Header Ads

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ φ.1686

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ πολιτών και φορέων

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 
«Η Άθληση, ο έτερος των παραγόντων της αληθούς κατά ΠΛΑΤΩΝΑ παιδείας»

Του Ιωάννη Ασλανίδη
Πόση συγκίνηση και υπερηφάνεια νοιώθουμε όλοι οι Έλληνες όταν οι πρωταθλητές μας, ανεβασμένοι στο υψηλότερο σκαλί των Ολυμπιακών Αγώνων , με δάκρυα στα μάτια, να ψιθυρίζουν τον Εθνικό μας Ύμνο. Οι στιγμές αυτές είναι μια ένεση Ελπίδας για τον Ελληνικό Λαό, μέσα στην σημερινή καταχνιά που ζούμε. Δυστυχώς! οι ιθύνοντες της Χώρας μας,με κάποια προοδευτική ιδέα και αντιμετωπίζοντας κάποιες δυσχέριες απεμπόλησαν, από την παιδεία μας, την πανάρχαια αξία της αθλητικής παιδείας. 

-Όπως αντιλαμβάνεσθε το θέμα μας σήμερα είναι, έλλειψης της αθλητικής παιδείας από τα Σχολεία της Χώρας μας 

-Στο τόπο μας υπάρχουν μερικοί, που βλέπουν τον αθλητισμό, σαν υποχρέωση αλλά και αρκετά βαρετή φυσική αγωγή που επιβάλλεται στην σχολική νεότητα. Άλλοι πάλι νομίζουν πως πρόκειται για μια αποκλειστική ασχολία μερικών εκλεκτών και προικισμένων με σωματικά προσόντα ανθρώπων, χωρίς να λαμβάνουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν των την ωφέλεια των μέων μας από την αθλητική παιδεία. 

-Υπάρχουν και μερικοί που προσπαθούν να επιδειχθούν, ως ένθερμοι θυασώτες της αθλητικής παιδείας, εκφωνώντας σε αθλητικές εκδηλώσεις βαρυσήμαντους λόγους και καταλήγοντας σ’ εκείνο το παραποιημένο φαιδρό λογύδριο, «νους υγιής εν σώματι υγιή» που επιτέλους ας το επισημάνουμε για άλλη μια φορά, δεν το είπε κανένας «Αρχαίος ημών Πρόγονος», αλλά ένας Λατίνος συγγραφέας ο Γιουβενάλης (γενν. 39 μ.Χ.) που το εξέφρασε σαν ευχή, όταν έγραφε πόσο σπουδαίο ήταν αν μπορούμε να είχαμε ικανό μυαλό μέσα σε γερό κορμί. 

-Υπάρχουν όμως και οι ιδεολόγοι κάθε ηλικίας, που ασχολούνται με τον Αθλητισμό, γιατί πιστεύουν στην παράδοση της ευγενούς άμιλλας και στην προσφορά του Αθλητισμού στο σώμα, στο πνεύμα, στην ψυχοσύνθεση του Ανθρώπου και στην ειρήνη των Λαών. Βέβαια! Αυτοί δυστυχώς! σήμερα είναι στο περιθώριο. 

-Εάν προσπαθήσουμε να οργανώσουμε τον αθλητισμό θέτοντας στόχο για την προετοιμασία και δημιουργία ικανών αθλητών, που θα διαπρέπουν σε διεθνείς αγώνες, χωρίς να στοχεύουμε και στην ανάγκη της κοινωνίας για καθολική συμμετοχή στην άθληση. Τότε σίγουρα έχουμε εξασφαλίσει την αποτυχία κτήσις των αγαθών της άθλησης, από το σύνολο της κοινωνίας 

-Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρώνονται στο ν’ αποδείξουμε την πνευματικότητα του αθλητισμού αφ’ ενός και αφ’ ετέρου στην συμμετοχή μεγάλου αριθμού νέων και όλων των ηλικιών ανθρώπων και όχι μόνο σε μερικούς ταλαντούχους Αθλητές. Οι ταλαντούχοι νέοι θα είναι το αποτέλεσμα του σωστά οργανωμένου αθλητισμού στην χώρα μας. Οι επιστήμονες γυμαστές που θα έχουν επωμισθεί την οργάνωση και σωστή λειτουργία του Αθλητισμού στη χώρα μας, αυτό το ωραίο αλλά δύσκολο έργο, πρέπει να ξέρουν πως πάνω απ’ όλα υπάρχει ο παράγων «Άνθρωπος», που παραμένει πάντα με ψυχή, με καρδιά, με αισθήματα, με σώμα και πνεύμα. 

-Για να πείσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο μέρος του λαού για άθληση, πρέπει πρώτα να πείσουμε, την πολιτεία για αύξηση χώρων άθλησης μαζικού αθλητισμού και δεύτερον το σύνολο των πνευματικών ανθρώπων και τους γονείς, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να επηρεάζουν τους νέους, ότι η αθλητική ιδέα και η άθληση δεν είναι μια ιδιαιτερότητα ορισμένων. Ο Αθλητισμός είναι μια φιλοσοφία που εμπνέει τους ανθρώπους γιατί είναι «τρέχουσα ζωή», είναι ένα κίνημα που έχει την δύναμη να επιδρά ευεργετικά στην ψυχοσωματική τελειοποίηση του ατόμου, έχει τρόπους ν’ ακονίζει τις δημιουργικές δυνάμεις των ανθρώπων, προσφέρει αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και τέλος σωματική και ψυχική δύναμη, για ν’ αντιμετωπίζει ο Άνθρωπος τις αντιξοότητες της ζωής. 

-Εάν θέλουμε η νεολαία μας και όχι μόνο, να καρπωθεί τα οφέλη που προέρχονται από την άθληση, γιατί είναι πλέον βέβαιο ότι, ο αθλητισμός σε συσχετισμό με την αγωγή από το σπίτι και το σχολείο είναι το μοναδικό αντίδοτο στην παραβατικότητα των κάποιων νέων μας, θα πρέπει οι Αθλητικοί φορείς, οι καθηγητές Σωματικής αγωγής και με μπροστάρη το Υπουργείο Παιδείας, να κάνουν την αθλητική Επανάσταση. Δηλαδή! Αθλητικού χώρους αθλητικές επιδείξεις και αθλητικούς αγώνες στο δημοτικό Σχολείο, στο ΓυμνάσιοΛύκειο, στα πανεπιστήμια, στις Ένοπλες Δυνάμεις, ακόμη και στους Δήμους. 

-Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν οι αρμόδιοι φορείς, που προαναφέρθηκαν, πιστέψουν στις αρχές και τις αξίες του Αθλητισμού και δεν αρχίσουν να καταμετρούν τις δυσκολίες και εγκαταλείψουν τις προσπάθειες. Μόνον τότε θα υπάρξει αφ’ ενός, μείωση ακόμη και της παραβατικότητας των μερικών νέων μας και αφετέρου, εμφάνιση και άλλων νέων, για διεθνείς διακρίσεις, ισορροπία πνεύματος, σώματος και ψυχής και όχι μόνον. 

-Δυστυχώς! Το Υπουργείο Παιδείας, εδώ και χρόνια, που είναι ο κύριος φορέας αγωγής των νέων μας περί άλλα τυρβάζει. Με αποτέλεσμα, την παντελή έλλειψη αθλητικής παιδείας 

-Ζούμε σήμερα σ’ ένα κόσμο πολύ ανήσυχο, με ένα μέρος των νέων μας σχεδόν επαναστατημένο εναντίον όλων των αρχών και αξιών και δυσαρεστημένο, γιατί ίσως πολλά ζητά και με τίποτε δεν ικανοποιείται, σε σημείο να προβαίνει σε εγκληματικές ενέργειες και εναντίον ακόμη και της Πατρίδος του. Ίσως! ο πραγματικός αθλητισμός είναι το μέσον που μπορεί να συνδράμει, στην ψυχοσωματική εκτόνωση των νέων, και όχι μόνον. 

-Τέλος! εάν ο άνθρωπος θέλει να παρατείνει, ως τα βαθιά γεράματα τις πνευματικές και ψυχοσωματικές του ικανότητες, σ’ αυτό μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά, ο υγιής Αθλητισμός και το μέτρο στη ζωή μας. 

*Ο κ. Ιωάννης Μ. Ασλανίδης, είναι Αντγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής της Σ.Σ.Ε. από τη Δράμα διαμένων στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια