Header Ads

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ φ.1767

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 
Μετά τη θεία Κοινωνία
  


Κοινώνησες σήμερα . Η πιο μεγάλη μέρα της ζωής σου!

Άκουσες από το στόμα του ιερέως τα λόγια : « Σώμα και Αίμα Χριστού εις αφεσίν σου αμαρτηών και εις ζωήν αιώνιον».

Η πιο ιερή στιγμή της ζωής σου! Πήρες δώο που δεν μπορείς να υπολογίσεις την αξία του , σου προσφέρθηκε ο ίδιος ο θεός, ο ενανθρωπήσας Κύριος με το Σώμα του και Αίμα του Η πιο ευτυχισμένη ώρα της ζωής σου!

Κοινώνησες σήμερα ! Προετοιμάσθηκες γι’ αυτό: Καθάρισες την ψυχή σου με τη Χάρι του Ιερού Μυστηρίου της μετανοίας και εξομολογήσεως. Πήρες την άφεσιν των αμαρτιών σου και την ευχή του Πνευματικού να προσέλθεις κι εσύ για να μεταλάβεις των Αχράντων Μυστηρίων. Προσευχήθηκε ς, μελέτισες σχετικά και ήλθες έγκαιρα στον ναό.

Παρακολούθησες με κατάνυξη τη θεία Λειτουργία, και στο τέλος, όταν ο λειτουργός παρουσιάσθηκε με το Άγιο Ποτήριο στην Ωραία Πύλη και κάλεσε «Μετά φόβου θεού πίστεως και αγάπης προσέλθετε», προσήλθες κι εσύ και κοινώνησες.

Έχοντας τον Χριστό μέσα σου αναχώρησες από το ναό . Πως πρέπει να πορευθείς; Πως να σταθείς μπροστά σ’ αυτό το ύψιστο γεγονός της ζωής σου;

«Επάν δε τύχης της καλής μετουσίας των ζωοποιών μυστικών δωρημάτων ύμνησον ευθύς , ευχαρίστησον μέγα , και τάδε θερμώς εκ ψυχώς θεώ λέγε. Δόξα σοι , ο Θεός»!

Δόξα σοι ο θεός δόξα σοι , ο θεός»!

Μ’ αυτή την προτροπή ξεκινά η ακολουθία της Ευχαριστίας μετά τη θεία Μετάληψη:

Όταν αξιωθείς να μεταλάβεις τα ζωοποιά μυστικά δώρα , ύμνησε αμέσως, ευχαρίστησε πολύ , και με θέρμη ψυχής δοξολόγησε τον θεό λέγοντας: Δόξα σοι, ο Θεός, δόξα σοι ο Θεός, δόξα σοι ο Θεός!

Το πρώτο καθήκον σου είναι να ευχαριστήσεις τον Θεό για τη μεγάλη του δωρεά, που όμοιά της δεν υπάρχει άλλη. Αν ήταν δυνατόν να σου προσφέρει κάποιος όλο τον κόσμο , και πάλι η προσφορά του δεν θα συγκρινόταν με τη θεία Κοινωνία. Διότι, όταν κοινωνείς, σου προσφέρεται ο Δημιουργός του σύμπαντος του κόσμου. Αν πάλι κάποιος να διπλασιάσει το χρόνο της ζωής σου, και αυτό μηδαμινό είναι αφού με την προσέλευσή σου στο ποτήριο της Ζωής κοινωνείς «εις ζωής αιώνιον» Δεν ισχύει πλέον για σένα ο θάνατος. Εσένα σε περιμένει η αιώνια ζωή με την απερίγραπτη ευτυχία της .

Ευχαρίστησε λοιπόν από τα βάθη της ψυχής σου τον Θεό , καθώς με τη θεία Κοινωνία επισφραγίζει την άφεση που δίνεται στην ιερά Εξομολόγηση, με την οποία συγχωρεί τις αμαρτίες σου, και σου ετοιμάζει μια αιωνιότητα ανέκφραστης δόξας, ευτυχίας και χαράς.

Δοξολόγησησέ Τον, διότι ανυπέρβλητη δόξα και το μεγαλείο του φανερώθηκε με εντελώς έκτακτο τρόπο στην ανέκφραστη συγκατάβαση και ταπείνωση του να γίνει άνθρωπος, να σταυρωθεί ως κακούργος να γευθεί τον θάνατο και την ταφή, και να μας παραδώσει το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας .Μυστήριο, στο οποίο επαναλαμβάνεται αναίμακτα και μυστηριακά η θυσία του Σταυρού και ο Χριστός προσφέρεται στους πιστούς με τα ταπεινά ειδή του άρτου και του οίνου.

Ευχαριστία θερμή και ολόψυχη δοξολογία μετά τη θεία Κοινωνία. Χρειάζεται όμως και κάτι ακόμα: Απόφαση σταθερή για μια πορεία ζωής στο εξής κατά πάντα σύμφωνη με το θέλημα του θεού .

Αγώνας συστηματικός και έντονος να ευαρεστείς διαρκώς ενώπιον Του Η θεία Κοινωνία δεν είναι μόνο Δώρο ύψιστο είναι και όπλο ακαταμάχητο στον αγώνα σου .

Διότι, οποίος κοινωνεί κατάλληλα προετοιμασμένος, δεν παίρνει απλώς δύναμη, αλλά να δέχεται μέσα από τον ίδιο τον παντοδύναμο Κύριο , που Τον τρέμει ο διάβολος .

Γι ‘ αυτό ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας προτρέπει να αναχωρούμε μετά τη θεία Κοινωνία σαν λιοντάρια που βγάζουν από το στόμα τους φωτιά, καθώς έτσι γινόμαστε φοβεροί για το διάβολο :<<Ως λέοντες πυρ πνέοντες, ούτως από της τραπέζης αναχωρώμεν εκείνης, φοβεροί τω διάβολο γινόμενοι 

( Πηγή «Ο ΣΩΤΗΡ ΤΕΥΧΟΣ 2246 ΙΟΥΛΙΟΣ 2021) 
(Επιμελείται: Ελένη Κ. Αρμπή)

Δεν υπάρχουν σχόλια