Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ1679

Νίκος Δένδιας:
Η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου 


   Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία δεν μπορεί να αλλάξει την γεωγραφία. 
   «Η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και αυτό έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Στον αντίποδα, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε εξαγωγέα προβλημάτων και αστάθειας και σε καθ’ έξιν παραβάτη της νομιμότητας», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 
   Ο κ. Δένδιας επισημαίνει, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, μεταξύ άλλων, ότι «τα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορούν να έχουν θέση στην πολιτική λύση της λιβυκής κρίσης». Κύριε Η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Τι περιεχόμενο μπορεί να έχει αυτή σε σχέση με τα δύο μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης; 
   Τα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορούν να έχουν θέση στην πολιτική λύση της λιβυκής κρίσης. Αφενός μεν, διότι έχουν συναφθεί με παράνομο τρόπο, αφετέρου δε, διότι το ίδιο το περιεχόμενό τους αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, είναι άκυρα και ως τέτοια δεν μπορούν να έχουν έννομα αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι άποψη μόνο της Ελλάδας, αλλά και της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, του μοναδικού δηλαδή εκλεγμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου πολιτειακού οργάνου, που κατανοεί ότι τα μνημόνια αυτά είναι επιβλαβή για τη χώρα και τους πολίτες της. Αυτής της άποψης είναι και πολλές άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, αλλά και το σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. Θα πρέπει να τονίσω, πάντως, ότι θεωρούμε περίπου ακατανόητη τη μη αναφορά στην ακυρότητα των μνημονίων στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου και την ανεπαρκή επιμονή σε αυτό από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. που παρίσταντο στη Διάσκεψη. Στην ουσία όμως και τα μνημόνια αποτελούν ωμή έξωθεν παρέμβαση στη Λιβύη. Η υπεράσπιση της κοινής ευρωπαϊκής θέσης, όπως αυτή ελήφθη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μας δεσμεύει όλους με τον πιο απόλυτο τρόπο.



Βόρεια Μακεδονία : Συνεχίζουν να μην αναγράφουν τη νέα υπηκοότητα στα πιστοποιητικά 


   Στα πιστοποιητικά γέννησης που χορηγούνται στη Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να μην καταγράφεται η υπηκοότητα των πολιτών, όπως αυτή συμφωνήθηκε με την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών. 
   Όπως φαίνεται στο πιστοποιητικό, το διάστημα όπου θα έπρεπε να αναγράφεται η νέα υπηκοότητα, συμπληρώνεται με πλάγιες γραμμές (vecer.mk). 
   Στα πιστοποιητικά γέννησης που χορηγούνται στη Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να μην καταγράφεται η υπηκοότητα των πολιτών, όπως αυτή συμφωνήθηκε με την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Με πλάγιες γραμμές    Το κενό διάστημα στο σημείο των πιστοποιητικών όπου αναφέρεται η υπηκοότητα, συμπληρώνεται ακόμη και σήμερα με πλάγιες γραμμές. Οι πρώτες «πλάγιες γραμμές» είχαν εμφανιστεί τον περασμένο Αύγουστο, με την κυβέρνηση να δηλώνει τότε ότι θα προβεί σε αλλαγές. Στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, μάλιστα, είχαν δημοσιευτεί και άρθρα με τις νέες οδηγίες που δόθηκαν από το γραφείο μητρώου για την αλλαγή που επέρχεται στα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου και θανάτου. Και αναφερόταν ότι στο τετραγωνάκι που αναφέρεται η λέξη υπηκοότητα θα αναγράφεται «Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Ωστόσο, οι πολίτες παρουσιάζουν στα κοινωνικά δίκτυα (κάτω) φωτογραφίες πιστοποιητικών γέννησης τα οποία εκδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2020 και ακόμη δεν αναγράφεται σε αυτά η νέα υπηκοότητα του πολίτη. 
in.gR



Μαξίμου: 
60 - 145 Έλληνες στρατιωτικοί στη Σαουδική Αραβία μαζί με τους Patrioτ


   Η συστοιχία των αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Patriot που θα μεταφερθεί στη Σαουδική Αραβία, θα συνοδευτεί από Έλληνες στρατιωτικούς. Πηγή του Μαξίμου δήλωσε στο CNN Greece ότι: 
   Το Ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία θα είναι από 65 έως 140 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες. Δεν διευκρινίζεται αν στην ελληνική αποστολή πέρα από τους χειριστές του πυραυλικού συστήματος Patriot, θα συμπεριληφθεί και άλλο στρατιωτικό προσωπικό για τη φύλαξη της εγκατάστασης. 
   Το αίτημα για την ελληνική συμμετοχή στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, έχει υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά. Δεν δημιουργείται «τρύπα» στην ελληνική αεράμυνα γιατί ενεργοποιήθηκε συστοιχία Patriot η οποία το προηγούμενο διάστημα ήταν εκτός λειτουργίας. 
   Έχουν ληφθεί πρόνοιες ώστε το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό και το πυραυλικό σύστημα να είναι καλά φυλασσόμενα. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για τη μεταφορά των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία, έκλεισε στην προχτεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ATEF 



Σεισμός στην Τουρκία:
«Σβήνει» η ελπίδα για επιζώντες – Ανασύρουν πτώματα στους -10 βαθμούς 


   Η ελπίδα να βρεθούν επιζώντες στην Τουρκία εξανεμίζεται ενώ οι διασώστες ανασύρουν νεκρούς από συντρίμμια κτηρίου που κατέρρευσε στο Ελαζίγ από τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ. Στη συνοικία Σουρσουρού, σε κοντινή απόσταση από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, οι ομάδες διάσωσης βρήκαν τρεις ανθρώπους νεκρούς στα χαλάσματα μιας πολυκατοικίας που κατέρρευσε. Ο αριθμός των νεκρών πλέον αγγίζει τους 38. 
   Μόλις έμαθαν ότι ένας από τους συγγενείς τους βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων, γυναίκες που περίμεναν σε κοντινή απόσταση κάποιο νέο για τους δικούς τους, ξέσπασαν σε κλάματα, όπως περιγράφει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται προσωρινά σε 35 και περισσότεροι από 1.600 είναι οι τραυματίες. Παράλληλα, πάνω από 100 άνθρωποι παραμένουν υπό νοσηλεία, οι 13 σε σοβαρή κατάσταση. 
   Οι διασώστες, που δίνουν μάχη στα ερείπια παρά το τσουχτερό κρύο, έβγαλαν ζωντανούς 45 ανθρώπους από τα χαλάσματα, από την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κοντά στο τετραώροφο κτήριο που κατέρρευσε στο Σουρσουρού, δεκάδες άνθρωποι περιμένουν με αγωνία νέα για τους δικούς τους. «Είναι δύσκολο, όμως πρέπει να επιδείξουμε υπομονή» είπε ένας εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου σε μια γυναίκα που αγωνιούσε για την ξαδέλφη της, που διέμενε στο κτίριο. «Οι εγκλωβισμένοι εκεί κάτω δίνουν μάχη. Πρέπει να είμαστε δυνατοί».



Νέο γερμανικό «χαστούκι» στον Ερντογάν – Δε λύνει προβλήματα, δημιουργεί

   Το μπαράζ προκλητικών ενεργειών και επιθετικής ρητορικής από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τη Γερμανία.    Η προκλητική στάση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ όπου αγνοώντας για μία ακόμη φορά τη συμφωνία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και απόσυρση των τρίτων δυνάμεων από την περιοχή τόνισε ότι θα στείλει στρατιωτικό προσωπικό στην Τρίπολη για να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Γερμανία. 
   «Έχω την εντύπωση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν ως τον άνθρωπο που λύνει προβλήματα. Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είναι κατ’ εξοχήν ο άνθρωπος που δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή της Μεσογείου» τονίζει η Σεβίμ Νταγκντελέν, βουλευτής της Αριστεράς και αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματός της στην Ομοσπονδιακή Βουλή. 
   Και αυτό, πρόσθεσε, «όχι μόνο λόγω του εκβιασμού που ασκεί, των αξιώσεων που κάθε τόσο προβάλλει με αφορμή τη συμφωνία για το προσφυγικό, των χρημάτων που απαιτεί, αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως ενέχυρο. Αλλά και επειδή ακολουθεί μία επεκτατική πολιτική στη Μεσόγειο, εισβάλλει σε γειτονικές χώρες, όπως η Συρία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, όπως η Κύπρος και συνάπτει με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης μία συμφωνία που παραβιάζει όχι μόνο το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και το διεθνές δίκαιο εις βάρος μίας ευρωπαϊκής χώρας, όπως η Ελλάδα». Η κ. Νταγκντελέν στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου επικρίνοντας τη στάση της Γερμανίας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον «Σουλτάνο». 
Πηγή: in.gr 25 Ιανουαρίου 2020, 21:21 

ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, greeknation. 5apostagma Newsbomb,  el.gr, voicenews.gr, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια