Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1766

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΠΑΜ Παναγιωτόπουλος: « Oι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται το μέγεθος της σημασίας της στρατηγικής αξίας της χώρας μας»

  


Pentapostagma .gr Παναγιώτης Νάστος0 Ο Έλληνας ΥΠΑΜ διακατέχεται από αίσθημα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης αναφορικά με το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News»., ο ΥΠΑΜ Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και σε θέματα άμυνας της χώρας μας , κυριότερα σημεία της οποίας είναι τα ακόλουθα:

Σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας «Όσο η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται το ρόλο της Αθήνας ως βασικό στρατηγικό εταίρο και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου , τόσο αναβαθμίζεται η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ», είπε «Αυτό ακριβώς το πνεύμα αποτυπώνεται εμφανώς στο κείμενο της συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας, όπου γίνεται αναφορά σε κοινή απόφαση των δύο χωρών για περιφρούρηση ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής ».

Η ενισχυμένη παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη αποδεικνύει «την αξία της συμφωνίας ως άξονα στρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι χρηματοδοτούν έργα αναβάθμισης του λιμένα και ενός στρατοπέδου, σημαίνει ότι αυτή η σχέση μας έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, προοπτική και απτό εθνικό όφελος».

Για ενδεχόμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται και ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τη σχετική αναφορά που συνοδεύει την υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ελλάδα-Τουρκία 

Για την πρόσφατη συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ, ανέφερε ο ΥΠΑΜ μας, ότι συζητήθηκε η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ πρόσθεσε:

«Λαμβάνοντας υπόψιν το κλίμα έντασης στις μεταξύ μας σχέσεις κατά το προηγούμενο διάστημα, επέμενα στην ανάγκη να γίνουν μικρά και σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του κλίματος ».

«Τέτοια δείγματα συμπεριφοράς θα μπορούσαν λόγου χάρη να είναι η αποφυγή προκλητικών ή εμπρηστικών δηλώσεων και μία διακριτή μείωση των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά».

Εξοπλισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων μας Αναφορικά με τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, υπογράμμισε ότι «μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των πρώτων έξι μαχητικών με την δεύτερη να παραδίδεται μέσα στο 2022 και την τρίτη το 2023».

Κλείνοντας το κεφάλαιο Rafale υπενθύμισε ότι η Ελλάδα «θα προμηθευτεί και άλλα έξι καινούργια Rafale για τα οποία γίνεται διαπραγμάτευση από τα επιτελεία ».

Υπογράμμισε επίσης ότι «έχει προγραμματισθεί η παράδοση των δύο πρώτων γαλλικών φρεγατών Belharra το 2025».

«Πέρα, όμως, από αυτά τα παραπάνω προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ότι έχει επισπευθεί ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων είτε μέσω της περαιτέρω αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων είτε μέσω της απόκτησης νέων ».

Τέλος αναφερόμενος στις ΕΔ της χώρας ανέφερε ότι «η επιχειρησιακή μαχητική ικανότητα , η ετοιμότητα και η συνολική αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν τα ικανά και αναγκαία συστατικά τα οποία διαθέτουν προκειμένου να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας υφίσταται ανά πάσα στιγμή, όπου και όποτε απαιτηθεί».

Διαπιστώσεις Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο ΥΠΑΜ μας διακατέχεται από αίσθημα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης αναφορικά με το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες το κράτος θωρακίζει εξοπλίζοντας τες συνεχώς, αλλά και από τις συμφωνία με τις ΗΠΑ, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς Είναι αναντίρρητη αλήθεια ότι λόγω των μνημονίων και της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας ότι είχαν τελματώσει, με αποτέλεσμα η πάντα καιροφυλακτούσα Τουρκία να «παίρνει κεφάλι « στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ωστόσο εκείνο το οποίο βοήθησε στο να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, ήταν και η υπερφίαλη προσωπικότητα του Ερντογάν, ο οποίος ευελπιστούσε να αποκτήσει ταυτόχρονα τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 μαζί με 100 μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 Ευτυχώς αυτό αποσοβήθηκε, λόγω της ασυμβατότητας μεταξύ ενός ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος και των αμερικανικών μαχητικών, αλλά και του κινδύνου που εγκυμονούσε για την ασφάλεια διαβαθμισμένων και ευαίσθητων πληροφοριών των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, με ενδεχόμενη διαρροή τους στη Ρωσία.

Επισημαίνουμε κλείνοντας ότι μεταξύ των εξοπλιστικών προγραμμάτων που πρέπει να δεί η χώρα μας είναι αυτή της απόκτησης ιπτάμενων τάνκερ, θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει αναφορικά με τη σημασία του σε προγενέστερα άρθρα μας, όπως και drone αλλά και antidrone συστημάτων






Σκόπια: Πέφτει η κυβέρνηση – Εξασφάλισε πλειοψηφία η αντιπολίτευση
  



6 Νοεμβρίου 2021 veteranos.gr Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μαζί με ένα μικρό αλβανικό κόμμα που μέχρι σήμερα συμμετέχει στην κυβέρνηση, συμφώνησαν στην πτώση της κυβέρνησης της χώρας, την οποία απαρτίζουν κυρίως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRODPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε σήμερα ότι το κόμμά του, μαζί με το κόμμα «Levica» (Αριστερά) και τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA» εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 βουλευτών η οποία, όπως είπε «εγγυάται πως αυτή η κυβέρνηση υπό το SDSM ανήκει στο παρελθόν».Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας αριθμεί στο σύνολό της 120 έδρες.






Κατεχόμενα: Ο Ερντογάν όρισε τον Οκτάι «κυβερνήτη»
  



7 Νοεμβρίου 2021veteranos.gr Με εντολές Ερντογάν, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, έχει αναλάβει και καθήκοντα Κυβερνήτη των Kατεχομένων με στόχο τον πλήρη και ασφυκτικό έλεγχο σε όλα τα πεδία. Εποπτικό ρόλο έχει η «πρεσβεία» της Τουρκίας στα Kατεχόμενα, που διεκπεραιώνει τις εντολές και ενημερώνει την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, το καθεστώς Ερντογάν δεν εμπιστεύεται τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς και με τις παρεμβάσεις του επιχειρεί να περιορίσει τον ρόλο τους. Είναι προφανές πως η τοποθέτηση σε σημαντικές θέσεις εποίκων επιβεβαιώνει τα πιο πάνω και ενισχύει με αυτόν τον τρόπο τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Άγκυρας και Κατεχομένων.

Μια αξιοσημείωτη λεπτομέρεια, η οποία δείχνει την εξάρτηση από την Τουρκία ακόμη και σε θέματα διαφθοράς, είναι το πώς αξιοποιείται το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού του ψευδοκράτους. Έχοντας την αρμοδιότητα για την έκδοση και ανανέωση αδειών του καζίνο το «υπουργείο» αποτελεί για πολλούς το μήλον της Έριδος. Αξιωματούχοι του ψευδοκράτους που θήτευσαν στο «υπουργείο» αυτό έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία και διαφθορά. Ένας πρώην ψευδοπρωθυπουργός και «βουλευτής», ο Χουσεϊν Οζκιουργκιούν, αναγκάστηκε να…μεταναστεύσει στην Τουρκία όταν ξεκίνησε εναντίον του έρευνα για θέματα δωροδοκίας.

Για την Άγκυρα, πέραν του ότι αποφασίζει για τον κατάλογο των «υπουργών», η προσοχή εστιάζεται ιδιαίτερα στα «υπουργεία» Οικονομικών (λόγω των τουρκικών κονδυλίων) και εσωτερικών, για την προώθηση των «υπηκοοτήτων», θέμα που χειρίζεται ο Ερντογάν.

Είναι σαφές πως εκτός των παρεμβάσεων, που έχουν να κάνουν με τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου, υπάρχουν και προσωπικές δράσεις, επιχειρηματικού χαρακτήρα από την οικογένεια Ερντογάν και τους φίλους του. Το σχέδιο Κύπρος, έχει αναλάβει ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η επόμενη «προέλαση» των επιχειρηματιών αυτών θα είναι η περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου








Μάικ Πομπέο: Ανησυχούσα πάντα για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο …
  



7 Νοεμβρίου 2021 veteranos.gr 
Την ανησυχία που ένιωθε ο ίδιος αλλά και ο πρόεδρος Τραμπ όταν ανέβαινε επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αναφέρει σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» και τον Αλέξη Παπαχελά, ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πιθανός διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος για τις εκλογές του 2024.

«Πάντα ανησυχείς όταν υπάρχουν πλοία που κινούνται σε επικίνδυνες περιοχές. Ατυχήματα συμβαίνουν και πράγματα που κανένα από τα δύο έθνη που βρίσκονται σε ένταση δεν μπορεί να επιλύσει από εκεί και πέρα.

Πάντα ανησυχούσα για ένα ατύχημα που θα οδηγούσε σε μια δίνη αντιδράσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πομπέο, χαιρετίζει την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ενώ στηλιτεύει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που υπονομεύει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο








Δεν υπάρχουν σχόλια