Header Ads

ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ φ.1696

Super League: Με αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο θα γίνει η επιστροφή στη δράσηΤα πιο σημαντικά σημεία στο αγωνιστικό πρωτόκολλο εν όψει της επανεκκίνησης της Super League. 

O ΕΟΔΥ και η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, έστειλαν το πρωί της Τετάρτης (27/05) πίσω στο προεδρείο της Λίγκας το πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων της Super League με τις απαραίτητες διορθώσεις και επισημάνσεις και από το βράδυ της Πέμπτης (28/05) όλο το πλάνο «επανεκκίνησης», έχει αναρτηθεί στο section «Covid-19 και Αθλητισμός», στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Α., μαζί με τα αντίστοιχα παραρτήματα. 

Όπως τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα του πρωτοκόλλου «...το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου Διεξαγωγής Αγώνων Super League θα επικαιροποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις, τη διεθνή εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα». Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων καταγράφει μέσα από όλο αυτό το πολύ «λεπτό», υγειονομικό κανονιστικό πλαίσιο, τα 20 πιο σημαντικά ή και... ιδιαίτερα «tips», που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι ομάδες εν όψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος μέσω των πλέι-οφ και πλέι-άουτ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 6-7 Ιουνίου. Από τις αφίξεις κάθε ομάδας σε δύο διαφορετικά πούλμαν, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, ως τις μπάλες που θα πρέπει να απολυμαίνονται με ειδικό αντισηπτικό προτού επιστραφούν στον αγωνιστικό χώρο για χρήση. 

1. Πριν την έναρξη των αγώνων, όλοι οι ποδοσφαιριστές, οι αξιωματούχοι αγώνα, το προπονητικό προσωπικό και το προσωπικό της ομάδας, θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου για τον COVID-19. Προϋπόθεση για την έναρξη των αγώνων, είναι η διενέργεια των εξετάσεων και ειδικώς του μοριακού τεστ (real time RT-PCR). Ως μία καλή πρακτική, όπως αυτή εφαρμόζεται διεθνώς, συστήνεται η πραγματοποίηση του τεστ μία φορά την εβδομάδα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, σε περίπτωση θετικού κρούσματος ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμόδιων φορέων για θέματα υγείας, ενώ σε περίπτωση αρνητικού κρούσματος θα μπορούν να λάβουν μέρος στους αγώνες. 

2. Ιατρικό ιστορικό σχετιζόμενο με τον COVID-19 θα πρέπει να συμπληρώσουν οι αξιωματούχοι αγώνα, το προσωπικό της εγκατάστασης, το προσωπικό της Π.Α.Ε., το προσωπικό όλων των φορέων που εμπλέκονται στην διοργάνωση των αγώνων και γενικά όσοι πρόκειται να εισέλθουν σε μια εγκατάσταση στην οποία διεξάγονται αγώνες για το Πρωτάθλημα της Super League, σύμφωνα και με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. 

3. Σε όλους τους αγώνες η γηπεδούχος Π.Α.Ε. είναι υπεύθυνη για την τήρηση καταλόγου για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση για πιθανή ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ. Κατά την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση θα καταγράφεται σε ειδικό κατάλογο εισερχομένων – εξερχομένων το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας, η ώρα εισόδου και εξόδου, η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων και θα υπογράφεται από όλους τους εισερχόμενους στην αθλητική εγκατάσταση. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δηλώνουν κάποιο από τα συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου, ανοσμίας ή υπέρμετρης κόπωσης. 

4. Επίσης, με εξαίρεση την αποστολή των ομάδων (ποδοσφαιριστές, τεχνικό και προπονητικό επιτελείο κ.ο.κ.), στους οποίους θα έχει απαραίτητα πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση πριν την αναχώρηση για το γήπεδο, σε όλους τους υπόλοιπους συντελεστές του αγώνα θα διενεργείται θερμομέτρηση πριν την είσοδο στην εγκατάσταση σε ειδικά προκαθορισμένο χώρο. Όσοι μετρηθούν με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 37ºC σε τρεις μετρήσεις, δε θα τους επιτρέπεται η είσοδος. Πέραν των ποδοσφαιριστών και των διαιτητών κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης και του αγώνα, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να φοράνε προστατευτικές μάσκες και γάντια καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στην εγκατάσταση. 

5. Πριν το άνοιγμα της αθλητικής εγκατάστασης / γηπέδου για τον κάθε αγώνα, όλοι οι χώροι θα πρέπει να έχουν απολυμανθεί με κατάλληλο διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, μετά από τον καθαρισμό με κοινό απορρυπαντικό. Τα προτεινόμενα από τον ΕΟΔΥ διαλύματα για απολύμανση είναι 0,1% υποχλωριώδους νατρίου (αραίωση 1:50, αν χρησιμοποιείται οικιακή χλωρίνη αρχικής συγκέντρωσης 5%). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αιθανόλη συγκέντρωσης 70%. Ομοίως, μετά το τέλος κάθε χρήσης, όλοι οι χώροι θα πρέπει να έχουν απολυμανθεί με κατάλληλο διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, μετά από τον καθαρισμό με κοινό απορρυπαντικό. 

6. Οι ποδοσφαιριστές, οι αξιωματούχοι των ομάδων και οι αξιωματούχοι του αγώνα θα πρέπει να εισέρχονται στο χώρο των αποδυτηρίων από μία και μοναδική είσοδο η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους συγκεκριμένους. Πρόσβαση στο χώρο των αποδυτηρίων, στους διαδρόμους αυτών και στους λοιπούς εσωτερικούς χώρους (Γραφεία Προπονητών - Ιατρείο – Doping Control – Γραφείο Παρατηρητή), έχουν οι εξής: 

- Έως σαράντα τέσσερις (44) ποδοσφαιριστές (20 ποδοσφαιριστές που αναγράφονται στο Φύλλο Αγώνα συν 2 ποδοσφαιριστές εκτός αποστολής ανά ομάδα). 

- Έως είκοσι έξι (26) αξιωματούχοι οι οποίοι αναγράφονται στο Φύλλο Αγώνα (13 ανά ομάδα). 

- Έως επτά (7) αξιωματούχοι αγώνα και συγκεκριμένα τέσσερις διαιτητές, δύο διαιτητές VARs (όπου είναι απαραίτητο) και ο παρατηρητής διαιτησίας. 

- Έως τρία (3) διαπιστευμένα από τη Super League στελέχη της γηπεδούχου ομάδας. 

- Έως τρία (3) διαπιστευμένα από τη Super League στελέχη της φιλοξενούμενης ομάδας.

 - Έως δύο (2) παρατηρητές αγώνα. 

- Ένας (1) συντονιστής εγκατάστασης. 

- Έως δύο (2) στελέχη της Super League Ελλάδα. 

- Ένας (1) ιατρός αγώνα. 

- Έως τρεις (3) εκπρόσωποι ΕΣΚΑΝ. 

- Αστυνομικοί, ανάλογα με το εκάστοτε σχέδιο ασφαλείας του αγώνα. 

- Έως ένας (1) εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας για τη συμπλήρωση του Φ.Α. 

- Κατ΄ εξαίρεση, δίνεται το δικαίωμα να παρευρεθούν και να παραμείνουν για όσο χρειασθεί και λοιπές ιδιότητες όπως τραυματιοφορείς, πυροσβέστες, τεχνικοί κ.α. μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κατόπιν κλήσης τους από τα αρμόδια όργανα του αγώνα. 

Σε όποια εγκατάσταση είναι εφικτό, δύναται η χρήση περισσότερων του ενός αποδυτηρίου ανά ομάδα, με σκοπό τον διαχωρισμό (π.χ. τακτικοί – αναπληρωματικοί, προπονητές, αποθήκευση υλικού κ.ο.κ.). Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος εντός του χώρου των αποδυτηρίων, των διαδρόμων αυτών και των υπόλοιπων εσωτερικών χώρων (ιατρεία, γραφεία παρατηρητών κ.ο.κ.) σε όσους δεν αναγράφονται στο Φύλλο Αγώνα και στους μη έχοντες εργασία. 

7. Πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο έχουν οι εξής: 

- Όλοι όσοι αναγράφονται παραπάνω πλην του εκπροσώπου της στατιστικής υπηρεσίας 

- Δύο (2) τραυματιοφορείς. 

- Το προσωπικό του ασθενοφόρου και της ομάδας πρώτων βοηθειών. 

- Έως τρία (3) άτομα υπεύθυνα για την λειτουργία του VAR. 

- Έως έξι (6) ball boys/girls. 

- Έως δεκαπέντε (15) φωτογράφοι αγώνα. 

- Έως είκοσι πέντε (25) άτομα υπεύθυνα για την τηλεοπτική παραγωγή των αγώνων (δημοσιογράφοι, καμεραμέν, τεχνικοί κ.ο.κ.) 

- Security, ανάλογα με το εκάστοτε σχέδιο ασφαλείας του αγώνα. 

- Αστυνομικοί, ανάλογα με το εκάστοτε σχέδιο ασφαλείας του αγώνα. 

- Προσωπικό της εγκατάστασης για την προετοιμασία και τη συντήρηση του αγωνιστικού χώρου, την τοποθέτηση πινακίδων κ.ο.κ. το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει τα δέκα (10) άτομα. 

-Κατ΄ εξαίρεση, δίνεται το δικαίωμα να παρευρεθούν και να παραμείνουν για όσο χρειασθεί και λοιπές ιδιότητες όπως πυροσβέστες, τεχνικοί κ.α. μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κατόπιν κλήσης τους από τα αρμόδια όργανα του αγώνα. 

8. Οι αναγραφόμενοι στο Φ.Α. αναπληρωματικοί ποδοσφαιριστές και οι αξιωματούχοι των ομάδων θα πρέπει να κάθονται στους πάγκους ανά δύο τουλάχιστον καθίσματα (ένα κενό κάθισμα). Για το λόγο αυτό, είναι δυνατή η επέκταση των πάγκων ή η χρήση επιπλέον καθισμάτων, στη συνέχεια των πάγκων. Το ίδιο ισχύει και για τον πάγκο του 4ου διαιτητή. Επίσης, όλοι οι παρευρισκόμενοι στον αγωνιστικό χώρο (πλην των ποδοσφαιριστών και των διαιτητών κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης και του αγώνα) θα πρέπει να τηρούν την ελάχιστη απόσταση των 2μ. και να φορούν προστατευτικές μάσκες και γάντια. 

9. Δημοσιογραφικά θεωρεία: Έχουν πρόσβαση οι εξής: 

- Δημοσιογράφοι, μέλη των ΠΣΑΤ/ΕΣΗΕΑ συναφών αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών Ενώσεων 

- Εκπρόσωποι των στατιστικών εταιρειών που συνεργάζονται με τη διοργανώτρια. 

Στα δημοσιογραφικά θεωρεία, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον αγώνα θα πρέπει να κάθονται με κενό δύο τουλάχιστον θέσεων (ανάλογα με την εγκατάσταση) μεταξύ τους, τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων. Για το λόγο αυτό, δύναται να χρησιμοποιηθεί μέρος της εξέδρας που είναι στη συνέχεια των θεωρείων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Τυχόν εσωτερικοί χώροι (καμπίνες - booth) για τη δημοσιογραφική κάλυψη των αγώνων πρέπει να παραμείνουν κλειστοί. Οι εκπρόσωποι των στατιστικών εταιρειών θα πρέπει να κάθονται με κενό δύο τουλάχιστον θέσεων (ανάλογα με την εγκατάσταση) μεταξύ τους, τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, τότε δύνανται να καθίσουν στις κερκίδες. Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών είναι υποχρεωτική. 

10. Στις εξέδρες / Σουίτες / Booth Τηλεοπτικής Μετάδοσης / Λοιπά Booth έχουν πρόσβαση οι εξής: 

- Μέλη Δ.Σ. και στελέχη των διαγωνιζόμενων Π.Α.Ε. που δεν δύναται να ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα ανά Π.Α.Ε. 

- Προσωπικό της γηπεδούχου Π.Α.Ε. και της εγκατάστασης - Χειριστές καμερών του τηλεοπτικού παρόχου 

- Τεχνικοί του τηλεοπτικού παρόχου 

- Χειριστές καμερών και αναλυτές των διαγωνιζόμενων ομάδων (έως δύο ανά ομάδα). 

Οι όροι που τηρούνται είναι έως 4 άτομα σε 20 τ.μ. και σε μεγαλύτερο χώρο, ένα άτομο επιπλέον ανά 10 τ.μ. και χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από τους παρευρισκομένους. 

11. Σε κάθε αγώνα, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε το προσωπικό που θα απασχοληθεί, να περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ο μέγιστος αριθμός όλων των παρευρισκόμενων, ανά πάσα στιγμή, σε μία εγκατάσταση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει, σε καμία περίπτωση, τα τριακόσια (300) άτομα. 

12. Συνίσταται οι ομάδες να μετακινούνται με δύο τουλάχιστον πούλμαν, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, αλλά και να υπάρχει ομαδοποίηση της αποστολής (π.χ. ποδοσφαιριστές / αξιωματούχοι ή τακτικοί / αναπληρωματικοί κ.ο.κ.). Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην τήρηση των αποστάσεων, στη χρήση προστατευτικής μάσκας και στην σωστή απολύμανση των πούλμαν. 

Οι δύο Π.Α.Ε. θα καταφθάνουν στο γήπεδο σε διαφορετικά χρονικά σημεία, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην είσοδο του σταδίου. Σε κάθε περίπτωση, για να εισέλθει η δεύτερη κατά σειρά Π.Α.Ε., η πρώτη δεν θα πρέπει να βρίσκεται στους διαδρόμους των αποδυτηρίων. Η κάθε ομάδα, εκ των προτέρων, θα πρέπει να έχει αποφασίσει για το πλάνο χρήσης των αποδυτηρίων, σύμφωνα με την πρωινή σύσκεψη. 

13. Σε συνεννόηση με τον συντονιστή εγκατάστασης, οι ομάδες θα βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για προθέρμανση η μία μετά την άλλη. Το ίδιο ισχύει και για την είσοδό τους στα αποδυτήρια μετά τη λήξη της. Μετά την ολοκλήρωση της προθέρμανσης, μόνο οι ποδοσφαιριστές, το τεχνικό επιτελείο και οι απολύτως απαραίτητοι αξιωματούχοι του Φ.Α (π.χ. φυσικοθεραπευτής, φροντιστής) μπορούν να επιστρέψουν στα αποδυτήρια. Οι υπόλοιποι οφείλουν να παραμείνουν στον αγωνιστικό χώρο, αναμένοντας την έναρξη του αγώνα. Οι ποδοσφαιριστές – μέλη του προπονητικού προσωπικού – αξιωματούχοι των Π.Α.Ε. θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα δικά του μπουκάλια με νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο) ή με ισοτονικό υγρό. 

14. Διαιτητές: Πρέπει να βρίσκονται στο γήπεδο δύο (2) ώρες πριν την έναρξη του αγώνα. Θα εισέρχονται στην εγκατάσταση από την είσοδο των αποδυτηρίων, στα οποία θα κατευθύνονται απευθείας (κατά την πρωινή σύσκεψη θα έχει αποφασισθεί εάν θα χρησιμοποιήσουν ένα ή περισσότερα αποδυτήρια και ποια). 

Οι ομιλίες με τους ποδοσφαιριστές και με τους αξιωματούχους του αγώνα -πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του-, τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους, πρέπει να γίνονται με 2 μέτρα απόσταση. Ο εξοπλισμός των διαιτητών (π.χ. ενδοεπικοινωνία) πρέπει να απολυμαίνεται πριν την εφαρμογή του, κάθε φορά. 

Αντίστοιχα, πρέπει να απολυμαίνεται και η περιοχή ανασκόπησης του VAR (RRA) πριν, κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου και μετά το τέλος του αγώνα. Το όχημα (van) που μεταφέρει τον εξοπλισμό του VAR καθώς και ο εξοπλισμός του VAR θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από κάθε αγώνα. 

Σε συνεννόηση με τον συντονιστή εγκατάστασης, οι διαιτητές θα βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για προθέρμανση σε διαφορετικό χρόνο σε σχέση με τις ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για την είσοδό τους στα αποδυτήρια μετά τη λήξη της. 15. Η άφιξη των έως έξι (6) ball boys/girls στο αγωνιστικό χώρο θα γίνεται από διαφορετικό χώρο από την είσοδο των αποδυτηρίων, εξήντα λεπτά (60’) πριν την έναρξη του αγώνα και θα κατευθύνονται απευθείας στον αγωνιστικό χώρο όπου θα λαμβάνουν αμέσως τις θέσεις τους. 

Θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές μπάλες στην προθέρμανση ώστε να εναλλάσσονται συχνά. Τα ball boys/girls που συλλέγουν τις μπάλες στη διάρκεια της προθέρμανσης και του αγώνα, θα φορούν γάντια και μάσκα. Συνιστάται σε κάθε ball boy/girl να υπάρχουν 3-4 μπάλες για εναλλαγή. 

Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα δίδεται νέα, καθαρή μπάλα σε κάθε έξοδο της μπάλας από τον αγωνιστικό χώρο και η χρησιμοποιημένη θα απολυμαίνεται με πανί εμποτισμένο με απολυμαντικό διάλυμα που συνιστά ο ΕΟΔΥ, και θα αφήνεται να στεγνώσει πριν δοθεί πάλι για χρήση. 

16. Οι φωτογράφοι θα εισέρχονται στο γήπεδο από την πύλη εισόδου των φωτογράφων / δημοσιογράφων (ή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης) και θα κατευθύνονται απευθείας στον αγωνιστικό χώρο και συγκεκριμένα στη θέση τους. Φωτογράφηση των ομάδων πριν την έναρξη του αγώνα δεν θα γίνεται αφού δεν θα πραγματοποιείται η διαδικασία της παράταξης. Συνεπώς, δεν θα επιτρέπεται στους φωτογράφους να προσεγγίσουν το χώρο της τεχνικής περιοχής (πάγκοι κ.ο.κ.). 

17. Με τη λήξη του Α’ ημιχρόνου, πρώτα η φιλοξενούμενη ομάδα θα αποχωρεί άμεσα για τα αποδυτήρια και ακολούθως η γηπεδούχος ομάδα. Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, θα πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο χώρο των αποδυτηρίων και στους διαδρόμους που οδηγούν σε αυτά. Για αυτό το λόγο, συστήνεται σε όσους δεν απαιτείται η παρουσία τους στα αποδυτήρια να παραμείνουν στον αγωνιστικό χώρο. Αντίστοιχη διαδικασία αποχώρησης από τον αγωνιστικό χώρο προς τα αποδυτήρια θα ακολουθείται και μετά τη λήξη του αγώνα, όπου πρώτα η φιλοξενούμενη ομάδα θα αποχωρεί άμεσα για τα αποδυτήρια και κατόπιν η γηπεδούχος. 

18. Για την παρουσία των εκπροσώπων των ΜΜΕ στον αγώνα θα ακολουθείται αυστηρά, διαδικασία διαπίστευσής τους από τη γηπεδούχο Π.Α.Ε. για κάθε αγώνα, με μέγιστο αριθμό τα τριάντα (30) άτομα (ένας διαπιστευμένος εκπρόσωπος ανά Μ.Μ.Ε.). 

Οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα εισέρχονται στο γήπεδο από την πύλη εισόδου των φωτογράφων / δημοσιογράφων (ή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης) και θα κατευθύνονται απευθείας στα δημοσιογραφικά θεωρεία. Η συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα δεν θα πραγματοποιείται, καθώς ο χώρος συνεντεύξεων Τύπου είναι σε εσωτερικό χώρο - κλειστή αίθουσα. Με μέριμνα των Π.Α.Ε. και των γραφείων Τύπου τους, θα δίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του αγώνα, μαγνητοσκοπημένη ή γραπτή δήλωση του προπονητή, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των ομάδων. Επίσης, η Μικτή Ζώνη μετά τη λήξη του αγώνα δεν θα λειτουργήσει. 

19. Ποδοσφαιριστής με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης χωρίς συμπτώματα: 

Σε περίπτωση που γνωστοποιηθεί ότι ένας ασυμπτωματικός ποδοσφαιριστής είχε θετικό test PCR Covid-19 γίνεται άμεση απομόνωση του κρούσματος είτε σε προκαθορισμένο χώρο είτε στην οικία του. Ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ ο οποίος αναλαμβάνει και την περαιτέρω διαχείριση. Η επιστροφή του ασυμπτωματικού αθλητή με θετικό test Covid-19 στην αθλητική δραστηριότητα επιτρέπεται με βεβαίωση του ιατρού της ΠΑΕ και ΜΟΝΟ εφόσον πληρούνται ΟΛΕΣ οι ακόλουθες 3 προϋποθέσεις: 

α. Έχουν περάσει 7 ημέρες από την πρώτη εργαστηριακή επιβεβαίωση του COVID-19. 

β. Έχει δύο αρνητικά ρινοφαρυγγικά δείγματα, με τουλάχιστον 48 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο (ιδανικά την 5η και 7η ημέρα) 

γ. Δεν έχει εμφανίσει σε αυτό το διάστημα κανένα από τα συμπτώματα της νόσου 

Σε περίπτωση που γνωστοποιηθεί ότι ένας ποδοσφαιριστής με συμπτώματα της νόσου (πυρετό, βήχα, αίσθημα κόπωσης) είχε θετικό test PCR Covid-19, γίνεται άμεση απομόνωση του κρούσματος είτε σε προκαθορισμένο χώρο είτε στην οικία του. Ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ ο οποίος αναλαμβάνει και την περαιτέρω διαχείριση. Η επιστροφή του αθλητή με θετικό test Covid-19 στην αθλητική δραστηριότητα επιτρέπεται με βεβαίωση ειδικού καρδιολόγου και του ιατρού της ΠΑΕ και ΜΟΝΟ εφόσον πληρούνται ΟΛΕΣ οι ακόλουθες 4 προϋποθέσεις: 

α. Είναι απύρετος χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών για 3 ημέρες. 

β. Δεν έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό ή αίσθημα κόπωσης 

γ. Έχει δύο αρνητικά ρινοφαρυγγικά δείγματα, με περισσότερο από 24 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο. 

δ. Έχει υποβληθεί σε ειδικό έλεγχο από καρδιολόγο. 

20. Σε περίπτωση που γνωστοποιηθεί ότι ένας ποδοσφαιριστής (ασυμπτωματικός ή όχι) είχε θετικό test PCR Covid-19 με μέριμνα του Ιατρού της ΠΑΕ γίνεται άμεση απομόνωση ("καραντίνα") για 5 ημέρες όλων των μη προστατευμένων στενών επαφών (συναθλητές και οποιοσδήποτε από την ομάδα είχε στενές επαφές χωρίς μέτρα προστασίας) σε προκαθορισμένο, από τη Διοργανώτρια Αρχή ή την ΠΑΕ, χώρο (π.χ. ξενοδοχείο). Στο διάστημα αυτό μπορούν να προπονούνται μόνο μεταξύ τους όσοι έχουν ενταχθεί στη σύνθεση της απομόνωσης. Εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για ενέργειες. 

Σε περίπτωση πρόσφατου αγώνα, δεν θα τίθεται σε "καραντίνα" η αντίπαλη ομάδα, αλλά θα υπάρχει ενεργητική επιτήρηση των ποδοσφαιριστών της με καθημερινή θερμομέτρηση και χρήση ερωτηματολογίου (πυρετός, βήχας, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες) και το εβδομαδιαίο τεστ PCR για Covid-19. 

Η "καραντίνα" των μη προστατευμένων επαφών θα λήξει ανάλογα με την δυνατότητα πραγματοποίησης εργαστηριακού ελέγχου είτε σε 5 είτε σε 7 ημέρες. Η "καραντίνα" λήγει σε 5 ημέρες εφόσον δεν έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου και πραγματοποιηθούν και βγουν αρνητικά 2 (δύο) ρινοφαρυγγικά δείγματα (PCR), με τουλάχιστον 24 ώρες χρονική διαφορά το πρώτο από το δεύτερο (3η – 5η ημέρα). Ή σε 7 ημέρες όταν δεν υπάρχει δυνατότητα μοριακού ελέγχου (PCR) και εφόσον δεν έχει εμφανίσει κανένας από την ομάδα οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου.

ΠΗΓΗ: onsports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια