Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1695

Ο ΧΥΤΑ του Κιάτου στη συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον δήμαρχο Σικυωνίων

Τρίπολη, 19-05-2020 
Το θέμα της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ στο Κιάτο συζήτησε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στη συνάντηση που είχε thn Τρίτη στην Τρίπολη με τον δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο.“Εχει ήδη ληφθεί απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, καθώς είναι σημαντικό να αποφευχθούν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης” σημείωσε ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο οποίος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον Μανώλη Γραφάκο, γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν επίσης, το θέμα της άρδευσης στην περιοχή του Δήμου Σικυωνίων, όπως επίσης και η προώθηση της ΟΧΕ Κορινθίας, αλλά και η αξιοποίηση του χώρου εκατέρωθεν της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Δερβένι με κατασκευή, μεταξύ άλλων, έργων οικολογικού χαρακτήρα.

Απόφαση για εκτέλεση περιφερειακών έργων με τηλεδιάσκεψη υπό τον Π. Νίκα

Αθλητικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.903.020 ευρώ δρομολογήθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά την διάρκεια της τηλεσύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, την Τρίτη 19 Μαΐου. 

Τα έργα που δρομολογήθηκαν όσο αφορά το Νομό Κορινθίας είναι τα εξής: 

Προμήθεια και εγκατάσταση αθλητικού και λοιπού εξοπλισμού στο γήπεδο ποδοσφαίρου ¨Ολυμπιακού Λουτρακίου» στο Δ.Δ Λουτρακίου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων προϋπολογισμού περί των 200.000Ε 

Βελτίωση – συντήρηση γηπέδου Ποδοσφαίρου Αγίων Θεοδώρων προϋπολογισμού περί των 300.000Ε 

Αντιστήριξη πρανών και αντιμετώπιση κινδύνου κατολίσθησης εξωτερικά των κερκίδων γηπέδου Χιλιομοδίου προυπολογισμού περί των 60.000Ε 

Προμήθεια και εγκατάσταση αθλητικού και λοιπού εξοπλισμού στο γήπεδο ποδοσφαίρου ΤΚ Ευρωστίνης Ροζενών προϋπολογισμού περί των 240.000Ε 

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής αναφέρεται σε υποέργα άμεσης προτεραιότητας για την ανάπτυξη του νομού Κορινθίας και «την αθλητική ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων νέων αθλητών μας». Τέλος αναφέρεται στην προσπάθεια για τη δημιουργία επίσης περισσότερων αντίστοιχων χώρων προκειμένου στην ανάπτυξη και νέων αθλημάτων πέρα των καθιερωμένων στο μέλλον. 
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Σε συνέχεια της συνεργασίας στήριξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας καθώς και στα πλαίσια, πέραν της θεσμικής αλλά και της πολύ καλής σχέσης τους, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη 20 Μαΐου με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο. 

Στην συνάντησή τους μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη του νομού Κορινθίας, στα τρέχοντα αλλά και επικείμενα έργα που εκπονούνται από την ΠΕ Κορινθίας, προκειμένου στην καλύτερη καθημερινότητα των πολιτών και των πιστών του νομού. 

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε μέσω του κ. Γκιολή και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα για τη συνεισφορά της Περιφέρειας στο φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης, τονίζοντας ακόμη περισσότερο τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων μηνών. 

Τέλος αναφέρθηκαν στη συνδρομή της ΠΕ Κορινθίας και ειδικότερα της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων με σκοπό τη βελτίωση και στήριξη νεοτέρων μνημείων της περιοχής όπως το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού.

Το Σοφικό επισκέφθηκε επικεφαλής κλιμακίου ο Αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Γκιολής Για θέμα τα τοπικού ενδιαφέροντος

Κόρινθος 15-05-2020: Το Σοφικό Κορινθίας επισκέφθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής με το Διοικητή Πυροσβεστικού Σώματος του Νομού Κορινθίας Πύραρχο Χρήστο Πλατά. κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κορινθίας και τον προϊστάμενο αυτής κ. Νίκο Λούτα, προκειμένου στην έναρξη έργου κατασκευής αρδευτικών έργων και ειδικότερα ανέγερση δεξαμενής. 

Στα πλαίσια της εργολαβίας «Κατασκευή αρδευτικών έργων στους Δήμους Κορίνθου και Νεμέας» θα πραγματοποιηθεί ανέγερση δεξαμενής από σκυρόδεμα 400 κυβικών μέτρων, πολλαπλών χρήσεων στη δασώδη περιοχή του Σοφικού. Η Δεξαμενή εκτός όλων των άλλων θα εξυπηρετεί κυρίως την αντιπυρική προστασία της περιοχής. Αναφερόμαστε σε περιοχή όπως και πολλές του νομού Κορινθίας με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ανεκτίμητο φυσικό επίσης πλούτο και η ενίσχυση των αντιπυρικών υποδομών σε τέτοιες περιοχές είναι από τις προτεραιότητες της νέας Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Τέλος από τη συγκεκριμένη δεξαμενή θα δίνεται η δυνατότητα του ανεφοδιασμού ακόμα και ελικοπτέρων. 
Ο κ. Γκιολής με τον Πύραρχο κ. Πλατά αφού έκαναν επίβλεψη του προβλεπόμενου χώρου όπου ξεκινάει το έργο εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ευχήθηκαν αμφότεροι σ ένα καλοκαίρι με όσο το δυνατόν λιγότερες επικείμενες πυρκαγιές έχοντας πάντα την ελπίδα της συμμόρφωσης των πολιτών στους κανόνες της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου στην εξασφάλιση της προστασία των φυσικών περιοχών του νομού. 
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη


Στη Βελίνα συνεργάστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Γκιολής με το Τοπικό Συμβούλιο και κατοίκους για Αρδευτικά έργα υποδομής

Κόρινθος 16-05-2020: Τη Βελίνα Κορινθίας του Δήμου Σικυωνίων επισκέφθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής με κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κορινθίας. Παρόντες στην επίσκεψη ήταν το τοπικό συμβούλιο της Τ.Κ Βελίνας, κάτοικοι του χωριού καθώς και εκπρόσωπος της εταιρείας προκειμένου στην εγκατάσταση ηλεκτρονικών αρδευτικών υποδομών στην περιοχή. 

Στα πλαίσια της εργολαβίας «Κατασκευή αρδευτικών έργων στις περιοχές Σικυωνίων», προϋπολογισμού περί των 1.200.000Ε ξεκίνησε η εγκατάσταση για ηλεκτρονικές υδροληψίες στον κάμπο της Βελίνας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών υποδομών της περιοχής. Δημιουργούνται πλέον οι συνθήκες για ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, οικονομία, δικαιότερη κατανομή των δαπανών άρδευσης και απομακρυσμένο έλεγχο των υδροληψιών προκειμένου στην προσαρμογή των Ευρωπαϊκών προτύπων. Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2021 Π.ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Με αφορμή την συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής για τους εορτασμούς του 2021, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό Αθηνά Κόρκα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συνεδρίασε η γνωμοδοτική επιτροπή της περιφέρειας Πελοποννήσου για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, μαζί με την εντεταλμένη σύμβουλο Μαργαρίτα Σπυριδάκου, συναδέλφους από το περιφερειακό συμβούλιο και τα μέλη της επιτροπής. 

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε προτάσεις όλων μας για την οργάνωση και τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες, να καταγράψουμε εμπερειστατωμένες εισηγήσεις και να συζητήσουμε για το λογότυπο, τις εκδόσεις, τα spot, την χρήση των νέων τεχνολογιών σε αυτή τη διαδικασία καθώς και το πλάνο, το ρόλο και τις προοπτικές για την ανάδειξη της περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω αυτής της ευκαιρίας.»


ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
Πέτρος Τατούλης
«Ο Μητσοτάκης έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»


Σχολιάζοντας τα τελευταία ζητήματα γύρω από την κήρυξη της Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την πορεία του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ο πρ. Περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτό το έργο, που φέρει από την αρχή μέχρι και το τέλος του την υπογραφή της δικής μας Περιφερειακής διοίκησης αποτελεί μνημείο γελοιοποίησης σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της χώρας. 

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε και επέβαλε ως Περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο με ανοίκειο τρόπο - με ψέματα και σκληρό κομματισμό- τον άνθρωπο, στον οποίο οφείλεται το σημαντικότερο μέρος της καθυστέρησης του έργου, αλλά και τον υπαίτιο μιας τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής. Τον πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας, που επί δύο έτη στάθηκε απέναντι στο έργο και το υπονόμευσε μέχρι να σκάσει σαν βόμβα το σκάνδαλο των παράνομων σκουπιδομεταφορών του. Αλήθεια, κλήθηκε ποτέ ο Δήμαρχος να δώσει εξηγήσεις πού πήγαν αυτά τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ο ίδιος ξόδεψε με απευθείας αναθέσεις και πώς βρέθηκαν τα σκουπίδια της Καλαμάτας στην Φολόη; Βρέθηκαν εκείνοι που πυρπόλησαν τον μηχανολογικό εξοπλισμό στην Μαραθόλακα με αποτέλεσμα να ανοίξει ο χορός των αναθέσεων και των εκατομμυρίων; 

Και δεν τελειώνουν εδώ οι ευθύνες. Ο ίδιος άνθρωπος, από κοινού με τον πολιτικό του προστάτη, εμπόδισαν επί ένα χρόνο το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που απαιτούντο για την έναρξη του έργου. Για να μην αναφερθούμε στην επαίσχυντη επερώτηση Βουλευτών του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι εξαπέλυσαν λιβέλους κατά του έργου μας με σαφή μικροπολιτική στόχευση. Και βέβαια, να μην ξεχνούμε και την ιστοριούλα κάποιων Υπουργών και της προηγούμενης κυβέρνησης, με τους οποίους χαριεντιζόταν ο Δήμαρχος της Καλαμάτας, και με ευθύνη τους το έργο μπήκε στο συρτάρι για δύο χρόνια μέχρι κι εκείνοι να κάνουν την κυβίστηση. 

Σήμερα, για όλους αυτούς, το ίδιο έργο που οι ίδιοι έψεγαν , το δικό μας έργο, είναι το καλύτερο δυνατό. Και καίγονται, όχι μόνο να το ξεκινήσουν, αλλά και να το προσεταιριστούν. Λογικό κι αναμενόμενο. Ο λαϊκισμός αγαπούσε πάντοτε τους ψεύτες και τους κλέφτες. Ίδιον και των δύο περιπτώσεων …τα κροκοδείλια δάκρυα. Για τον Παναγιώτη Νίκα , η Μαραθόλακα και η προσωπική του ιστορία είναι γνωστή κι αναμφισβήτητη. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μάλλον είχε τους λόγους του που έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα….».

Η σιωπή των Κυβερνητικών Αμνών, Βουλευτών και Αυτοδιοικητικών...

Μετά από τις δυσμενείς εξελίξεις του έργου της ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου της Πελοποννήσου, κατά τις οποίες εξαιρέθηκαν όλες οι πόλεις της Πελοποννήσου, μαζί με τη Βέροια και τα Γιαννιτσά, από το νέο 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020-2024 της ΔΕΔΑ σύμφωνα με την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), περίμεναν οι πολίτες μια καθαρή, υπεύθυνη και αντικειμενική θέση από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τους Αυτοδιοικητικούς Β’ βαθμού, για το τι πρόκειται να συμβεί στην Κορινθία και στην Πελοπόννησο και πως πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί για την επίλυση του καταστρεπτικού ζητήματος. 

Πρέπει να εξηγήσουν οι Βουλευτές και Αυτοδιοικητικοί στους πολίτες γιατί απεντάχθηκε ένα έργο αναπτυξιακό, κρίσιμο και καθοριστικό για την οικονομία και τη ζωή των πολιτών της Περιφέρειας. 

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του κ. Πέτρου Τατούλη με μόχθο, κόπο, γνώση, επιμονή και μεθόδευση κατάφερε να το εντάξει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΡΑΕ, με αντικείμενο την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη και Μεγαλόπολη σε πρώτη φάση και Σπάρτη-Καλαμάτα σε δεύτερη, ως επέκταση δικτύου αγωγών και όχι ως μεταφορά υγροποιημένων αερίων από την Ρεβυθούσα. 

Ένα έργο που αυτή την εποχή καθίσταται πιο αναγκαίο και θα τροφοδοτήσει τις βιομηχανίες, βιοτεχνίες, αγροτικές δραστηριότητες, παραγωγικές μονάδες, νοικοκυριά της Περιφέρειας με φθηνή και συμβατή στο περιβάλλον Ενέργεια. 

Απ’ όλη αυτή την κατάσταση ξεκαθάρισε ο ρόλος του «αιφνιδιασμένου» νυν Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, για την απένταξη του έργου. Εκ μέρους του υπήρξε συνειδητή και σκόπιμη συμπεριφορά, πλήρης αδιαφορία, παραπλανώντας με καθημερινές αντιφατικές δηλώσεις τους πολίτες και έχοντας ουσιαστικό ρόλο στο «μαγείρεμα» της απένταξης. Τη μια μέρα δήλωνε άγνοια για το έργο και την εξέλιξη του, την άλλη πρόκρινε ιδιώτη, τις άλλες κάτι άλλο, για να επανέλθει αργότερα σε νέο κύκλο ψεμάτων. Σε αυτή τη συμπαιγνία και τη σιωπηλά «μαγειρεμένη» απένταξη, όλοι πρέπει να λάβουν θέση, εκφράζοντας την κοινή απαίτηση της κοινωνίας, αρχίζοντας από τους Βουλευτές της Κορινθίας. 

Αυτοί έπρεπε ήδη να έχουν κινητοποιηθεί και να αναστατώνουν Υπουργούς, πολιτικά πρόσωπα και όχι να διακρίνονται για την αφωνία, την αλαλία και την απραξία τους. Και διερωτάται ο πολίτης: Δεν τους ενδιαφέρει το ζήτημα; Ζουν σε παράλληλο σύμπαν εκτός Κορινθίας; 

Αντ’ αυτού φωτογραφίζονται σε εθιμοτυπικές επισκέψεις, παραστάσεις, εγκαίνια. Φαίνεται ότι υπηρετούν την πολιτική της αδράνειας και των μεγάλων λόγων και όταν χρειάζεται η παρουσία και η συμμετοχή τους «λανθάνουν κρυπτόμενοι». Ούτε, ως Κορίνθιοι, τους έθιξε και τους ένοιαξε όταν ο κ. Βλάσσης, Βουλευτής Αρκαδίας διατυμπάνησε ότι το φυσικό αέριο θα έλθει στην Αρκαδία. Και διερωτάται ο πολίτης: Είναι η Κορινθία μικρότερου εκτοπίσματος από την Αρκαδία; Είναι η πολιτική εκπροσώπηση της Κορινθίας στη Βουλή μικρότερου ειδικού βάρους από των άλλων περιοχών; Δεν έχουν συμμετοχή στις αποφάσεις οι Κορίνθιοι Βουλευτές; 

Φαίνεται λοιπόν ότι η Κορινθία, με το πολιτικό προσωπικό που διαθέτει, είναι μονίμως δεδομένη και ως εκ τούτου ριγμένη. Όσον αφορά τους Αυτοδιοικητικούς Β’ βαθμού αυτοί κινούνται σε ένα πλαίσιο απουσίας, άγνοιας, πολιτικής ανυπαρξίας και γραφικότητας. Ο ρόλος τους περιορίζεται σε ανούσια και αστεία δελτία τύπου, που αφορούν κυρίως τα έργα της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, γιατί δεν έχουν να δείξουν και να προγραμματίσουν κάτι καινούργιο δικό τους, καμαρώνοντας ως προικολήπτες στα έργα και στους σχεδιασμούς της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πέτρου Τατούλη. 

Ακόμη διακρίνονται για την αδράνεια και την αδιαφορία στα μεγάλα ζητήματα του Νομού «περί άλλα τυρβάζοντες» και με χαρακτηριστικό τους «όχι μόνο δε ξέρουν, αλλά δε θέλουν και να μάθουν». 

Περιμένουμε λοιπόν, τις αντιδράσεις όλων των Βουλευτών και Αυτοδιοικητικών, ως πολίτες και όχι ως υπήκοοι του «Ηγεμόνα». Αλλά και με όρους οικονομίας το έργο αυτό, μεταξύ άλλων, πρέπει να ενταχθεί στην πολιτική κατασκευής μεγάλων δημοσίων έργων, για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη μείωση της ανεργίας και για την τόνωση της ενεργούς ζήτησης (δημιουργία καταναλωτών). 

Επειδή ακούγεται ότι για το έργο αυτό μόνο ένας ιδιώτης έχει δηλώσει ενδιαφέρον, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι - εάν συμβεί αυτό - το ενδιαφέρον και η επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου θα περιορισθεί γεωγραφικά, δε θα καλύψει όλες τις πόλεις, αλλά εκεί όπου υπάρχει σημαντικό κέρδος και σίγουρα όχι με την αντίληψη ότι το φυσικό αέριο είναι κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να προσφέρεται οικονομικά σε όλους τους πολίτες. 

Κακό προηγούμενο, προς αποφυγή, αποτελεί η απένταξη της Πέλλας Μακεδονίας από το αέριο, για να μπει ιδιώτης με άμεσο περιορισμό του μήκους των αγωγών που προβλέπονταν αρχικά και με άγνωστα τιμολόγια. 

Η «Νέα Πελοπόννησος» αγωνίζεται, από την πρώτη στιγμή, για την υλοποίηση του αρχικού προγραμματικού σχεδίου, που είναι δικό της δημιούργημα και επιτυχία, απορρίπτοντας με έντονο τρόπο την αναθεώρηση από την PAE. 

Η «Νέα Πελοπόννησος» δείχνει το δρόμο του αγώνα και της τελικής νίκης και αγωνίζεται μαζί με τους πολίτες για την υλοποίηση του αρχικού προγραμματικού σχεδίου, ξεπερνώντας τον «αιφνιδιασμένο» κ. Νίκα και την υπόγεια μεθόδευση, για την απένταξη, εκ μέρους του. 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου 
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. 
Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Παρέμβαση του Περ. Συμβούλου Κελλάρη Γιάννη, στο Πε.Συ. Πελοποννήσου: 
Αναθέτουν σε Τεχνικούς Συμβούλους ακόμα και τα ψίχουλα που μοιράζουν στους άπορους!

Τρίπολη 18-5-2020 : Πληθαίνουν και με την νέα Περιφερειακή Αρχή Νίκα οι αποφάσεις για αναθέσεις Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, αλλά και Συμβούλου γενικότερα. Συνεχίζετε και σε αυτό το ζήτημα στα βήματα της προηγούμενης Περιφερειακής αρχής Τατούλη, όπου δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ για Συμβούλους «πάσης φύσεως»! Να θυμίσουμε, πάνω από 6 εκατ. Ευρώ για την Τεχνική και Συμβουλευτική υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων! Εκατομμύρια ευρώ σε Τεχνικούς Συμβούλους για την αξιοποίηση των νερών του Αναβάλου, για την ΣΔΙΤ των απορριμμάτων, για την ΣΔΙΤ μαρίνας Ναυπλίου και ο κατάλογος συνεχίζεται!. 

Ακόμα και την διαχείριση των ΤΕΒΑ, δηλαδή των προγραμμάτων για την διαχείριση της φτώχειας και εξαθλίωσης που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων Ε.Ε. και κεφαλαίου, που όλοι στην ουσία υπερασπίζεστε και υπηρετείτε, αναθέτετε σε Τεχνικούς Συμβούλους! 

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την στιγμή που συντηρείται με κάθε τρόπο η υποστελέχωση και απαξίωση των υπηρεσιών και του υπάρχοντος προσωπικού ως συνειδητή επιλογή, γιατί δεν είναι αντικειμενικό όπως το παρουσιάζετε για να δικαιολογείτε τις αναθέσεις. Και εδώ θέλω να βάλω και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα, που έχει αξία. Συνεχίζετε την ίδια απαράδεκτη τακτική αναθέσεων, ενώ γνωρίζετε ότι: 

Στις τεχνικές υπηρεσίες υπάρχει επιστημονικό δυναμικό με μεγάλη εμπειρία, και δυνατότητες, το οποίο όμως συνειδητά απαξιώνεται. 

Οι ιδιώτες τεχνικοί σύμβουλοι προσθέτουν άλλη μία σημαντική γραφειοκρατική δουλειά που πρέπει να επωμιστεί η κάθε τεχνική υπηρεσία που τους επιβλέπει, εξαγνίζουν ειλημμένες αποφάσεις μεταξύ διοίκησης και εργολάβων και δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι προτείνουν, ενώ την τελική υπογραφή την βάζει ο τεχνικός υπάλληλος, για μια μελέτη που δεν έκανε και μπορεί να μην έχει και πλήρη εικόνα, αλλά παίρνει την ευθύνη! Ο τεχνικός σύμβουλος παίρνει τα λεφτά και φεύγει.. 

Όποια εμπειρία θα μπορούσε να κερδηθεί από τους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών σε απαιτητικά και σύνθετα ζητήματα και να μείνει παρακαταθήκη στις υπηρεσίες, κερδίζεται από τους ιδιώτες τεχνικούς συμβούλους, την οποία βέβαια και παίρνουν μαζί τους. Είναι φανερό ότι ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων στρώνεται καλύτερα μέσα από τις αναθέσεις σε Τεχνικούς Συμβούλους. Οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι, φορτώνονται τελικά ευθύνες για να παραμένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι που σχεδιάζουν έργα μακριά από τις λαϊκές ανάγκες για υποδομές σε πόλεις και χωριά, έργα τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κομμένα και ραμμένα στις επιλογές και τις ανάγκες στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, πολλά έχουν να κάνουν με κακοτεχνίες και προχειροδουλειές! 

Για τους εργαζόμενους των Περιφερειών, οι Τεχνικές Υπηρεσίες με το εξειδικευμένο προσωπικό τους πρέπει να έχουν ένα ρόλο: οι ίδιες να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Δεν είναι καθόλου τιμητικό για έναν επιστήμονα εργαζόμενο, να παίζει τον ρόλο του γραφειοκράτη ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον επιχειρηματία! Γι αυτό και πρέπει να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, να γίνει προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση των Περιφερειών γι αυτό το σκοπό. 

Εμείς βάζουμε γι ακόμα μια φορά την θέση μας, για κεντρικό φορέα κατασκευών και κεντρικό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση, η διαχείριση των απορριμμάτων, κλπ, ένας σχεδιασμός που θα μπορεί να μελετά σφαιρικά και σε βάθος τα ζητήματα και θα δίνει ολοκληρωμένες λύσεις με γνώμονα το συμφέρον και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. 

Καταψηφίζουμε όλα τα θέματα που αφορούν τεχνικούς συμβούλους. Δεν θα συμβάλουμε ούτε στην απαξίωση του επιστημονικού προσωπικού ούτε στην ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων, διότι περί αυτού πρόκειται. 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης 
Γιάννης Κελλάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια