Header Ads

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ φ. 1678




Η Αθήνα έχει ανεβάσει τον πήχυ ψηλά, αλλά

«ΌΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΝ»!

Γράφει
Η Εύη Κοκκίνου * 

Διάβαζα χθες στο διαδίκτυο για την έναρξη του Dine Athens, που διοργανώνεται από την Alpha Bank για 5η συνεχή χρονιά στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία. Η γαστρονομική εβδομάδα της Αθήνας με τίτλο «Dine Athens» έχει πια καθιερωθεί στη συνείδηση του αθηναϊκού κοινού, που καλείται να γευτεί ειδικά διαμορφωμένα μενού στα 120 καλύτερα εστιατόρια της πρωτεύουσας σε προνομιακές τιμές των 15, 30 και 60€, από 27 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2020, και επιπλέον έκπτωση 10% για τους κατόχους καρτών της Alpha Bank. Βραβευμένα εστιατόρια και bar-restaurants παρουσιάζουν γεύσεις της πατρίδας μας, αλλά και διεθνείς, ενώ δίνουν το παρών και ταβέρνες και μεζεδοπωλεία. Στην επίσημη ιστοσελίδα του event αναφέρονται τα εστιατόρια που συμμετέχουν, από την «Σπονδή», το «Botrini's», το «Tudor Hall» και το «CTC» μέχρι το «Che», το «Zinglee» και το «Ramino». Κορυφαία για τους λάτρεις της γαστρονομικής εμπειρίας αναμένεται η παρουσία  στις 3 και 4/2 του διάσημου Αυστριακού σεφ, Jacob Jan Boerma, που θα αφήσει για λίγο το εστιατόριό του «The White Room» στο Άμστερνταμ (3 αστέρια Michelin και 19.5/20 στον Gault&Millau) και θα έρθει στη «Σπονδή» με ένα ειδικό μενού έξι σταδίων «σε υψηλές γαστρονομικές ταχύτητες».
Τα οφέλη από την δημοσιότητα της συγκεκριμένης ενέργειας είναι πολλά, όχι μόνον για τους συμμετέχοντες φορείς και τα εστιατόρια, αλλά και για την εν γένει γαστρονομική κίνηση της πόλης σε μία περίοδο που δεν παρουσιάζει τουριστική αιχμή, ενώ ενισχύονται τα ιδρύματα απόρων μέσω του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και του προγράμματος “Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη”.
Θα μου πείτε, αυτά αφορούν άλλα πορτοφόλια και δεν μας ενδιαφέρουν!
Κι όμως, ιδέες μπορούμε να πάρουμε από παντού! Ο Γαστρονομικός Πολιτισμός κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο ως Τουριστικό Προϊόν. Έρευνα της Booking.com μας δίνει εντυπωσιακά νούμερα. 66% των επισκεπτών επιθυμούν να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις, 22% ταξιδεύει πλέον αποκλειστικά για το φαγητό, ενώ 25% αποφεύγει προορισμούς που δεν φημίζονται για την γαστρονομία τους.
Η Ελλάδα και η Κορινθία μας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Διαθέτει υψηλής ποιότητας τοπικά αγροτικά προϊόντα και διατηρεί ακόμη τις συλλογικές της στιγμές. Το οικογενειακό τραπέζι, η χαλάρωση με τους φίλους γύρω από ένα τραπέζι όπου συζητιούνται θέματα από την καθημερινότητα μέχρι την φιλοσοφία, η ψυχαγωγία που προσφέρει ένα γευστικό πιάτο, τα ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ τοπικά πανηγύρια, η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ διασκέδαση στα χωριά μας, όλα αυτά μέρος του πολιτισμού του λαού μας μπορούν, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα, τα τοπικά προϊόντα μας, το μεράκι και την ιδιαίτερη προσοχή μας, να αποτελέσουν πόλο τουριστικού ενδιαφέροντος για τους αναζητητές της γεύσης και της αυθεντικότητας και φυσικά μέσο ανάπτυξης του τόπου μας.
Η σημασία της τοπικής κουζίνας στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος είναι μεγάλη. Κι εδώ, συνειρμικά θυμάμαι την καταπληκτική ταινία Κινούμενων Σχεδίων του 2007 Ratatouille  (Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας), σε σκηνοθεσία του Μπραντ Μπερντ, με motto το «ΌΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΝ». Στην ταινία η μοίρα έφερε έναν αρουραίο, τον Ρεμί, που ήθελε να γίνει μάγειρας, στο ξεπεσμένο εστιατόριο του «Αύγουστου Γκουστό». Είχε πεθάνει ο Γκουστό και η νέα διεύθυνση έψαχνε να βρει τρόπο να κερδίσει τις εντυπώσεις των πελατών και των κριτικών. Ο Ρεμί αποφασίζει να βοηθήσει έναν νεαρό να γίνει μάγειρας κι αφού δεν μπορούσε να εμφανισθεί ο ίδιος ως chef οδηγούσε τα βήματα του νεαρού μέσα από τον σκούφο του. Μαγειρεύουν και όλα αλλάζουν. Οι πελάτες ευχαριστιούνται και το εστιατόριο αρχίζει να ακούγεται πάλι. Τι ήταν αυτό, όμως, που τελικά λάτρεψε ως γεύση, συγκίνησε κι αιχμαλώτισε τον πιο αδίστακτο και σκληρό κριτικό γευσιγνώστη του Παρισιού, Αντόν Ήγκον, επιτρέποντας τελικά στον Ρεμί  να καθιερωθεί ο ίδιος ως Chef, μολονότι αρουραίος;
Ένα πιάτο, μία γεύση, το Ratatouille, που έφερνε αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια του, από τη μαγειρική της μαμάς!
Ποιότητα, λοιπόν, τοπικές αυθεντικές γεύσεις, σεβασμός στον πελάτη, μεράκι, αγάπη για τις λεπτές γεύσεις και η Κόρινθος μπορεί να μπει στην υπέροχη αγορά της Γαστρονομίας!

*Η Εύη  Κοκκίνου
είναι Δικηγόρος
Διαμεσολαβήτρια
Υπεύθυνη  Προστασίας
Δεδομένων - DPO 

Δ/νση Γραφείου:
Απ. Παύλου 40 - Κόρινθος 201 31
Τηλ. 27410 84568  ΦΑΞ  27410 22047  Κιν. 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια