Header Ads

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ φ.1767

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ

«Ετυμολογικές προσεγγίσεις»
Λέξεις της επικαιρότητας - 69

Γράφει ο Χρήστος Βλαχογιάννης 
Καθηγητής Μουσικής




Οι «Ετυμολογικές Προσεγγίσεις-Λέξεις της επικαιρότητος» έφτασαν αισίως τις 69 και είχα κατά νουν σήμερα να σχολιάσω τον …σημαδιακό αυτόν αριθμό.

Με πρόφτασε όμως ένα τραγικό συμβάν και δεν μου επιτρέπει να το κάνω, από σεβασμό στην μνήμη τής (ακόμα μιας) αδικοχαμένης Μαρίας, της ηρωικής φίλης-νοσηλεύτριας, που, αν δεν είχε εμβολιαστεί, θα απολυόταν από την δουλειά της («αναστολή» το λένε κομψώς), δεν θα είχε να φάει και θα πέθαινε από την πείνα. Στα 41 της χρόνια κατάφερε να κάνει αυτό για το οποίο είχε σπουδάσει. Πιο πριν δουλειές του ποδαριού, ίσα για να ζει. Και τώρα ήταν μια ακόμα (εκβιασμένη) εμβολιασμένη, άρα πέθανε με μισθό, …χορτάτη, στις 7 το πρωί, στο ξημέρωμα μιας ακόμα εξοντωτικής νυχτερινής βάρδιας, διανύοντας με το αυτοκίνητό της 45 χλμ. (ως συνήθως) για να πάει να κοιμηθεί στο σπίτι της και να επαναλάβει την πράξη της, ποιος ξέρει πόσες φορές! Ο γλυκός πρωινός ύπνος όμως της έκλεισε τα μάτια, λίγα χιλιόμετρα πριν το κρεβάτι της, και της τα σφάλισε για πάντα. Ήταν το τελευταίο πρωινό που είδε τον ήλιο να φωτίζει μια ακόμα μέρα, την δική της τελευταία.

Το ανάλγητο και απάνθρωπο Σύστημα μπορεί να κοιμάται ήσυχο.

• Της βρήκε δουλειά στα 41 της (δεν νοιάστηκε ποτέ πώς ζούσε μέχρι τότε),

• την υποχρέωσε να εμβολιαστεί «για να προστατέψει αυτήν και τους γύρω της» ,

• της έδωσε ως αμοιβή «τα νόμιμα» (γύρω στα 500 ευρώ) γιατί δεν είχε χρόνια προϋπηρεσίας,

• δεν της έδωσε ποτέ οδοιπορικά γιατί «δεν δικαιούται» ,

• της πήγε την βενζίνη σχεδόν 2 ευρώ το λίτρο, με το 1,80 να το παίρνει το ίδιο ως φόρους για τον «άριστο» δρόμο που εκινείτο καθημερινώς,

• δεν της άφησε ποτέ το περιθώριο να σκεφτεί για προσωπική ζωή ή ακόμα για οικογένεια (πώς θα τα ’βγαζε πέρα;),

• στην θέση της θα προσλάβει (δεν είναι και σίγουρο) μια άλλη «Μαρία», πιθανώς με την ίδια τύχη με την «δική» μας

• και θα φουσκώνει από υπερηφάνεια που εξετέλεσε την αποστολή που του ανέθεσε ο …λαός, γιατί σ’ αυτόν λογοδοτεί!

Οποία υποκρισία!!!


Αγαπητοί μου αναγνώστες

Ελπίζω να με συγχωρήσετε σήμερα που δεν σας παρέθεσα λέξεις προς ετυμολόγηση, όπως κάνω τόσον καιρό, για λόγους προσωπικής συναισθηματικής φόρτισης. Θα σας μιλήσω όμως για την κοινωνία (κοινός= ο ανήκων σε πολλούς, ο δημόσιος, ο συνήθης) και τι είναι αυτή. Είμαστε όλοι εμείς, που βλέπουμε όλα αυτά μπροστά στα μάτια μας και δεν αντιδρούμε. Είμαστε εμείς, που είμαστε χωρισμένοι σε εμβολιασμένους ή μη. Είμαστε εμείς, που αλληλομισούμαστε και δεν βλέπουμε αυτούς που μας έχουν φέρει σ’ αυτήν την κατάσταση. Το «διαίρει και βασίλευε» είναι ο κανόνας τους. Κι εμείς ξεχάσαμε την ρήση των γονιών και των παπούδων μας, «ο θεός κι ο γείτονας» .

Μην τους κάνετε την χάρη. Σήμερα είναι αυτή η Μαρία. Αύριο μπορεί να είναι η δική σας, η δική μας, όλων μας…


* Ο κ. Βλαχογιάννης Χρήστος είναι Καθηγητής Μουσικής στο 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου και Δ/ντης Χορωδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια