Header Ads

Επικριτικό Σχόλιο για την εκπομπή «Στην υγειά μας ρε παιδιά»

Αρχαία Σικυών τη 19η Μαρτίου 2018

Κύριε Διευθυντά,

Την εσπέραν του Σαββάτου εις τον τηλεοπτικόν δίαυλον του ΣΚΑΙ ο κ. Σπ. Παπαδόπουλος παρουσίάζει την μουσικήν εκπομπήν αυτήν με τίτλο «Στην υγειά μας ρε παιδιά». Κατά την εκπομπήν αυτήν παρουσιάζεται το έργο καλλιτεχνών του παρελθόντος, από ειδικούς, οι οποίοι κατέχουν στοιχεία δι’ αυτούς.
Το Σάββατον 17-3-2018 την τιμητικήν του είχε ο Μανώλης Χιώτης. Αφού ελέχθησαν κάποια στοιχεία δι΄ το έργον του ιστορουμένου και κάποιοι νέοι τραγουδισταί εξετέλεσαν τραγούδια του, ο παρουσιαστής της εκπομπής διηγήθη μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Χιώτη. Είπεν ο κ. Παπαδόπουλος. «Ήταν την εποχή της Χούντας», που ο Μίκης Θεοδωράκης εκρατείτο σε κάποιο στρατόπεδο στον Ωροπό. Τότε ο Χιώτης με αυτούς, που τον συνόδευαν πήγε έξω από το στρτόπεδο και άρχισε να παίζη την μουσική, που είχε γράψει ο Θεοδωράκης. Όταν ακούστηκε η μουσική πήγε προς το μέρος τους ένα «καρακόλι» Με σκοπό να τους απομακρύνει, όταν όμως διεπίστωσε ότι ήταν ο Χιώτης τους άφησε κι έφυγε».
Εκ των ως άνω αγνοώ τη σημασία του όρου «καρακόλι», αφού εις ουδέν λεξικόν υπάρχει, καταλήξας εις το συμπέρασμα ότι είναι όρος νοεοφανής. Εικάζω δε ότι είναι απαξιωτικός ή και υβριστικός, δια τον αυτού χαρακτηριζόμενον, αφού εκφέρεται υπό άκρως δημοκρατικού και αντιχουντικού πολίτου οιός ο κ. Σ. Παπαδόπουλος. Εν προκειμένω όμως ούτος έσφαλε τα μάλα, διότι έδει όπως γνωρίζη, εφ΄όσον βεβαίως έσχεν την τιμήν όπως υπηρετήση εις κλάδον των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι ο νεοκατατασσόμενος εις έναν εξ αυτών, ορκίζεται εντός των άλλων, «υπακοήν εις τους ανωτέρους του και όπως εκτελή προθύμως και άνευ αντιλογίας τας διαταγάς των», οι δε ανώτεροι ακολουθούν επακριβώς τους κανονισμούς λειτουργίας του Στρατεύματος. Άρα ο σταλλείς προς τον Χιώτην οπλίτης ή βαθμοφόρος δεν ενήργησε αυτοβούλως αλλ΄εις εκτέλεσιν διαταγής ανωτέρου του και εν τελευταία αναλύσει εφαρμογήν κανονισμού τίνας της Υπηρεσίας.
Αγνόησε ο κ. Παπαδόπουλος ότι ο Στρατιώτης, τον οποίον αυτός εξύβρισε αποκαλέσας αυτόν «καρακόλι», δεν ήταν Στρατιώτης του καθεστώτος, το οποίον ως φαίνεται δεν του ήρεσε, αλλά της Ελλάδος και είχε ορκιστεί «να φυλάττη πίστιν προς την Πατρίδα». Και είναι αυτό το «καρακόλι», το οποίον θα τρέξη πρώτον να υπερασπιστή την Πατρίδα όταν αυτή κινδυνεύση. Είναι αυτός ο Στρατιώτης, ο οποίος φυλάττη τα σύνορα της Πατρίδας με οιονδήποτε καιρόν δια να κοιμώμεθα ημείς και ο κ. Παπαδόπουλος εν ασφάλεια.
Ήταν μεγάλη ασέβεια και αχαριστία του προς τους αφανείς αυτούς ήρωες. Πρέπει ν’ ανακαλέση το ταχύτερον την Ύβριν, ζητών συγγνώμην απ΄ανθρώπους αξίους σεβασμού και όχι λοιδορίας.
Μετά τιμής
Ανδρέας Ντάνος
Αντισμήναρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια