνάμωση, καθώς και η συνειδητοποίηση των όσων έχουν πραγματική αξία στη ζωή μας είναι σίγουρα τα πιο όμορφα δώρα του μήνα!

Φθάνουν τα Χριστούγεννα, για να θυμηθούμε ξανά τον συνάνθρωπό μας, να νοιώσουμε τους συντρόφους μας, να μιλήσουμε πραγματικά με τα παιδιά μας, να βιώσουμε την αγάπη, την θαλπωρή, τη φροντίδα, την αλληλεγγύη, την Χαρά της Ζωής. Και πάντα συντροφεύουν τις μέρες αυτές οι στίχοι του πιο τρυφερού χριστουγεννιάτικου τραγουδιού, του «Μικρού Τυμπανιστή», του φτωχού αγοριού, που δεν έχει άλλο δώρο για τον νεογέννητο Χριστό από το να παίξει με το τύμπανό του με όλη του την αγάπη.

Τι ξέρουμε, όμως, για τον «Μικρό Τυμπανιστή»;
  

«Ο Μικρός Τυμπανιστής» (The Little Drummer Boy) είναι από τα δημοφιλέστερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια για μικρούς και μεγάλους. Γράφτηκε το 1940 από την Αμερικανίδα κλασική συνθέτιδα και δασκάλα μουσικής Katherine Kennicott Davis με βάση ένα παραδοσιακό τσεχικό τραγούδι και ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1951 από τους Trapp Family Singers, υπό τον τίτλο «Carol of the Drum» (Τα κάλαντα του τύμπανου). Η Ντέιβις ενδιαφερόταν να δημιουργήσει κομμάτια για ερασιτεχνικές χορωδίες, ιδίως κοριτσιών. Το χειρόγραφό της αναφέρεται σε χορωδιακό έργο, στο οποίο η μελωδία αποδίδεται από σοπράνο, με τμήματα για τενόρο και βαθύφωνο να παράγουν τον «ρυθμό του τύμπανου» και συνοδεία πιάνου «για τις πρόβες μόνο».

Το "Carol of the Drum" κίνησε το ενδιαφέρον των Αυστριακών Trapp Family Singers, που το ηχογράφησαν για λογαριασμό της εταιρείας Decca Records το 1951, στον πρώτο τους δίσκο για αυτή. Το 1957 το τραγούδι ηχογραφήθηκε με ελαφρώς τροποποιημένη ενορχήστρωση, από τους Jack Halloran Singers για το άλμπουμ τους Christmas Is A-Comin' (εταιρεία Dot Records). Ο Χένρυ Ονοράτι της Dot γνώρισε το τραγούδι στον φίλο του ενορχηστρωτή και διευθυντή ορχήστρας Χάρυ Σιμεόνε και το επόμενο έτος, όταν η 20th Century Fox Records τον προσέλαβε για να δημιουργήσει έναν χριστουγεννιάτικο δίσκο, ο Σιμεόνε και ο Ονοράτι επέφεραν μικρές αλλαγές στη μελωδία, και ο πρώτος μετονόμασε το "Carol of the Drum" σε "The Little Drummer Boy" και το ηχογράφησε με τη χορωδία του για το άλμπουμ αυτό, το Sing We Now of Christmas. Το άλμπουμ αυτό και το συγκεκριμένο τραγούδι του γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

Η δημοφιλία του «Μικρού τυμπανιστή» μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον αριθμό των 220 ηχογραφήσεών του σε επτά γλώσσες και σε όλα τα μουσικά είδη, ενώ πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες το έχουν ερμηνεύσει, μεταξύ των οποίων και οι Beverley Sister (1959), Μπινγκ Κρόσμπι (1962), Τζόνι Κας (1963), Μαρλέν Ντίτριχ (1964), Νάνα Μούσχουρη, Τζόαν Μπαέζ (1966), Στίβι Γουόντερ (1967), Τζίμι Χέντριξ (1969): ως την τελευταία ηχογράφηση που έκανε πριν από τον θάνατό του, ο Ρέι Τσαρλς (1985), ο τενόρος Χοσέ Καρρέρας (1992) σε ντουέτο με την Νταϊάνα Ρος, κ.α..

Τα ανωτέρω στοιχεία τα διαβάζουμε στην Wikipedia. Αυτό, όμως, που με εξέπληξε διαβάζοντάς τα είναι ότι ως πρώτη εκτέλεση του «Μικρού Τυμπανιστή» στην ελληνική γλώσσα αναφέρεται εκείνη του 1970 από τη «Χορωδία Ο.Τ.Ε. Αθηνών», υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Παπαγιαννόπουλου (άλμπουμ Μελωδίαι από την Χορωδία του Ο.Τ.Ε., 1971). Ο Μαέστρος της Χορωδίας Κορίνθου και ταυτόχρονα μαέστρος της Χορωδίας του Ο.Τ.Ε. Αθηνών ήταν αυτός που αποφάσισε για πρώτη φορά να εισαγάγει το τραγούδι στην ελληνική γλώσσα!

Ένα αδιόρατο χαμόγελο σχηματίζεται πάντα όταν τραγουδάμε τον «Μικρό τυμπανιστή». Είναι η αγάπη του για τον μικρό Ιησού; Είναι η αγνή ψυχή του; Το σίγουρο είναι, όπως λέει η Δέσποινα Πετρή στο βιβλίο της «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ», Εκδ. Πολιτείας, ότι ο Μικρός τυμπανιστής γίνεται ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Γιατί σημασία έχει αυτό που κρύβεται μέσα στην καρδιά σου και πόσο δυνατή είναι η ψυχή σου. Τότε το δώρο σου, που μπορεί να είναι το πιο φτωχικό, γίνεται το πιο λαμπρό, γιατί πίστεψες, αγάπησες, έδωσες χωρίς να ζητάς πίσω τίποτα. Ένα μήνυμα που περνά στους αιώνες και ζεσταίνει τις καρδιές μας. Το ρυθμικό τύμπανο του μικρού τυμπανιστή χτυπά για να μην ξεχνάμε

Μου 'παν έλα να πάμε να δεις 
Χριστός γεννήθηκε στην άκρη της γης 
κι εγώ γυρεύω απόψε στον ουρανό, 
τ' αστέρι ψάχνω να βρω το φωτεινό 
ράπαπαπαμ ράπαπαπαμ 
να με πάει στο μικρό βασιλιά 
πέρα μακριά...

………..

Μες στη νύχτα παιδί μοναχό, 
τι δώρο να σου φέρω, που 'μαι φτωχό, 
φέρνω το τύμπανο που μόνο κρατώ 
τα κάλαντα να ψάλλω για το Χριστό 
ράπαπαπαμ ράπαπαπαμ 
το πιο ωραίο τραγούδι θα πω 
για το Χριστό...

…………

Μες στη φάτνη τα ζώα ξυπνούν 
κι απέξω ταπεινά βοσκοί προσκυνούν. 
Στης Παναγιάς κρυμμένο την αγκαλιά 
χρυσό στεφάνι φως φορεί στα μαλλιά 
ράπαπαπαμ ράπαπαπαμ 
σαν με βλέπει η καρδιά μου χτυπά 
και μου γελά... 


*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
 Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια