Header Ads

Του Χρίστου Δήμα, Βουλευτή Κορινθίας ΝΔ : Περιφέρεια Πελοποννήσου, μια μεγάλη ανορθογραφία


Εν έτει 2018, ένας ελαι­οπαραγωγός της Ηλείας δε μπορεί να πουλήσει το λά­δι του ως ελαιόλαδο Πελο­ποννήσου, την ώρα που λί­γα χιλιόμετρα μακριά, κά­ποιος συνάδελφος του από τη Μεσσηνία με εξίσου καλή ποιότητα λαδιού, έχει τη δυ­νατότητα να το κάνει. 
Την ίδια στιγμή, αρκε­τές περιοχές της Κορινθίας και της Αχαΐας αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα διάβρωσης των ακτών, το οποίο χρήζει άμεσης και συνεχούς παρα­κολούθησης. Για να μπορέ­σει να υπάρχει συντονισμός των δυνάμεων και καταγρα­φή του φαινομένου, απαι­τείται σήμερα αποτελεσμα­τική συνεργασία σε επίπεδο διαφορετικών περιφερειών, την ώρα που θα μπορούσε να υπάρχει ευρύτερη, συνε­κτική πολιτική μέσα από τις δυνάμεις μιας και μόνο πε­ριφέρειας, καθώς το πρό­βλημα είναι κοινό. 
Αντίστοιχα, στη διαχείρι­ση του μεγαλύτερου προ­βλήματος της Πελοποννή­σου, αυτό των απορριμμά­των υπάρχουν τα ίδια εμπό­δια. Πολίτες επτά νομών και δύο περιφερειών αναζη­τούν λύσεις, την ώρα που θα μπορούσε να υπάρχει μια κοινή, συνεκτική πολιτική με μικρότερο γραφειοκρα­τικό κόστος και κοινούς πό­ρους. Και η λίστα με τις χα­μένες δυνατότητες δεν έχει τέλος και απλώνεται στον τουρισμό, τα οδικά δίκτυα, τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών κ.α. 
Πρόκειται συνεπώς για μεγάλη ανορθογραφία. Μό­νο έτσι θα μπορούσε να χα­ρακτηρίσει κανείς τον αυ­θαίρετο διαχωρισμό της γε­ωγραφικής ενότητας Πελο­ποννήσου, η οποία διοικητι­κά διαιρείται σε δύο περιφέ­ρειες: Στην Περιφέρεια Πε­λοποννήσου (Κορινθία, Αρ­γολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνί­α, Λακωνία) και στην Περι­φέρεια Δυτικής Ελλάδας (Α­χαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρ­νανία). Και αντίστοιχα, νησιά όπως η Ύδρα, ο Πόρο και οι Σπέτσες με δεσμούς με τις παράκτιες περιοχές εξυ­πηρετούνται διοικητικά από τρίτη περιφέρεια κάθε φορά που πρέπει να επιλύσουν κάποιο πρόβλημα. 
Ο αυθαίρετος διαχωρι­σμός της Πελοποννήσου, μετρά πλέον μια δεκαετί­α. Δημιουργήθηκε στη βά­ση εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και στην ου­σία υπονομεύει τη συνεργα­σία των όμορων νομών, αλ­λά κυρίως την άμεση συνέρ­γεια για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. 
Αυτό διαχρονικό λάθος, οφείλουμε να το αντιμετω­πίσουμε. Το Υπουργείο Εσω­τερικών έχει θέσει προς συ­ζήτηση το νέο νομοσχέδι­ο αναδιοργάνωσης της τοπι­κής αυτοδιοίκησης, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο κρίσιμων αλλαγών. Ο «Κλεισθένης», όπως ονομά­ζεται μπορεί να διορθώσει αυτή τη χρόνια αναντιστοι­χία ενώνοντας όλους τους νομούς της Πελοποννήσου υπό μία διοικητική περιφέ­ρεια και παράλληλα εντάσ­σοντας την Αιτωλοακαρνα­νία στην Περιφέρεια Στερε­άς Ελλάδας. Σε μια εποχή που η χώρα αναζητεί νέα ε­φαλτήρια ανάπτυξης, είναι λάθος εμείς να επιμένουμε σε λάθος πρακτικές, τη στιγ­μή που μπορούμε να τις δι­ορθώσουμε. Οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, δε μπο­ρούν πια να υπονομεύουν ένα καλύτερο μέλλον για τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια