Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1767

Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.
  

Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέσθηκε χθες Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο. Στην Θ. Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, πλαισιούμενοι από τους Αιδεσ. Πρωτ/ρους π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, π. Γρηγόριο Θεοδώρου, π. Παναγιώτη Μαυραγάνη, π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά, π. Γεώργιο Μαρινάκη, π. Γεράσιμο Λάμπο. Κατά την Θ. Λειτουργία τελέσθηκε, εν μέσω πολυπληθούς Εκκλησιάσματος, η εις Διάκονον Χειροτονία του κ. Χρήστου Χίλια, αποφοίτου της Εκκλησιαστικής Σχολής Καρδίτσας, εγγάμου, καταγομένου εκ Κορίνθου.

Ο Χειροτονηθείς ομιλών αναφέρθηκε στην μεγάλη δωρεά της Ιερωσύνης και ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στο να φθάσει σ’ αυτήν την ευλογημένη στιγμή, με πρώτο τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, τον Θεοφιλέστατο άγιο Κεγχρεών και τους Πατέρες της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου και ακολούθως τον πνευματικό του πατέρα Αιδεσ. κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου, τους φυσικούς του γονείς, την σύζυγό του Ελένη, ευχαρίστησε όμως και τους πιστούς, που συμμετείχαν στην Χειροτονία του, και δια της προσευχής τους τον στηρίζουν στην διακονία που αναλαμβάνει.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα «του Καλού Σαμαρείτη» επεσήμανε ότι η Εκκλησία μας είναι το «Πανδοχείο» της Παραβολής, όπου επιχέεται «έλαιον» και «οίνος», ώστε να συντελεί αυτή δι᾿αυτού του τρόπου στην «θεραπεία» και την «τροφή» των ανθρώπων, που είναι «καταληστευμένοι» και «κατατραυματισμένοι» από τις δαιμονικές δυνάμεις και τα όργανά τους.

Το διαχρονικό ερώτημα «του ποιος θα πάει στον Παράδεισο» βρίσκει την απάντηση του στο ότι θα πάει εκείνος που πιστεύει ειλικρινά στον Θεό και αγαπά τον συνάνθρωπό του. Η Εκκλησία ανέλαβε το έργο να ευαγγελίζεται στους ανθρώπους την Βασιλεία του Θεού, δηλαδή τον ίδιο τον Χριστό. Το έργο του «καλού Σαμαρείτη», σύμφωνα με τον Απ. Παύλο, το επιτελούν διαχρονικά, ως κρίκοι σε αλυσίδα, τα στελέχη της Εκκλησίας, οι Κληρικοί παντός βαθμού, οι οποίοι διαδέχθηκαν τους Αποστόλους και συνεχίζουν το μεγάλο, σπουδαίο και δύσκολο έργο του ευαγγελισμού των ανθρώπων. Δυστυχώς στις ημέρες μας δεν αντιλαμβάνονται όλοι το έργο της Εκκλησίας και των Λειτουργών Της, ούτε την δωρεά και την χάρη του Θεού, που παρέχεται εντός Αυτής, γι᾿αυτό και πολλοί προτρέπουν απερίσκεπτα και σατανικά τους Πιστούς στην «αποτείχιση» τους από τον ευλογημένο χώρο της Αγίας Εκκλησίας. Το Αποστολικό ανάγνωσμα, που ακούστηκε σήμερα, βοηθά στο να κατανοήσουμε ποιοι είναι στην πραγματικότητα οι Λειτουργοί της Εκκλησίας, με τους λόγους του Απ. Παύλου «δοκῶ γάρ ὅτι ὁ Θεὸς ἡμᾶς τοὺς ἀποστόλους ἐσχάτους ἀπέδειξεν, ὡς ἐπιθανατίους, ὅτι θέατρον ἐγενήθημεν τῷ κόσμῳ, καὶ ἀγγέλοις καὶ ἀνθρώποις.» (Α΄ Κορ. δ΄, 9), αλλά και την προτροπή του Αποστόλου που πρέπει να λάβουμε υπ᾿ όψη μας «μιμηταί μου γίνεσθε.» (Α΄ Κορ. δ΄, 16). Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος και απευθυνόμενος προς τον νέο Διάκονο του επεσήμανε ότι οφείλει να αγωνίζεται με πίστη και αγάπη προς τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και προς τον συνάνθρωπο και τότε ενισχυόμενος από τον Σωτήρα Χριστό, που σαν «καλός Σαμαρείτης» προσφέρθηκε στο να βοηθήσει την «κατατραυματισμένη» και «καταληστευμένη» ανθρώπινη φύση, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και την τεράστια ευθύνη του μεγάλου υπουργήματος της Ιερωσύνης, το οποίο δια των αναξίων χειρών του Επισκόπου του του προσέφερε ο Θεός…


ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΙΣ ΔΙΑΚΟΝΟ ΤΟΥ π. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΛΑΜΠΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
    

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2021, όπου και ετέλεσαν, εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος, την εις Διάκονον Χειροτονία του Μοναχού π. Γερασίμου (κατά κόσμον Γεωργίου Λάμπου), αδελφού της ιστορικής Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού Κορινθίας.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και της Χειροτονίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ομίλησε προς τον νέο Διάκονο της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεως μας και τους παρισταμένους Πιστούς τονίζοντας ότι, παρακαλέσαμε τον Θεό, με όλη μας την καρδιά, να καταστήσει τον νέο Διάκονο της Ι. Μητροπόλεως μας δοχείο της Χάρης Του και να αξιωθεί ισοβίως να είναι οικονόμος και διάκονος των Ι. Μυστηρίων, προκειμένου οι ψυχές των Χριστιανών να αναπαύονται κοντά του. Οι Κληρικοί είναι ομοιοπαθείς άνθρωποι με τους Πιστούς και διαχειρίζονται την χάρη του Θεού, όχι κατά το δοκούν, αλλά κατά την Χάρη που τους δόθηκε. Ο Χριστός, αγαπητοί μου αδελφοί, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, ήρθε για να μας σώσει από το μαρτύριο της αμαρτίας και τον φόβο του θανάτου, δημιουργώντας την Εκκλησία Του και παραδίδοντας τα Ι. Μυστήρια, στα οποία περιλαμβάνεται και το Μυστήριο της Ιερωσύνης, ώστε απλοί άνθρωποι σαν εσάς και όχι Άγγελοι αναμάρτητοι να σας διακονούν με τις πτώσεις και τις αμαρτίες τους και να σας διδάσκουν πως γίνεται ζωή το Ευαγγέλιο. Ρώτησαν κάποτε τον Χριστό, προκειμένου να τον παγιδεύσουν, εάν πρέπει να τηρούν αυτά που διδάσκουν οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι και τότε ο Κύριος απάντησε: «ἐπὶ τῆς Μωσέως καθέδρας ἐκάθισαν οἱ γραμματεῖς καὶ οἱ Φαρισαῖοι πάντα οὖν ὅσα ἐὰν εἴπωσιν ὑμῖν τηρεῖν, τηρεῖτε καὶ ποιεῖτε, κατὰ δὲ τὰ ἔργα αὐτῶν μὴ ποιεῖτε· λέγουσι γάρ, καὶ οὐ ποιοῦσι.» (Ματ. κγ΄, 3). Εμάς ο Θεός στην Καινή Διαθήκη δεν μας έβαλε στον θρόνο του Μωυσή, αλλά στον δικό Του θρόνο, κάνοντάς μας την μεγαλύτερη τιμή, γι’ αυτό και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι λέει το Ι. Ευαγγέλιο. Αυτό διδάσκει και ο Απόστολος Παύλος, στο Αποστολικό Ανάγνωσμα, που ακούσαμε σήμερα, γνωστοποιώντας μας ότι το Ευαγγέλιο, που κηρύσσει, δεν αποτελεί ανθρώπινη επινόηση αλλά αποκάλυψη από τον Ίδιο τον Ιησού Χριστό σε Εκείνον.

Περαίνοντας τον λόγο του ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε στον νέο Διάκονο να γίνει άγιος με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, μέσα από την προσωπική προσπάθεια και την προσευχή του, αλλά και με την αγάπη και τις προσευχές των Πιστών.

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε τις Χειροτονίες που θα λάβουν χώρα τις δύο επόμενες Κυριακές, την 14η Νοεμβρίου, στον Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου, όπου θα Χειροτονηθεί εις Διάκονο ο Αναγνώστης της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Χρήστος Χίλιας και την 21η Νοεμβρίου στον Ι. Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου Αλμυρής, όπου θα πραγματοποιηθεί η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Γεωργίου Μαρινάκη, ενώ ο μήνας θα κλείσει την Κυριακή 28η Νοεμβρίου με την Επετειακή Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, για την συμπλήρωση 15 ετών από την πρώτη Θ. Λειτουργία του Σεβασμιωτάτου ως Μητροπολίτη Κορίνθου.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας εψάλη, ετήσιο Μνημόσυνο της αοιδίμου Χριστίνας Ιωάννου.


Δεν υπάρχουν σχόλια