Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1683



  Ρωσία σε Τουρκία: «Αθετήσατε τις υποσχέσεις σας!»  

– Απελευθερωτής της Συρίας ο Β.Πούτιν


Σε έναν μίνι απολογισμό του για το συριακό, ο «Τσαρ Βλαντ» ήταν κάτι περισσότερο από σαφής. 

Δίχως να αφήσει αστερίσκους όσο αφορά την ρωσική στήριξη στην νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Συρίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η χώρα του έκανε αυτό που έπρεπε προκειμένου η Δαμασκός να ανακτήσει σχεδόν το σύνολο της κυριαρχίας της. Μιλώντας σε εκδήλωση για την «Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας», ο Τσαρ Βλαντ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις μάχες που εξακολουθούν από το 2014 να δίνουν στο συριακό μέτωπο οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, πολεμώντας ως επί το πλείστον φανατικούς ισλαμιστές. Τα «καρφιά» προς την Άγκυρα ήταν πολλά, μιας και μεγάλο μέρος των ισλαμιστών που εξακολουθούν να μάχονται Πούτιν και Άσαντ στηρίζονται από το καθεστώς Ερντογάν: 
«Σήμερα, η ασφάλεια της Ρωσίας βρίσκεται σε καλά χέρια, καθώς οι αξιωματικοί μας και οι στρατιώτες συνεχώς και σταθερά εκπαιδεύονται σε νέο επίπεδο, ενισχύοντας τις στρατιωτικές τους ικανότητες κατά τη διάρκεια στρατηγικών ασκήσεων. Κατέστρεψαν μεγάλες και καλά εξοπλισμένες τρομοκρατικές ομάδες, εμπόδισαν μεγάλες απειλές για τη χώρα μας σε μεγάλη απόσταση και βοήθησαν τους Σύρους να διατηρήσουν την κυριαρχία της χώρας». 

Το ευχαριστήριο μήνυμα Πούτιν έρχεται μόλις μερικές ώρες μετά το αποκορύφωμα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Βόρεια Συρία και πιο συγκεκριμένα στην επαρχία Ιντλίμπ, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Στις εν λόγω αεροπορικές επιδρομές, οι φιλότουρκοι ισλαμιστές είχαν τρομακτικές απώλειες, με τον συριακό στρατό να ανακόπτει οποιαδήποτε προσπάθεια τουρκικής επέλασης από το έδαφος. Μάλιστα χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που δόθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη δημοσιότητα από τη Μόσχα, καταγράφοντας την ρωσική κυριαρχία πάνω από την εμπόλεμη Β.Συρία. 

Κρεμλίνο: «Η Τουρκία αθετεί τις υποσχέσεις της» 
Δριμεία ήταν η κριτική που άσκησε στην τουρκική εξωτερική πολιτική ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Σε νέα του παρέμβαση ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Τουρκία…, υπέγραψε τα έγγραφα που έδιναν έμφαση στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και στην κυριαρχία της… Οι όροι των συμφωνιών του Σότσι υπογράφηκαν από τους δύο προέδρου πριν από έναν και πλέον χρόνο, ενώ δεν έχουν εκπληρωθεί. Μεταξύ αυτών και η δέσμευση της Τουρκίας να εγγυηθεί τον διαχωρισμό των στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και την απόσυρση του βαρέως οπλισμού»


Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι: «Έτσι εμποδίσαμε τους Έλληνες να κάνουν γεωτρήσεις στην Αν.Μεσόγειο»


Επέστρεψε με νέες προκλητικές δηλώσεις Υπουργός της κυβέρνησης Ερντογάν. 

Σειρά στο κρεσέντο προκλήσεων αναφορικά με τις τουρκικές βλέψεις στην Αν.Μεσόγειο είχε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπακαν Ντονμέζ. Ο Προαναγγέλλοντας νέες έρευνες και γεωτρήσεις της Άγκυρας πέριξ της Κύπρου, ο Τούρκος αξιωματούχος θίγοντας εμμέσως την γαλλική εμπλοκή στην ευρύτερη περιοχή σημείωσε : «Εκείνοι πιστεύουν πως εμείς δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτήν την δουλειά και κάνουν ότι μπορούν για να μας εμποδίσουν. Χώρες και παίκτες εκτός της περιοχής ενεργοποιούνται και προσπαθούν να μας κόψουν τον δρόμο μας. Εμείς από την αρχή έχουμε πει κάτι.Εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Την περιουσία μας και τα δικαιώματα μας δεν θα τα χαρίσουμε σε κανένα. ¨ Ούτε έχουμε βλέψεις σε περιουσία άλλων» 

Αναφερόμενος στην….«τουρκική ομογένεια» και το ψευδοκράτος στην Κύπρο, ο Ντονμέζ συνέχισε τις προκλητικές του δηλώσεις: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση στο νησί μιλά και δρα σαν να είναι η μόνη στο νησί που έχει δικαίωμα λόγου. Τους υπενθυμίσαμε πολλές φορές πως αυτή η στάση και η ρητορική είναι λανθασμένη. Εμείς έχουμε εκεί Τούρκους ομογενείς που ζούνε εκεί. Ιδρύθηκε ένα κράτος με την επωνυμία “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”. 

Εσείς δεν το αναγνωρίζετε, αλλά εμείς το αναγνωρίζουμε. Και καλά δεν το αναγνωρίζετε, αλλά για ποιο λόγο λέτε όχι στην δίκαιη μοιρασιά των υπόγειων πόρων ; Μα διότι δεν τους υπολογίζουν. Εμείς θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου. Διεξάγουμε έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές όπου μας παραχώρησαν άδειες» (φωτο:screenshot)




Ο «πόλεμος» των χάκερ και η άγνωστη κυβερνοεπίθεση σε ελληνικές υπηρεσίες


Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει γίνει στόχος πολλαπλών κυβερνοεπιθέσεων, αλλά από ότι φαίνεται, η μεγαλύτερη αυτών είχε επιτυχία τον Απρίλιο του προηγούμενο έτους, καθώς επιτεύχθηκε υποκλοπή αρχείων από την ΕΛ.ΑΣ, την ΕΥΠ, το ΥΠΕΞ και το ΥΠΕΣ. 

Οι συνέπειες της εν λόγω επίθεσης δεν μπορούν να υπολογιστούν, ωστόσο τονίζεται από αξιωματούχους πως δεν διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες. Μία κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας στο Μαξίμου, στην ΕΛ.ΑΣ και στην ΕΥΠ από τον Απρίλιο του 2019 αποκαλύπτεται σήμερα, χωρίς να είναι δυνατόν να εκτιμηθούν το εύρος της ζημιάς και οι συνέπειές της, με αποτέλεσμα να μη διαρρεύσει καμία πληροφορία τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το διεθνές κύμα κυβερνοκατασκοπείας, με την κωδική ονομασία «Θαλάσσια χελώνα» έπληξε τους πιο νευραλγικούς και ευαίσθητους πυλώνες λειτουργίας του Ελληνικού κράτους.

O άγνωστης ταυτότητας δράστες απέκτησαν πρόσβαση σε απόρρητα δίκτυα του Μεγάρου Μαξίμου, του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ, καταφέρνοντας να υποκλέψουν σημαντικά αρχεία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Η επίθεση έγινε αντιληπτή αρχικά από στελέχη της ομάδας κυβερνοασφάλειας του τότε πρωθυπουργικού γραφείου, τα οποία διαπίστωσαν ασυνήθιστη δυσλειτουργία στη χρήση των emails. 

Στην συνέχεια σήμανε κόκκινος συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό, ενώ ειδοποιήθηκε άμεσα η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Κλιμάκιο των δύο υπηρεσιών και τεχνικοί του Μαξίμου μετέβησαν αυθημερόν από την Αθήνα στο Ηράκλειο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ). 

Οι κυβερνοεισβολείς επιχείρησαν να εξασφαλίσουν τα ηλεκτρονικά τους αποτυπώματα, χωρίς να προβούν σε ανάληψη ευθύνης, γεγονός που καθιστά το πρόβλημα περισσότερο περίπλοκο.



     Κρίσιμοι μήνες για το ΠΝ:     

Aπόφαση της Ουάσιγκτον για παραχώρηση καταδρομικών Τiconderoga 
Η φετινή Άνοιξη καθοριστική για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού 

Κρίσιμη θα είναι η φετινή Άνοιξη για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καθώς οι εξελίξεις με τις Belha@ ra τρέχουν, και ενώ στην ατζέντα του ΥΠΑΜ βρίσκονται και τα προς απόσυρση αμερικανικά καταδρομικά Τiconderoga. Η αναβάθμιση της ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού είναι βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα και - αν και αργοπορημένα γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την άμεση ενίσχυση των κυρίαρχων του Αιγαίου. Αύριο φτάνει στην Αθήνα και επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Γαλλίδα υπουργός Φλοράνς Παρλί την ώρα που η διαφαινόμενη συμφωνία για τις φρεγάτες Βelh@ ra βρίσκεται μια ‘’ανάσα’’ πριν ‘’κλειδώσει’’ οριστικά. Μέσα στον Μάρτιο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μεταβαίνει στις ΗΠΑ. 

Στην ατζέντα του Έλληνα υπουργού ένα από τα βασικά θέματα θα είναι και το ενδεχόμενο απόκτησης καταδρομικών Τiconderoga τα οποία σταδιακά αποσύρονται από το Αμερικανικό ναυτικό. Το Ελληνικό Επιτελείο γνωρίζει ότι στις ΗΠΑ θα δεχτεί αρκετές και δελεαστικές προτάσεις που έχουν στόχο να κάνουν το ΠΝ να αλλάξει ρότα από το ευρωπαϊκό μοντέλο. Προτάσεις και για νέα πλοία αλλά και για πλοία ενδιάμεσης λύσης που χρειάζεται η Ελλάδα. Άλλωστε οι δύο φρεγάτες από την Ολλανδία τις οποίες είχαν βάλει στόχο οι Επιτελείς του ΠΝ τελικά δεν αποσύρονται. 

Η συζήτηση για τα Ticonderoga άρχισε όταν οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν αρνητικοί στο αίτημα της Αθήνας για παραχώρηση των πανίσχυρων αντιτορπιλικών Arleigh Burke τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια αφού τα συγκεκριμένα πλοία κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο. Τα Arleigh Burke άλλωστε αποτελούν αυτή τη στιγμή το βασικό πλοίο κρούσης για το Αμερικανικό ναυτικό αφού διαθέτει τους στρατηγικούς πυραύλους Tomahawk κατηγορίας Cruise. Tότε οι Αμερικανοί φέρονται να έκαναν ρελάνς αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τα παλαιότερα μεν αλλά με τεράστια ισχύ πυρός καταδρομικά Ticonderoga, αναφέρει το Newpost.gr.


Λιβύη: 6 υψηλόβαθμοι Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό του λιμανιού Τρίπολης από δυνάμεις Χαφτάρ 


O Recep Erdogan παραδέχθηκε πως ένας αριθμός Τούρκων στρατιωτών σκοτώθηκε στη Λιβύη. Ένας Τούρκος αξιωματικός, ένας άλλος των πληροφοριών κι ένας Σύριος διερμηνέας σκοτώθηκαν στις 18 Φλεβάρη κατά το βομβαρδισμό από το LNA του λιμανιού της Τρίπολης όταν στοχεύθηκε τούρκικο πλοίο cargo που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά. 

“Η κυβέρνηση του Fayez Al-Sarraj διαβεβαιώνει πως το τελευταίο χτύπημα του πυροβολικού του LΝΑ προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιέςa στο στρατιωτικό υλικό που ήταν προορισμένο για διοχέτευση στο GNA κι ομοίως κόστισε τη ζωή 6 Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματικών.Ο ένας ήταν ο στρατηγός των τούρκικων στρατιωτικών πληροφοριών Okhan που επέβλεπε την παράδοση του φορτίου όπλων για την κυβέρνηση της Tripoli. Επίσης ο διοικητής της Ταξιαρχίας Khalil Soysal, αναπληρωτής διοικητής των τούρκικων δυνάμεων στη Λιβύη ομοίως γνωστός με την ονομασία «μαύρο νύχι», ο προσωπικός του βοηθός και ο συνταγματάρχης Kemal τραυματίστηκαν.

 “Η Συρία, η Λιβύη ή η Μεσόγειος όλες οι μάχες που δεν θα δώσουμε στην περιοχή μας σήμερα θα μας επιφέρουν βαρύ τίμημα αύριο” είπε ο Ερντογάν 

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια