Header Ads

Συνέντευξη Χρίστου Δήμα : O κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία…


Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Ανδρέα Ζαμπούκα για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» παραχώρησε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της επόμενης Κυβέρνησης αλλά και τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορεί να αντιστραφεί η απαξίωση της πολιτικής.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

κ. Δήμα, όλα δείχνουν ότι η χώρα και το πολιτικό σύστημα θα αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα πόλωσης μέχρι να φτάσουμε στις εθνικές εκλογές. Τι φοβάστε περισσότερο και με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι πρέπει η Νέα Δημοκρατία να το χειριστεί;
Η Νέα Δημοκρατία, ως η επόμενη κυβέρνηση της χώρας θα ενώσει τους Έλληνες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη και του κ. Τσίπρα, η ελληνική κοινωνία διχάζεται συνεχώς. Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη να επουλώσει τα τραύματα της κρίσης και ενωμένη να χτίσει την επόμενη ημέρα.
Αν δούμε το γενικότερο επίπεδο του δημοσίου πολιτικού διαλόγου, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στα ΜΜΕ τότε θα διαπιστώσουμε πως έχει απαξιωθεί η πολιτική και οι πολιτικοί. Δυστυχώς όμως ο κ. Τσίπρας τρέφεται από τον διχασμό και θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επενδύει στην πόλωση, εκτοξεύοντας λάσπη και προσπαθώντας να διχάσει την κοινωνία.
Είστε αισιόδοξος για την αυτοδυναμία του κόμματός σας; Θεωρείτε ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανάγκη από ευρύτερες μετεκλογικές συμμαχίες, προκειμένου να ξεπεράσει την απειλή της απλής αναλογικής;
Βασική αποστολή της επόμενης Κυβέρνησης είναι όπως σας είπα, να γεφυρώσει τα κοινωνικά και οικονομικά χάσματα. Δυστυχώς δεν θα υπάρχει περίοδος χάριτος και συνεπώς θα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες κοινωνικές και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Συνεπώς, ανεξάρτητα από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύω πως θα δώσει αυτοδυναμία στη ΝΔ, πρόθεση μας είναι να επιδιώξουμε ευρύτερες κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συναινέσεις στα μεγάλα ζητήματα.
Σήμερα πολύ περισσότερο από ο,τι στο παρελθόν, η Ελλάδα έχει ανάγκη το «μαζί» και οι πολίτες πρέπει να νιώσουν συσπειρωμένοι. Εγώ δε λέω πως κανένας θα πρέπει να ξεχάσει όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, όμως υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία δυνάμεις, που θα μπορούσαν να γίνουν πλειοψηφικές και με παραγωγικό τρόπο να συνεργαστούν για το καλό της Πατρίδας μας. Η απλή αναλογική είναι μια νάρκη, που τοποθέτησαν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για να μη προχωρήσουμε αποφασισμένοι.
Πώς αξιολογείτε τον εκφυλισμό των θεσμών που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον αποδίδετε στον πανικό που επιφέρει ο φόβος της απώλειας της εξουσίας ή πρόκειται για ένα «ιδεολογικό» σχέδιο φθοράς της αστικής δημοκρατίας;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Δυστυχώς, η κρίση θεσμών δεν περιορίζεται μόνο ως προς το πολιτικό σύστημα, αλλά συμπεριλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των θεσμών όπως η δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, τη λειτουργία του κράτους, την εκπαίδευση ακόμα και τα σώματα ασφαλείας. Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας, όμως τα τελευταία χρονιά, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να οικειοποιηθεί το κράτος και να το ταυτίσει με το κόμμα. Η λογική αυτή είχε ως συνέπεια μια σειρά από ενέργειες της Κυβέρνησης να κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας και παράλληλα να υπονομεύουν την ίδια τη δημοκρατία και τους θεσμούς της.
Η Νέα Δημοκρατία έχει μπροστά της ιστορική ευθύνη να επαναφέρει το κύρος του πολιτεύματος. Να θωρακίσει τους θεσμούς, να ενισχύσει τη διάκριση των εξουσιών και να δημιουργήσει νέες δικλείδες προστασίας των θεσμικών λειτουργικών της Πολιτείας, ώστε ποτέ ξανά καμιά κυβέρνηση να μη τα θεωρήσει εργαλεία της. Στην πραγματικότητα το μοντέλο Τσίπρα εμφανίζει κοινά στοιχεία με τις «ανελεύθερες δημοκρατίες», τα καθεστώτα εκείνα που στιγματίζουμε σήμερα διεθνώς ως εκείνα που υπονομεύουν τους θεσμούς για να ενισχύσουν την επιρροή τους. Ευτυχώς για τη χώρα, η Δημοκρατία εδώ έχει βαθιές ρίζες και η πρόσδεση στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στενεύει τα περιθώρια για περαιτέρω πειραματισμούς.
Ποιο είναι το δικό σας προσωπικό όραμα για την ανάπτυξη της χώρας και την εξυγίανση της δημοκρατίας;
Κυρίαρχος στόχος είναι να νιώθουν αισιόδοξοι και σίγουροι οι πολίτες πως η επόμενη μέρα που ξημερώνει θα είναι έστω και λίγο καλύτερη από την προηγούμενη. Πως κάποιος ο όποιος εργάζεται σκληρά και μεθοδικά θα μπορέσει να δει προκοπή και να οργανώσει την ζωή του και της οικογένειας του. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση στασιμότητας στην οικονομία, λόγω της θηλιάς των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μέσα από κινήσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πείσει τους εταίρους να μειωθούν οι στόχοι αυτοί και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για αναπτυξιακούς σκοπούς. Και παράλληλα, με τις στοχευμένες μειώσεις δαπανών που έχουμε παρουσιάσει, μπορούμε να μειώσουμε σύντομα τους φορολογικούς συντελεστές ώστε να πάρουν ανάσες τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη με περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, σίγουρα όμως δε θα λύσει όλα τα προβλήματα.
Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά, αν όχι στον πάτο, στους περισσότερους δείκτες που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και την ψηφιακή οικονομία. Αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να την αντιστρέψουμε και μέσα από τη δουλειά της επόμενης Κυβέρνησης οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να πραγματοποιούν και ηλεκτρονικά όλες τους τις συναλλαγές με το Δημόσιο.
Η μετάβαση στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση έχει σαφώς οικονομικές συνέπειες, όμως η μετάλλαξη των κοινωνιών μας θα επηρεάσει και τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε συνεπώς ισχυρούς και βαθιά θεμελιωμένους θεσμούς, προκειμένου να προσαρμοστούμε στη νέα εποχή. Περιορίζοντας το άγχος που ήδη καταγράφεται στους πολίτες, αλλά και κάθε προσπάθεια χειραγώγησης τους προς όφελος των λίγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια