Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» Φ.1777

ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Μηνύματα Δένδια προς Ρωσία και Τουρκία

H εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει το στοιχείο της εθνικής ομοψυχίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσής τους για ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. «Η Ελλάδα υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας». Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε καταρχήν τους εκπροσώπους των κομμάτων για την επίσκεψη στην Μαριούπολη, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας κατοικούν 120.000 Έλληνες ομογενείς. «Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με αντιπροσώπους τους και να τους διαβεβαιώσω για το ενδιαφέρον της πατρίδας γι’ αυτούς», σημείωσε. Επίσης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο χωριό Σαρτανά, στο οποίο υπάρχει σχολείο, όπου διδάσκονται τα ελληνικά, αλλά και στον τάφο των Ελλήνων που σκοτώθηκαν κατά τα πολεμικά επεισόδια του 2014 στην περιοχή.

Κατά την επίσκεψή του συνομίλησε ακόμη τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, τον οποίο διαβεβαίωσε για τη στάση αρχής της Ελλάδας. «Η Ελλάδα για λόγους αρχής είναι πάντοτε υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε και τόνισε: «Η Ελλάδα τάχθηκε και τάσσεται και υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή αυτή. Διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους.

Πριν από λίγες ημέρες μίλησα με τον Ρώσο συνάδελφό μου Σεργκέι Λαβρόφ».

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, «η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Πιστεύουμε πάντα ότι, για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση, ο διάλογος είναι απαραίτητος.

Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και επίσης θα συνεχίσει να απαντά σε όλες τις προκλήσεις.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε ότι θα χρηματοδοτήσει τον Euro-Asia Interconnector, την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, μια ανακοίνωση, την οποία θερμά υποδέχθηκαν και οι ΗΠΑ», επεσήμανε.

Πηγή: 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ




ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Προσοχή στις εξαιρέσεις διάσωσης μεταναστών…

Εγκλωβίστηκαν σε νησίδα του Έβρου μέσα στο καταχείμωνο 28 μετανάστες, που διασώθηκαν σύμφωνα με το Newsbomb.gr, από ΕΜΑΚ και ΕΛΑΣ. Οι μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα, από την Τουρκία προωθούμενοι ασφαλώς από τους τούρκους, ωστόσο εγκλωβίστηκαν σε νησίδα ανάμεσα στα σύνορα. Οι ελληνικές Αρχές διέσωσαν τα 28 άτομα που ήταν στο σημείο, μπορούμε να πούμε κατ΄ εξαίρεση. Ήταν μια ακόμα απόπειρα μεταναστών να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία. Συγκεκριμένα, 28 μετανάστες επιχείρησαν να διαβούν τον Έβρο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε μια από τις νησίδες του ποταμού, που αυτή την χρονική περίοδο έχει φουσκωμένα τα νερά, λόγω βροχοπτώσεων στην Ευρώπη.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη νησίδα δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ανάλογη κατάσταση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για σημείο στο οποίο η τουρκική πλευρά προσπαθεί να «σπρώξει» μετανάστες, ωστόσο, οι ελληνικές αρχές κατά την τακτική των τελευταίων ετών αποτρέπει την παράνομη είσοδο στη χώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαρκώς προβλήματα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι ελληνικές αρχές διέσωσαν τους 28 εγκλωβισμένους καθώς ήταν σε άμεσο κίνδυνο από τις δύσκολες συνθήκες, με το δριμύ ψύχος των τελευταίων ημερών να είναι το κυριότερο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν. Οι περισσότεροι εκ των μεταναστών προέρχονταν από τη Συρία και για τη διάσωσή τους συνεργάστηκαν οι περισσότερες Αρχές της περιοχής.

Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής, στο σημείο βρέθηκαν 10 άνδρες της από την 4η ΕΜΑΚ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας, με δυο οχήματα και μια διασωστική λέμβο ως συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.. Οι 28 μετανάστες έχουν οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο στην περιοχή Μαράσια Έβρου.

Η Ελλάδα έδειξε ακόμη μία φορά το φιλόξενο και ανθρωπιστικό της πνεύμα. Καλώς έπραξαν κατά τη γνώμη μας οι Ελληνικές παραμεθόριες Αρχές στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά… Υπάρχει και το αλλά το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με τα συμβάντα γεγονότα και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι τούρκοι λαθρέμποροι και η στρατοχωροφυλακή . Δεν θα πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι αυτή τη μέθοδο την εκμεταλλεύονται οι εχθροί μας.

Αποτελεί ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί στα πρόσωπα και τα σημεία που μας στέλνει η απέναντι πλευρά και να τηρούμε τα νόμιμα που διασφαλίζουν την Ασφάλεια των συνόρων, κυρίως στην επίμαχη περιοχή του ποταμού Έβρου.. Με φειδώ οι εξαιρέσεις;





ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Η Ελλάδα έχει αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο…


Εκτός από το ότι δεν μπορεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς, αναφέρει το 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Τουρκία διανύει τις χειρότερες μέρες της ιστορίας της όσον αφορά το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τον Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλο του Τούρκου προέδρου για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας άλλαξε μετά τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι η δουλειά του τουρκικού στρατού έχει γίνει πιο δύσκολη.

Ο πρώην Τούρκος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, τόνισε επίσης ότι η αεροπορική υπεροχή έχει περάσει τώρα στην Ελλάδα μετά την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών. Οι δηλώσεις του Caşın, ο οποίος συχνά υποτιμούσε την χώρα μας σε τουρκικές τηλεοπτικές εκπομπές, έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς Ακάρ και Ερντογάν περί πανίσχυρων τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Caşın τον Δεκέμβριο παρακολούθησε το ετήσιο συνέδριο της Ισλαμικής Ένωσης που οργανώθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ένωσης Υπερασπιστών της Δικαιοσύνης (ASSAM), μια οργάνωση “βιτρίνα” που διευθύνεται από την γνωστή μισθοφορική εταιρεία SADAT, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια de facto παραστρατιωτική δύναμη πιστή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ξεκινώντας την παρουσίασή του στο Διαδίκτυο λέγοντας, «Είθε ο Αλλάχ να μην μας χωρίσει από τη δικαιοσύνη», ο Caşın είπε ότι η «αμυντική βοήθεια στην Ελλάδα» τον τρομάζει περισσότερο. «Κοιτάξτε, εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη, θα δοθούν στην Ελλάδα τέσσερις σύγχρονες αμερικανικές φρεγάτες(;) Η Γαλλία κατασκευάζει ήδη Τρεις σύγχρονες Φρεγάτες, ενώ Τέσσερις MEKO [φρεγάτες γερμανικής κατασκευής] εκσυγχρονίζονται. Με αυτά τα 12 πολεμικά πλοία, η αμερικανοελληνική συνεργασία μας προκαλεί στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στην Ελλάδα υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Βλέπουμε ότι η Τουρκία έχει δυσκολίες στην Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη», είπε ο Caşın στους τηλεθεατές.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μόνο μία πραγματική αμερικανική βάση στην Ελλάδα, αυτή στον κόλπο της Σούδας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον ελληνικές βάσεις σύμφωνα με μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη τον Οκτώβριο. Όταν αυτές οι απόψεις απηχούν απόψεις τούρκου αξιωματούχου, καταλαβαίνεται γιατί ο Ερντογάν και Σία έχουν στόχο τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια…






ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ

Ευχαριστήρια επιστολή Μπλίνκεν σε Δένδια…


Σχεδόν όλοι οι Έλληνες πολίτες, άσχετα με την κομματική τους ιδεολογία, παραδέχονται τη διπλωματική επανάσταση που εισήγαγε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στα γεωπολιτικά πράγματα που αφορούν τη χώρα μας. Με την εργώδη προσπάθεια που έχει καταβάλλει έχει μέσα στα δύο τελευταία χρόνια μεταβάλλει την εξωτερική μας πολιτική σε όλα της τα προγενέστερα στοιχεία. Έχει καταστήσει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον υπόψη τομέα με τα θετικά πλεονεκτήματα των συμφωνιών και συμμαχίες με άλλες χώρες κοινού ενδιαφέροντος. Οι διακρατικές συμφωνίες και συμμαχίες που έχει υπογράψει με ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο, Κύπρο, Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Ιταλία και άλλες χώρες αποτελούν το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας του Υπουργού μας. Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τη συνεισφορά της Ελλάδας στο έργο της Διεθνούς Δύναμης Ασφαλείας και Βοήθειας (ISAF - International Security Assistance Force), η οποία αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όταν έρχεται η υπερατλαντική δύναμη και επικροτεί το έργο του, την ώρα που μας χωρίζουν πλείστα όσα γεγονότα με την κοινή σύμμαχο (;) Τουρκία, αποστέλλοντας επιστολή παραδοχής, δεν χρειάζεται να το επικροτήσει κάποιος άλλος. Ειδικότερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην επιστολή του αναγνωρίζει την πολύτιμη συμβολή των περίπου 3.300 στελεχών των Ελληνικών ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι υπηρέτησαν, κατά περιόδους, τόσο στην ISAF όσο και μετέπειτα στην Αποστολή «Resolute Support Mission». Επίσης, εξαίρει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παραθέτοντας σειρά δραστηριοτήτων που έφεραν εις πέρας με επιτυχία όπως, η εκτέλεση νευραλγικών έργων υποδομής στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και οι επιχειρήσεις ασφάλειας και άμυνας.

Γίνεται τέλος ρητή αναφορά ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ιδιαιτέρως η ζωτικής σημασίας συνεργασία που θα συνεχισθεί και στο μέλλον, στη βάση των κοινών αξιών που διέπουν τις δύο χώρες, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν.

Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το έργο και την αγαστή συνεργασία του κ. Δένδια με τους άλλους Υπουργούς που συνεργάζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια