Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ φ.1684

Μεταναστευτικό: Όταν τολμούν οι Δικαστές…


Στις 13 Φεβρουαρίου με απόφαση της Μείζονος Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου κρίθηκε ότι τα κράτη στο πλαίσιο της φύλαξης των συνόρων τους μπορούν να αρνηθούν την είσοδο στην Επικράτειά τους σε αλλοδαπούς συμπεριλαμβανομένων και όσων διατείνονται ότι είναι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι χωρίς πειστικούς λόγους επέλεξαν να διασχίσουν τα σύνορα μη τηρώντας τις νόμιμες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα. 

Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα θρυλούμενα για το περίφημο δικαίωμα αίτησης ασύλου. 

Εμείς από την πλευρά μας υποστηρίζαμε εδώ και χρόνια ότι η παράνομη είσοδος σε μια χώρα και η εν συνεχεία υποβολή αίτησης ασύλου επί της ουσίας συνιστά καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος ασύλου αυτού καθ΄ αυτού. Η θέση αυτή βεβαία ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις του συρμού που επικρατούν στους διάφορους πολιτικούς κύκλους των δήθεν «δικαιωματιστών» που συνεπικουρούμενοι από διάφορα παπαγαλάκια προωθούν τις επιδιώξεις της νέας τάξης πραγμάτων που στόχο έχει την κατάργηση των εθνώνκρατών και την πολτοποίηση των λαών προκειμένου να μετατρέψουν τις διάφορες χώρες σε χώρο και τους λαούς σε πληθυσμούς οι οποίοι δεν θα μπορούν πλέον να αντισταθούν στην παγκοσμιοποίηση και στην υπερεκμετάλλευση. 

Ιστορικά το δικαίωμα ασύλου ήταν και ακόμη παραμένει ένα κορυφαίο δημοκρατικό δικαίωμα που πρέπει να απολαμβάνουν οι απανταχού ακτιβιστές της δημοκρατίας και της ειρήνης. Και η αίτηση χορήγησης ασύλου συνήθως γινόταν στις αντίστοιχες πρεσβείες των κρατών όπου οι διάφοροι αντιφρονούντες κατέφευγαν ζητώντας άσυλο. Στην σύγχρονη όμως εποχή παρατηρείται μια συνεχής κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου εκ μέρους χιλιάδων οικονομικών μεταναστών οι οποίοι εισέρχονται παράνομα σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κλπ και εν συνεχεία εμφανίζονται και ζητούν άσυλο. Η παράνομη όμως είσοδος και παραμονή χιλιάδων οικονομικών μεταναστών στις χώρες της ΕΕ και η κατάχρηση του δικαιώματος αιτήσεως ασύλου από αυτούς προκάλεσε αυξημένες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Αντιδράσεις τις οποίες οι πολιτικές ελίτ, τα πολιτικά κόμματα του main stream, τα ΜΜΕ και οι ΜΚΟ χλεύαζαν και λοιδορούσαν στο όνομα του δήθεν «δικαιωματισμού» και της δήθεν προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Μάλιστα το κλίμα του άκρατου «δικαιωματισμού» είχε επηρεάσει ακόμη και τη νομολογία των δικαστηρίων τα οποία είχαν προσαρμοστεί στη γραμμή του politically correct. 


Όμως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου με την ιστορική απόφασή του στις 13 Φεβρουαρίου, στην υπόθεση N.D και N.T κατά Ισπανίας χάραξε διαφορετική ρότα. Αφορμή ήταν η απόφαση των ισπανικών αρχών να συλλάβουν και άμεσα να απελάσουν μαζικά 75 αλλοδαπούς, οι οποίοι κάνοντας «ντου» μαζί με άλλους 400 αλλοδαπούς, κατάφεραν να εισέλθουν παράνομα στο ισπανικό έδαφος, πηδώντας τον συνοριακό φράχτη, στα σύνορα Ισπανίας- Μαρόκου στον θύλακα της αυτόνομης ισπανικής πόλης Melilla στις ακτές της Β. Αφρικής. 

Δύο εξ αυτών προσέβαλαν δικαστικά τις πράξεις σύλληψης και απέλασής τους από τις ισπανικές αρχές ισχυριζόμενοι ότι δήθεν παραβιάστηκε το άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με την «απαγόρευση ομαδικής απέλασης αλλοδαπών» καθώς και το άρθρο 13 της ΕΣΔΑ σχετικά με «το δικαίωμα άσκησης πραγματικής προσφυγής» κατά της πράξης απέλασής τους. 

Το Δικαστήριο αφού επισήμανε ότι τα κράτη με βάση το διεθνές δίκαιο έχουν δικαίωμα φύλαξης των συνόρων τους επικεντρώθηκε στις ευθύνες των κρατών μελών της Σένγκεν τα οποία οφείλουν να διαφυλάσσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Επιπλέον επισήμανε ότι με βάση τη Σένγκεν υπάρχουν και λειτουργούν στα εν λόγω κράτη προκαθορισμένες επίσημες πύλες εισόδου απ΄ όπου κάθε υπήκοος των χωρών Σένγκεν αλλά και τρίτων χωρών εισέρχεται νόμιμα στο χώρο Σένγκεν. 

Το ίδιο ισχύει συνέχισε το Δικαστήριο και για όσους διατείνονται ότι είναι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι επίσης οφείλουν να προσέρχονται στις προκαθορισμένες επίσημες πύλες εισόδου Σένγκεν και εκεί αρμοδίως να υποβάλλουν το αίτημα ασύλου. Εναλλακτικά συνέχισε το Δικαστήριο οι επιθυμούντες να υποβάλλουν αίτηση ασύλου μπορούν να το πράξουν και στις πρεσβείες και στα προξενεία των χωρών μελών της Σένγκεν που λειτουργούν τόσο στη χώρα καταγωγής τους όσο και στις χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ. 

Όμως δεν επιτρέπεται η παράνομη είσοδος στον χώρο Σένγκεν ακόμη και απ΄ αυτούς που διατείνονται ότι είναι δήθεν πρόσφυγες προκειμένου εν συνεχεία να υποβάλλουν αίτηση ασύλου. 

Έτσι εάν εισέλθουν παράνομα στον χώρο Σένγκεν τότε οι Αρχές δικαιούνται πάραυτα να τους συλλάβουν και να τους απελάσουν καθώς οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους έθεσαν εαυτούς σε κατάσταση παρανομίας. 

Αναμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση να μελετήσει και να αρχίσει να εφαρμόζει άμεσα την παραπάνω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα το κάνει όμως; 

*Του Νότη Μαριά, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής




Νότης Μαριάς: Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του Κορωνοϊού


Αθήνα,25/2/2020
Την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ζήτησε με χθεσινή του παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Καθηγητής Νότης Μαριάς. 

Ο Νότης Μαριάς στηλίτευσε την αδράνεια της κυβέρνησης στο κολοσσιαίο αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας επισημαίνοντας ότι ο εφησυχασμός δεν βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας. 

Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι παρότι βέβαια δεν θα πρέπει να καλλιεργείται κλίμα πανικού η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα τα ενδεδειγμένα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας προσώπων και εμπορευμάτων που προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Άλλωστε κάτι τέτοιο προβλέπεται τόσο από τη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ όσο και από τη Συνθήκη Σέγκεν. 

Παρατήρησε δε ότι ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η απευθείας πτήση γνωστής κινεζικής εταιρίας από το Πεκίνο με προορισμό την Αθήνα και μάλιστα αναμένεται το επόμενο Σάββατο 29/2 η άφιξη νέου δρομολογίου από Πεκίνο. Επιπλέον παρότι η Λομβαρδία της Ιταλίας είναι σε κόκκινο κλοιό εντούτοις καθημερινά φτάνουν πτήσεις σε Ελλάδα από Μπέργκαμο της Ιταλίας και από Μιλάνο. Επιπλέον τα δρομολόγια πλοίων συνεχίζουν από Ιταλία ενώ συνεχείς είναι και οι αφίξεις εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα. Και διερωτήθηκε γιατί άραγε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία απαγόρευσαν κάθε πτήση από την Κίνα και γιατί άραγε η Αυστρία απαγόρευσε την είσοδο στην επικράτειά της των ιταλικών τρένων; 

Επιπλέον ο Νότης Μαριάς ζήτησε την λήψη μέτρων σε λιμάνια και αεροδρόμια πύλες εισόδου Σέγκεν στη χώρα μας όπου πρέπει να υπάρχουν θερμικές κάμερες και να γίνεται τουλάχιστον θερμομέτρηση όσων έχουν αφιχθεί από χώρες όπου υπάρχει πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει τα ελληνικά σύνορα με Αλβανία και Σκόπια λόγω των στενών σχέσεων των εν λόγω χωρών με την Ιταλία ενόψει μάλιστα και της έλλειψης στοιχειωδών προληπτικών υγειονομικών μέτρων στα εν λόγω δύο κράτη-παρίες. 

Τέλος εξέφρασε τις ανησυχίες του και για τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές στα νησιά στου Αιγαίου και στον Έβρο καθώς πέραν των άλλων οι ανεξέλεγκτες ροές μπορεί να συμβάλλουν επίσης στην διάδοση και του κορωνοϊού. Ο Νότης Μαριάς παρατήρησε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης του Ελληνικού υγειονομικού συστήματος ταυτόχρονα με τη λήψη μέτρων προστασίας του Ελληνικού πληθυσμού και περιορισμού της εισόδου προσώπων και εμπορευμάτων από περιοχές αυξημένου κινδύνου. 

«Πάνω απ΄ όλα είπε προέχει η προστασία της υγείας του Ελληνικού Λαού», κατέληξε ο Νότης Μαριάς.




Νότης Μαριάς: Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων εδώ και τώρα 
Την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων ζήτησε με παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Καθηγητής Νότης Μαριάς καθώς κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή για το νέο Ασφαλιστικό 


Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η τρόικα και οι μνημονιακές κυβερνήσεις ζημίωσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία τουλάχιστον κατά 14 δις ευρώ εκ των οποίων 12,5 ευρώ με το PSI και 1,5 δις ευρώ από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Πως μπορεί λοιπόν άραγε να μιλά η κυβέρνηση για αποκατάσταση των αδικιών στις συντάξεις χωρίς να θίγει το πιο βασικό; Δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση του ίδιουτου ασφαλιστικού συστήματος για τις ζημιές που υπέστη λόγω των αποφάσεωντης τρόικας τις οποίες εκτέλεσαν ασμένως η Ελληνική Βουλή και η Ελληνική κυβέρνηση, διερωτήθηκε ο Νότης Μαριάς.Και ενώ οι Τράπεζες σώζονται κάθε τρεις και λίγο με αλλεπάλληλα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης τα τελευταία χρόνια, το μάρμαρο του PSI συνεχίζουν να το πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Έλληνες συνταξιούχοι. 

Για τον λόγο αυτόν ο Καθηγητής επανέφερε την πρόταση του Κινήματος ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ το οποίο εδώ και χρόνια απαιτεί την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να διαθέσει για τον σκοπό αυτόν 14 δις ευρώ από τα 37 δις τα οποία αποτελούν το περίφημο «μαξιλάρι».Από το κονδύλι λοιπόν αυτό ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Γιατί πρόκειται για πράξη αποκατάστασης δικαιοσύνης έναντι των συνταξιούχων και συνάμα κίνηση ενίσχυσης της ρευστότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Μάλιστα αυτή η ρευστότητα των 14 δις ευρώ επενδυόμενη σε δεκαετή ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου με επιτόκιο 3%, θα μπορούσε να αποδίδει 420 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για μια δεκαετία, προσφέροντας έτσι καθοριστική χείρα βοηθείας στα Ασφαλιστικά Ταμεία.Πλην όμως τόσο η κυβέρνησηόσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μνημονιακά κόμματα «ξέχασαν» την ανακεφαλαιοποίηση τωνΑσφαλιστικών Ταμείων. 

«Δεν μπορεί να μιλά κανείς για νέο Ασφαλισικό και να ξεχνά την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων» κατέληξε ο Νότης Μαριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια