Συνέντευξη του Χρίστου Δήμα : «Η οικονομική πολιτική της χώρας χρειάζεται αναθεώρηση»
Στον Γ.Σιαδήμα για την εφημερίδα Real News
Αναθεώρηση χρειάζεται η οικονομική πολιτική της χώρας. Πρωταρχικός στόχος του τρίτου -αχρείαστου- μνημονίου που υπέγραψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν η επανάκτηση με λογικό κόστος της πρόσβασης της χώρας στις αγορές. Από τον περασμένο Αύγουστο που το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, η Ελλάδα δεν έχει επανακτήσει αυτή την πρόσβαση στις αγορές με δεκαετίας ομόλογο, που είναι και το καθοριστικό κριτήριο. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου, η αφορμή δηλαδή για την οποία καταφύγαμε στα μνημόνια, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Φυσικά ευχόμαστε, για το καλό της χώρας να βελτιωθεί η οικονομική μας θέση, ωστόσο απέχουμε πολύ από μια κατάσταση που να επιτρέπει στη χώρα να βγαίνει μόνιμα, με ασφάλεια και χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές.
2. Υποστηρίζετε ότι η κυβέρνηση αποτελεί τροχοπέδη για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Εσείς τι θα κάνετε διαφορετικά; Και πόσο γρήγορα θα το κάνετε, αν γίνετε κυβέρνηση;
Έχουν «ποινικοποιήσει» το επιχειρείν και την κερδοφορία με την επιβολή των αχρείαστων υπερπλεονασματων. Μπλοκάρουν έργα και επενδύσεις λόγω ιδεοληπτικών εμμονών και έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να εκμεταλλευτούν αναπτυξιακούς πόρους. Το ΕΣΠΑ 2014-2020 παραμένει αναξιοποίητο, είμαστε 17οι σε δαπάνες και 22οι σε συμβασιοποιημένες δαπάνες. Εμείς πιστεύουμε σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μείγμα, με λιγότερους φόρους, περισσότερες επενδύσεις και αύξηση της χρησιμότητας και του τελευταίου ευρώ που έχει στη διάθεση της η χώρα.
Ήδη έχουμε δεσμευτεί για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων κατά 20% μέσα σε δύο χρόνια, με στόχο να προκληθεί αναπτυξιακό σοκ στην αγορά και να πετύχουμε αρκετά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνο όταν δημιουργηθεί περισσότερος πλούτος, θα μπορέσουν οι πολίτες να νιώσουν ελαφρύνσεις, να δουν τα εισοδήματα τους να αυξάνονται, να βρουν βιώσιμες θέσεις εργασίας και να προσδοκούν βάσιμα πως η επόμενη ημέρα που ξημερώνει θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Την ίδια στιγμή όμως, όλες οι συναλλαγές μεταξύ πολίτη-κράτους και επιχείρησης-κράτους θα πρέπει να μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα να έχουμε πιο φιλικές υπηρεσίες και πιο γρήγορες, διαφανείς και φθηνές συναλλαγές.
3. Με την κυβερνητική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια συμφωνείτε; Αν όχι, προτείνετε κάτι διαφορετικό;
Πριν οποιοδήποτε σχόλιο για την πρόταση, που πασχίζουν να φέρουν τώρα, πρέπει να έχουμε την πλήρη εικόνα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τελική συμφωνία με τις τράπεζες. Εδώ και τέσσερα χρόνια όμως, η Κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά το θέμα, παρά το γεγονός ότι το 46% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 4%. Εμείς από τη δική μας πλευρά, προτείνουμε το διαχωρισμό όλων των υποθέσεων σε: α) οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία, β) οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους και γ) οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους. Με εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων της τρίτης κατηγορίας. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι προτείνουμε επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, που με πολύ μεγάλο κόπο, κατάφεραν να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
4. Δυο βουλευτές της ΝΔ μιλουν για τέταρτο μνημόνιο όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Υπάρχουν και άλλοι στη ΝΔ που το πιστεύουν αυτό; Και πως θα το αποφύγετε, αν τα θηριώδη πλεονάσματα που προβλέπονται στις συμφωνίες δεν μειωθούν;
Εγώ ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν πως είμαστε ήδη σε ένα τέταρτο, άτυπο, Μνημόνιο. Έχουμε δεσμευθεί σε παράλογους δημοσιονομικούς στόχους έως το 2060, η κρατική περιουσία είναι δεσμευμένη για 99 χρόνια και η χώρα παραμένει υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ήδη οι εταίροι μιλούν για καθυστερήσεις σε 16 προαπαιτούμενα. Άρα, εφαρμόζουμε μνημονιακές πολιτικές, δίχως όμως την παραμικρή χρηματοδοτική διευκόλυνση.
Η δική μας οικονομική πολιτική βασίζεται στην κατάργηση των αχρείαστων υπερπλεονασμάτων, κάτι που σημαίνει άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών για να πάρει μπροστά η αγορά. Η ανάπτυξη αυτή, που αυτονόητα θα προκύψει, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία της επόμενης κυβέρνησης και την προσήλωση της στις μεταρρυθμίσεις, θα προσφέρουν περιθώρια για μειώσεις των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία μας έχει δεσμεύσει ο κ. Τσιπρας.
5. Με τον ανασχηματισμό, η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει στόχο να καταλάβει τον χώρο της κεντροαριστεράς. Και εσείς βάζετε στα ψηφοδέλτια βουλευτές και στελέχη από τον χώρο του κέντρου. Είναι ευπρόσδεκτα στη ΝΔ; Ακόμα και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ;
Πρόκειται για ευκαιριακές κινήσεις απελπισίας. Πιστεύω πως οι πολίτες δεν έχουν πεισθεί πως πρόκειται για κυβερνητική -ιδεολογική ή άλλη- στροφή στη σοσιαλδημοκρατία, αλλά για απέλπιδα προσπάθεια εύρεσης σανίδας σωτηρίας, ενόψει της διαφαινόμενης εκλογικής ήττας. Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί με όρους νέας μεταπολίτευσης να συσπειρώσει κάθε ορθολογική φωνή που αποδέχεται τις αξίες της.
Όσοι αποδεδειγμένα ασπάζονται το όραμα μας για την επόμενη ημέρα είναι ευπρόσδεκτοι. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε βαρίδια του παρελθόντος που ζημίωσαν τη χώρα, προκάλεσαν την κοινή γνώμη ή συνέβαλλαν σε καταστροφικές επιλογές, όπως η μη αναθεώρηση του Άρθρου 16 για την οποία έχουν ευθύνη και οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αλλά για ανθρώπους με πορεία στην κοινωνία που υπερβαίνουν τα στεγανά του παρελθόντος και είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν το όραμα του Κ.Μητσοτάκη.
6. Πως θα αποκαλείτε εσείς τα Σκόπια, γιατί πολλοί από το χώρο σας λένε ότι δεν θα τα πουν ποτέ Βόρεια Μακεδονία. Η διεθνής συμφωνία δεν δεσμεύει όμως τη χώρα;
Ας διαχωρίσουμε δύο πράγματα. Από την πρώτη στιγμή λέγαμε, ότι νομικοί και ειδικοί τόνιζαν πως άπαξ και ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, παράγει νομικά αποτελέσματα και δεσμεύσεις. Υπάρχει όμως και μια σημαντικότερη πτυχή, προσωπική και ψυχολογική. Η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί με την συμφωνία των Πρεσπών και δεν είναι διατεθειμένη να την αποδεχτεί. Όσοι λοιπόν δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αποκαλούν τη γειτονική χώρα όπως την έμαθαν τόσα χρόνια, φανερώνουν μια ψυχική διάθεση και ένα συμβολισμό τον όποιον δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
7. Το δάνειο του Παύλου Πολάκη και οι αντιδράσεις που σήκωσε μήπως είναι η κορυφή του παγόβουνου; Δεν έχουν πάρει και άλλοι πολιτικοί δάνεια και μάλιστα απο τη ΝΔ;
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πάρει δάνεια. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η διαφορετική αντιμετώπιση που είχε από την τράπεζα. Είναι ανεπίτρεπτο οι πολιτικοί να χρησιμοποιούν την ιδιότητα τους για να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση. Οι πράξεις και η συμπεριφορά των πολιτών αλλά και τα λόγια και οι δηλώσεις τους πρέπει να αποτελούν καλό παράδειγμα για τους πολίτες.
Αφήστε ένα σχόλιο