Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ.1689

Χρίστος Δήμας 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 
Βουλευτής Κορινθίας Ν.Δ. 


Τηλεδιάσκεψη Υπουργών Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ 
Άτυπη τηλεδιάσκεψη Υπουργών Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ με θέμα «η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Έρευνας και Καινοτομίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (COVID-19 Στις 7 Απριλίου 2020, μετά από πρόσκληση της Κροατικής Προεδρίας πραγματοποιήθηκε άτυπη Υπουργική τηλεδιάσκεψη των Υπουργών αρμοδίων για την Έρευνα και Καινοτομία με στόχο τον συντονισμό των κρατών – μελών της ΕΕ και λήψη μέτρων πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία. 

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η κινητοποίηση πρόσθετων πόρων και ο συντονισμός των εθνικών προσπαθειών των κ-μ για την ενίσχυση της έρευνας σε όλα τα μέτωπα ενάντια στον κορωνοϊό (διάγνωση, εμβόλια, θεραπεία, επιδημιολογία) καθώς και ο συντονισμός ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ε. Επιτροπή, έχει ήδη προβεί σε ειδική προκήρυξη για τον κορωνοϊό στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 και πρόκειται να διαθέσει άμεσα κονδύλια ύψους 48,5 εκ. € για την χρηματοδότηση των 18 ερευνητικών έργων που επελέγησαν. Θα ακολουθήσουν και άλλες προκηρύξεις για την χρηματοδότηση και νέων καινοτόμων ιδεών και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC). 

Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των ευρωπαϊκών και των εθνικών προσπαθειών η Ε. Επιτροπή σε συνεργασία με τα κ-μ διαμόρφωσε ειδικό Σχέδιο Δράσης Έρευνας και Καινοτομίας για την πανδημία. Το Σχέδιο Δράσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ERAvsCorona - ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας ενάντια στον κορωνοϊό» ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην Υπουργική τηλεδιάσκεψη. 

Στην συζήτηση όλα τα κ-μ αναφέρθηκαν στην ανάγκη συνεργασίας και συντονισμένης δράσης, πιο ευέλικτης χρήσης των πόρων, στην ανάγκη καλύτερης αξιοποίησης των ερευνητικών υποδομών καθώς και της «ανοιχτής επιστήμης» και κοινής χρήσης των δεδομένων της έρευνας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στον πολυδιάστατο ρόλο της επιστήμης όχι μόνο στην ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων αλλά και στην παροχή αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων για την λήψη ορθών πολιτικών αποφάσεων για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, την ενημέρωση των πολιτών και την αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. 

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Χρ. Δήμας επεσήμανε την ανάγκη αλληλεγγύης, της διεθνούς συνεργασίας και της αξιοποίησης των ικανοτήτων όλων των κ-μ στην κοινή προσπάθεια. Υποστήριξε το Σχέδιο Δράσης επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα με το δυναμικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, θα συμμετάσχει ενεργά στην υλοποίηση και εξέλιξή του. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην παρέμβασή του στο παράδειγμα της Ελλάδας και την πλαισίωση της Κυβέρνησης από επιστημονική ομάδα υψηλού κύρους υπό την καθοδήγηση της οποίας διαμορφώθηκαν τα αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονωϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και για την αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών από τον επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων. Η προσέγγιση βοήθησε την Κυβέρνηση να λάβει εγκαίρως τις σωστές αποφάσεις και να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους πολίτες δίδοντας με τον τρόπο αυτό και ένα πρόσθετο κίνητρο για τη συμμόρφωση με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. 

Τόνισε χαρακτηριστικά «η σημερινή κρίση της πανδημίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της σημασίας της αμερόληπτης επιστημονικής έρευνας και της ανάγκης για πολιτικές που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Η κρίση θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των λαϊκιστικών απόψεων που ισχυρίζονται ότι «δεν χρειαζόμαστε επιστήμονες και εμπειρογνώμονες». Εγκρίθηκε από την Διυπουργική ΣΔΙΤ η «Πολιτεία Καινοτομίας» στο ΧΡΩΠΕΙ 


 3.4.2020: Η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ συνεδρίασε την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης και ενέκρινε ομοφώνως την ίδρυση της Πολιτείας Καινοτομίας, ένα project που εμπνεύστηκε και «έτρεξε» ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας ο οποίος έκανε και την εισήγηση στην διυπουργική. 

Άναψε λοιπόν το «πράσινο φως» για την δημιουργία «Κέντρου Καινοτομίας», μία εμβληματική δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην Διυπουργική επιτροπή, προεδρεύει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ Νίκος Μαντζούφας. 

Η πρώτη λοιπόν Πολιτεία Καινοτομίας γίνεται πραγματικότητα και θα εγκατασταθεί στις, επί 30 ετών εγκαταλελειμμένες αποθήκες της ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 18 στρεμμάτων, σε ένα κτίριο που είναι αμιγώς συνδεδεμένο ιστορικά με την Έρευνα και Ανάπτυξή στην Ελλάδα. Η επένδυση αναμένεται να στοιχήσει περίπου 50 εκατ. Ευρώ χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου το ελληνικό δημόσιο αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Η επένδυση αναμένεται να απασχολήσει περίπου 150 εργαζόμενους κατά την κατασκευή του Κέντρου Καινοτομίας, ενώ όταν ολοκληρωθεί το έργο θα παραχθούν περίπου 2500 νέες θέσεις εργασίας. 

Η Πολιτεία Καινοτομίας είναι ένας φυσικός χώρος όπου ερευνητές, startup επιχειρήσεις και τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα project του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η δημιουργία του θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στο χάρτη της Ανταγωνιστικότητας και την αναβάθμισή της στους διεθνείς δείκτες Καινοτομίας.

 

 
 Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κορίνθου ευχαρίστησε τον βουλευτή μας και υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα για την σημαντική ενίσχυση του Νοσοκομείου σε προσωπικό 

Το Νοσοκομείο ενισχύθηκε ήδη με 43 άτομα νοσηλευτικό και άλλο βοηθητικό προσωπικό ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται επιπλέον ενίσχυση. Ο Χρίστος Δήμας σε συνεργασία με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου μας Γρηγόρη Καρπούζη και βεβαίως την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προχώρησαν στην άμεση πρόσληψη του προσωπικού. 
Επίσης πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κορίνθου για να δει από κοντά και να στηρίξει και ηθικά το σπουδαίο έργο που επιτελεί το προσωπικό του Νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια