Header Ads

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ


Κοινή δήλωση βουλευτών Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ

για την αναστολή λειτουργίας τριών Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Πελοπόννησο

ΜΕΑΤΑΞΥ ΤΟΥΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σε κοινή δήλωση κατά της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας 37 νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων (εκ των οποίων 3 του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), προχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Πελοπόννησο.

Αναλυτικά η δήλωση

«Μοναδικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φαίνεται να είναι η αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων. Μετά την κατάργηση της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών και της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τελευταίο τους κατόρθωμα είναι η αναστολή λειτουργίας 37 νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων. Μεταξύ τους, και 3 τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το Αγροτικής Οικονομίας στο Άργος, το Στατιστικής και αναλογιστικής Επιστήμης στη Σπάρτη και το Δημόσιας Υγείας στην Τρίπολη, τα οποία θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβρη του 2020.

Χαρακτηριστικό της βιασύνης τους να ακυρώσουν τα μέτρα στήριξής της δημόσιας εκπαίδευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι αμέλησαν όχι μόνο να προχωρήσουν σε στοιχειώδη διάλογο με τα ιδρύματα, αλλά ακόμη και να συμβουλευτούν τις σχετικές αποφάσεις λειτουργίας των τμημάτων, προχωρώντας στην αναστολή του τμήματος Τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο λειτουργεί από το τρέχουν ακαδημαϊκό έτος με 100 φοιτητές!

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δικαιολόγησε την προσθήκη του παραπάνω τμήματος στη λίστα ως παραδρομή. Η απόφαση αναστολής των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων, ωστόσο, δεν αποτελεί παραδρομή αλλά είναι ενδεικτική της νοοτροπίας της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου. Κανένας διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα, υποβάθμιση των περιφερειακών πανεπιστημίων, αγνόηση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων.

Πολύ περισσότερο όμως, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ένα μόνο μέρος της συνολικότερης στόχευσης της κυβέρνησης της ΝΔ για την Παιδεία. Κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης, λουκέτο στις σχολές, περικοπές στη χρηματοδότηση, αναστολή διορισμών και μείωση του αριθμού των εισακτέων .

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί κτήμα όλης της κοινωνίας και κάθε απόπειρα συρρίκνωσης του και αλλοίωσης του δημόσιου χαρακτήρα του στρέφεται εναντίον της. Η προσπάθεια της ΝΔ να γκρεμίσει όσα χτίστηκαν την τετραετία 2015-2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια Παιδεία, θα μας βρει σθεναρά απέναντι της».

Η Τοποθέτηση του Γεώργίου Ψυχογιού
Αυταρχισμός, συντήρηση
 και κατεστημένα συμφέροντα 
κυριαρχούν στο αθλητικό σ/ν και εκθέτουν τη χώρα.


Στη 3η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.
Ο Βουλευτής στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αναστέλλεται η εφαρμογή της ποσόστωσης φύλου και της απλής αναλογικής στις εκλογές σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών που είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ συμπλήρωσε ότι αναστέλλεται και η υποχρεωτική ψήφος δια αντιπροσώπου και όχι με εξουσιοδότηση από "σωματεία - σφραγίδες", ενώ καταργείται η διάταξη περί θητειών στις ομοσπονδίες, όπως είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κύριος Ψυχογιός ανέφερε ότι εισάγεται αυθαίρετη και αντισυνταγματική διάταξη που επεκτείνει την εφαρμογή της ποινικής ευθύνης σε πράξεις βίας μακριά από τα γήπεδα ακόμα και όταν δεν υπάρχει προγραμματισμένη κάποια αθλητική συνάντηση, δίνοντας έτσι υπερξουσίες στην αστυνομία και στοχοποιώντας συνολικά το οπαδικό κίνημα και τις κοινωνικές δράσεις του.
Στη συνέχεια κατέδειξε ότι μετατρέπεται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, επιτρέποντας τη σύναψη συμβάσεων, τη διενέργεια αναθέσεων, προσλήψεων και άλλων πράξεων, χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο.
Τέλος τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η Γ.Γ.Α. έκαναν ένα εξαιρετικό έργο στον τομέα των υποδομών, μέσα από χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), του «Φιλόδημος II» κλπ. Ενισχύοντας καθοριστικά τον μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό σε όλη την Ελλάδα και όχι επιλεκτικά σε συγκεκριμένες περιοχές όπως γινόταν μέχρι το 2014. 

Δεν υπάρχουν σχόλια