Header Ads

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ φ. 1665


ΕΕ:  «Μπλόκο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και ΣκοπίωνΤο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν άναψε σήμερα το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία, καθώς η Γαλλία αρνήθηκε και κάποιες άλλες χώρες προέβαλαν επιφυλάξεις.
«Δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.
«Δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την ΕΕ. Η όποια περαιτέρω αναβολή αμφισβητεί την αξιοπιστία της ΕΕ και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας πιο δυνατός παγκόσμιος παίκτης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας επίσης ότι εάν η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι επιτυχής στις δύο χώρες, δεν αποκλείεται άλλες δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν. Ο Αυστριακός επίτροπος «απολογήθηκε» στους πολίτες των εν λόγω χωρών και επανέλαβε ότι Σκόπια και Τίρανα έχουν κάνει τη δουλειά που χρειαζόταν. «Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα δουν την ευρύτερη εικόνα και θα βρουν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», τόνισε, εξηγώντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών ήταν υπέρ μιας θετικής απόφασης και για τις δύο χώρες.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο«"διαχωρισμού» των δύο χωρών, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, η Φινλανδή υπουργός σημείωσε ότι η αρχική πρόταση της Προεδρίας ήταν να δοθεί το πράσινο φως και στις δύο χώρες, αλλά όταν έγινε σαφές ότι δεν είναι δυνατό συζητήθηκαν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του «διαχωρισμού». Ωστόσο, είπε, ούτε και αυτό δεν ήταν κάτι στο οποίο μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία.


ΝΑΤΟ
Οι Αμερικανοί αδειάζουν το Ιντσιρλίκ! –
Σχεδιάζουν την μεταφορά 50 τακτικών πυρηνικών κεφαλών;


15 Οκτωβρίου 2019 :  Βαθαίνει το ρήγμα στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και το μέλλον κρίνεται δυσοίωνο. Τι σημαίνει αυτό πολύ απλά; Οτι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν ανελέητα την Τουρκία όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε στρατιωτικό. 
     Ήδη πριν λίγες ημέρες, το Κογκρέσο πέρασε νόμο που παγώνει την παροχή ανταλλακτικών στην Τουρκία.
Έτσι λοιπόν, μαχητικά και ελικόπτερα με την υπογραφή made in USA, θα μείνουν γυμνά. Αυτή υπόθεση βέβαια δυσκολεύει και την κατάσταση στο Αιγαίο. Ο ανεξέλεγκτος Ερντογάν είναι ικανός για όλα πλέον. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέτασε τη δυνατότητα απόσυρσης των πυρηνικών τους όπλων που είναι αποθηκευμένα στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία, σημειώνoυν οι New York Times.
     Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Ενέργειας, σχεδίασαν την μεταφορά περίπου 50 τακτικών πυρηνικών κεφαλών που επί χρόνια έχουν αποθηκευτεί στη βάση Ιντσιρλίκ και βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.
     Σύμφωνα με την πηγή, η μεταφορά αυτών των όπλων από τη βάση «θα σημαίνει στην πραγματικότητα το τέλος της συμμαχίας μεταξύ Τουρκία και Ηνωμένων Πολιτειών». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, η αποθήκευση των πυρηνικών όπλων στη βάση θεωρείται πλέον επικίνδυνη.
Μνεία γίνεται στο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από ένα μήνα σε ομιλία του προς τους οπαδούς του , εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη μη απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Άγκυρα.
     Κατα τη γνώμη μας, όλα είναι ρευστά, λόγω των παλινοδειών που διακρίνουν τον Ερντογάν και το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ να μη λακίσει από το ΝΑΤΟ η Τουρκία. Ίδωμεν...


Δεν υπάρχουν σχόλια