Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα Φ.1782

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η Κίνα βγαίνει μπροστά – τριμερής με Μακρόν και Σολτς

  


Πηγή: Olympia.gr 8.3.2022 
Πρόκειται για ιστορική εξέλιξη, καθως είναι η πρώτη φορά που η Κίνα αναλαμβάνει τέτοιο ρόλο στην νεότερη ιστορία, το ρόλο τους διεθνούς μεσολαβητή.

Μία εξέλιξη η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, είναι η πρωτοβουλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, να συγκαλέσει τριμερή με τον Πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Σόλτς.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κινέζου υπουργού εξωτερικών που ξεκαθάρισε ότι η συμμαχία Ρωσίας – Κίνας, είναι ισχυρή σαν βράχος.

Ο Κινέζος πρόεδρος λοιπόν είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, άρα πρακτικά θα μεταφέρει και τις απόψεις του στην σημαντική αυτή σύνοδο.

Με αυτόν τον τρόπο ο Πούτιν ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει απευθείας διάλογο με τον Ζελένσκι, διότι τον θεωρεί «πιόνι».

Από την άλλη η Ευρώπη δείχνει διάθεση να απογαλακτιστεί από την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ δέχονται την κινεζική πρωτοβουλία.

Τέλος, εάν η συγκεκριμένη σύνοδος φέρει αποτέλεσμα, ο Ερντογάν καθίσταται απολύτως άχρηστος. Η επιλογή του Πούτιν να μεταφέρει τις απόψεις του μέσω του Κινέζου ομόλογου του είναι ενδεικτική ότι «άλλο ο πελάτης, άλλο ο συνέταιρος».

Αυτό είναι μία καλή εξέλιξη για την Ελλάδα.






Νίκος Δένδιας:
Το καλύτερο δυνατό για να φέρουμε ασφαλή στην Ελλάδα τον πρόξενο στη Μαριούπολη
  


Newsbomb Χρήστος Γιαννούλης 
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε διαδοχικές συναντήσεις με τη ΓΓ του ΟΑΣΕ και τον ομόλογό του της Αυστρίας, στάθηκε στο θέμα του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη και στην ασφαλή απομάκρυνση των ομογενών, και συνολικά των αμάχων, από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία.

Μπαράζ συναντήσεων για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος αρχικά είχε συζήτηση με τη Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιντ, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη της ασφαλούς επιστροφής του Έλληνα πρόξενου από τη Μαριούπολη, του τελευταίου διπλωμάτη της ΕΕ που παραμένει στην Ουκρανία, με απόλυτη ασφάλεια. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας πως όσοι συνδέονται με την ΕΕ θα πρέπει να τηρούν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

«Είχα μια εκτενή συζήτηση με τη ΓΓ του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιντ, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα που αφορούν τη Μαριούπολη και την ασφάλεια του Έλληνα Προξένου που φιλοξενείται επί του παρόντος στις εγκαταστάσεις του ΟΑΣΕ στη Μαριούπολη», ανέφερε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση με την κ. Σμιντ.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να φέρουμε τον Έλληνα Πρόξενο ασφαλή, πίσω στην Ελλάδα. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στους Έλληνες διπλωμάτες που, με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, προσπάθησαν να απομακρύνουν Έλληνες πολίτες & Έλληνες της Διασποράς από την Ουκρανία σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε.

«Από εκεί και πέρα, κάναμε μια επισκόπηση της εξαιρετικά δύσκολης και δυσάρεστης κατάστασης.

Η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Και συζητήσαμε τρόπους αντιμετώπισης ορισμένων από τις πτυχές τους. Αυτή τη φορά συναντήθηκα με την υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λίζα Τρας, υπό τη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και συζήτησα τα τεράστια ζητήματα ασφάλειας που έχει δημιουργήσει αυτή η εισβολή τόσο για τις χώρες μας όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε.






Ελληνοτουρκικά

Καθηγητής Μάζης: Η στρατηγική Ελλάδας και Τουρκίας στο Ουκρανικό
  


5PENTAPOSTAGMA Newsroom 
Ο καθηγητής τονίζει ότι τώρα που η διεθνής κοινότητα είναι ευαισθητοποιημένη πρέπει να θέσουμε το θέμα της Κύπρου Ποια είναι η στρατηγική Ελλάδας και Τουρκίας στο Ουκρανικό; Γιατί φωνάζω για το Κυπριακό; Ο ομότιμός καθηγητής γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Μάζης μιλάει για την στρατηγική του επιτήδειου ουδέτερου που ακολουθεί η Τουρκία.

Μια στρατηγική που φυσικά η Τουρκία γνωρίζει καλά και φάνηκε στις κινήσεις που έκανε στο θέμα των στενών. Τώρα με την ενδιάμεση αυτή στάση καταφέρνει όπως τονίζει ο καθηγητής να προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο καθηγητής τονίζει ότι τώρα που η διεθνής κοινότητα είναι ευαισθητοποιημένη πρέπει να θέσουμε το θέμα της Κύπρου. Δυόμισι χρόνια η χώρα μας συζητάει για κυρώσεις για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και δυόμισι χρόνια δεν έχουμε αποτέλεσμα τονίζει ο καθηγητής







ΔΙΕΘΝΗ

Περίεργο χτύπημα της Ρωσίας στην Τουρκία – την κατηγορεί για μεταφορά τρομοκρατών
  
  


Πηγές Συριακού πρακτορείου ειδήσεων & Sputnik: Εκατοντάδες τρομοκράτες της Jabhat al-Nusra φτάνουν στην Ουκρανία.

Είτε η είδηση ισχύει είτε όχι, το γεγονός είναι ότι η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία για μεταφορά τρομοκρατών στην Ουκρανία. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Πηγές δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι εκατοντάδες τρομοκράτες που βρίσκονται στη βόρεια Συρία έφτασαν στην Ουκρανία, περνώντας από την Τουρκία, για να πολεμήσουν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

«Περίπου 450 τρομοκράτες αραβικών και ξένων εθνικοτήτων έφτασαν στην Ουκρανία από το Idleb και την ύπαιθρο του Χαλεπίου για να συμμετάσχουν στις μάχες στην Ουκρανία, λιγότερο από τρεις ημέρες αφότου εγκατέλειψαν τα εδάφη της Συρίας, περνώντας από το τουρκικό έδαφος», ανέφεραν οι πηγές.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η πλειονότητα των τρομοκρατών που φεύγουν για την Ουκρανία προέρχονται από την τρομοκρατική οργάνωση «Jabhat AlNusra» … Ρωσική στρατιωτική πηγή είπε το περασμένο Σάββατο ότι μέλη της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και αξιωματικοί των πληροφοριών του τουρκικού καθεστώτος εργάζονται για να στρατολογήσουν τρομοκράτες που βρίσκονται στη βόρεια Συρία για να πολεμήσουν μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων.

sana.sy8/03/2022 15:42μμ Πηγή: 8.3.2022 Olympia.gr






Δίνουν λεφτά στις ΜΚΟ αλλα αφήνουν απλήρωτες τις υπερωρίες των στρατιωτικών που περιπολούν στον Εβρο

 


Ο πρόεδρος της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ) Νίκος Παναγιωτίδης, μιλά για το θέμα των απλήρωτων περιπολιών στα σύνορα του Εβρου. Η Ενωση Στρατιωτικών διεκδικεί την καταβολή των δεδουλευμένων περιπολιών στους συναδέλφους του Στρατού Ξηράς στον Εβρο, ενώ ο κ. Παναγιωτίδης τόνισε ότι το θέμα ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μεταναστευτικές ροές προσπάθησαν να εισβάλουν παράνομα στη χώρα από τα σύνορα του Εβρου και την απόφαση της Πολιτείας να καλέσει στρατιωτικούς, όπου σε μεικτές περιπολίες με την Ελληνική Αστυνομία συμμετείχαν στον έλεγχο της περιοχής.

Κραυγή αγωνίας. «Διανύουμε μια περίοδο που οι Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν το σημαντικό έργο τους, αλλά η ιδιαιτερότητα της περιοχής του Εβρου είναι πολύ σημαντική, καθώς αλλιώς είναι να κάνει κάποιος περίπολο εντός του στρατοπέδου και αλλιώς στα σύνορα του Εβρου» τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Παναγιωτίδης.

Οι στρατιωτικοί δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες που κάνουν για τη φύλαξη των συνόρων όλο το 24ωρο και είναι αδικία να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Το αίτημα θα κατατεθεί και στον αρμόδιο υπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Εβρο.

19/02/2022 Πηγή: Olympia.gr 8.3.2022


Δεν υπάρχουν σχόλια