Header Ads

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ φ.1766

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ

Η Κορινθία υποφέρει από την έλλειψη βροχοπτώσεων και νερού. Μεγάλος προβληματισμός για επερχόμενη ερημοποίηση 
 

  
Γράφει ο Αναστάσιος Κελλάρης*


ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

 
Η έλλειψη πόσιμου νερού στην πόλη της Κορίνθου, αποτελούσε ιστορικά ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Επί αιώνες προσπαθούσαν να το επιλύσουν οι άρχοντες του τόπου, μετά τον Περίανδρο και τον Αδριανό δε, πιστέψαμε ότι το επιλύσαμε επιτέλους με την υδροδότηση από τις πηγές της Στυμφαλίας.
  
Δυστυχώς, όμως, πάνω από ένα μήνα, το πρόβλημα επανήλθε, για να μας θυμίσει επιτακτικά πως πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, εάν θέλουμε να έχουμε πόσιμο νερό στο μέλλον… Είναι γεγονός πως η Ανατολική Πελοπόννησος και ειδικά το ανατολικό μέρος του Νομού Κορινθίας και του Νομού Αργολίδας είναι πολύ φτωχά σε βροχές.

Το πολυδίψιον Αργος μας εξιστορεί το παλαιότερο πρόβλημα , και οι χάρτες ηλιοφάνειας που έχει δημοσιεύσει το πανεπιστήμιο Πατρών καταδεικνύουν το μεγάλο ποσοστό της παρουσίας του ήλιου σε σχέση με την νεφοκάλυψη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περιοχές μας έχουν πάρα πολύ καλή απόδοση στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Η περσινή χρονιά είχε πολύ λίγες χιονοπτώσεις και αυτές δεν είχαν μεγάλη χρονική διάρκεια, ενώ οι όποιες βροχοπτώσεις είναι πολύ έντονες και πολύ μικρής διάρκειας, με αποτέλεσμα τα νερά να χύνονται στην θάλασσα σχεδόν αμέσως.

Η φετινή χρονιά, δυστυχώς μέχρι τώρα, δεν έχει να επιδείξει κάποια διαφορά και αν είναι όμοια με την περσινή το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα πιο πολύ.
  

Βεβαίως και το πόσιμο νερό έχει προτεραιότητα, αλλά ας μην υποβαθμίζουμε τις ανάγκες για νερό άρδευσης. Οι γεωτρήσεις στις πεδινές περιοχές έχουν έντονη υφαλμύρωση, που είναι μάλιστα εμφανέστατη στο νερό του δικτύου ύδρευσης της πόλης. ΄Ολοι παραπονούνται για το διαφορετικής ποιότητας νερό που τρέχει σήμερα στις βρύσες και το οποίο είναι γλυφό, αποτέλεσμα των γεωτρήσεων που ενισχύουν τις λιγοστές ποσότητες που έρχονται πια από τις πηγές της Στυμφαλίας.

Στο νερό άρδευσης το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο, με τα βάθη των γεωτρήσεων συνεχώς να μεγαλώνουν και η στάθμη της θάλασσας συνεχώς να επεκτείνεται στην ενδοχώρα και να υφαλμυρώνει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Συνέπεια όλων των ανωτέρω, θα είναι η σταδιακή ερημοποίηση των περιοχών και η οικολογική τους καταστροφή.

Τι πρέπει να γίνει, για να λυθεί το πρόβλημα;

Στην εύκολη απάντηση της αφαλάτωσης, δόξα τω Θεώ θαλασσόνερο άφθονο, δυστυχώς το κόστος της αφαλάτωσης καθιστά την λύση ασύμφορη.

Εάν θέλουμε να λύσουμε ή έστω να αναχαιτίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας και της ερημοποίησης μία είναι η λύση:

Εδώ και τώρα ολοκλήρωση του έργου του πολύπαθου φράγματος του Ασωπού και διασύνδεση αυτού με το φράγμα Δόξας Φενεού και την υπόλοιπη Ανατολική Κορινθία. Το παράδοξο να υπάρχει ένα φράγμα, το φράγμα Δόξας Φενεού, και να μένει πλήρως ανεκμετάλλευτο είναι ανεπίτρεπτο. Αν μάλιστα λειτουργήσει έστω στοιχειωδώς ο ΑΟΣΑΚ, θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματικό έργο αντιμετώπισης του προβλήματος και όχι να προβαίνουμε σε ευχολόγια… Στο παραπάνω έργο και μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί σημαντική θα είναι η συμβολή των πολιτών στην εξοικονόμηση του νερού. Είναι επιβεβλημένο σε αυτήν τη δύσκολη για την περιοχή μας χρονική συγκυρία όλοι μας να προβαίνουμε στην απολύτως απαραίτητη για τις ανάγκες μας κατανάλωση νερού, προτείνονται δε οι παρακάτω συνήθειες από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ):

- Κλείνουμε τις βρύσες (π.χ. όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή σαπουνίζουμε τα πιάτα μας).

- Βράζουμε μόνο την ποσότητα που θα χρειαστούμε.

- Μειώνουμε τη διάρκεια χρήσης του ντους: Στη διάρκεια του ντους καταναλώνουμε πάνω από 17 λίτρα νερού ανά λεπτό. Με τη βοήθεια του χρονόμετρου του κινητού μας, μπορούμε να μειώσουμε το ντους μας κατά 2-3 λεπτά. Μπορούμε ακόμα να αντικαταστήσουμε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής, ώστε να ξοδεύουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού.

- Βάζουμε γεμάτο πλυντήριο.

- Χρησιμοποιούμε καζανάκια εξοικονόμησης νερού: Υπάρχουν καζανάκια που έχουν δύο κουμπιά.

Ένα για μικρή ροή και ένα για μεγαλύτερη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετούμε μέσα στο καζανάκι ένα πλαστικό δοχείο (π.χ. μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού), για τη μείωση του όγκου του νερού.

- Μαγειρεύουμε στον ατμό, όποτε μπορούμε.

- Οργανώνουμε την κηπουρική μας : Ποτίζουμε τα φυτά μας νωρίς το πρωί η αργά το απόγευμα για να μην εξατμίζεται το νερό από τη ζέστη.

- Συλλέγουμε το νερό της βροχής : Μπορούμε έτσι να εξοικονομήσουμε πάνω από 5000lt το χρόνο και να ποτίσουμε τα φυτά με αυτό το νερό - Γεμίζουμε το πλυντήριο πιάτων αντί να πλένουμε τα πιάτα στο χέρι.

- Ελέγχουμε συχνά τους σωλήνες στην κουζίνα μας για τυχόν διαρροές.

Όλοι μας έχουμε ευθύνη για την προστασία της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα του πλανήτη μας!

* Ο Αναστάσιος Κελλάρης είναι Πολιτικός Μηχανικός 
Απ. Παύλου 40 Κόρινθος 20131 
Τηλ. 2741072913 & 6944568962









Δεν υπάρχουν σχόλια