Header Ads

ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ φ.1763

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 
ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ
  


Κάθε λέξη του 4ου στίχου του 118ου ψαλμού προβληματίζει , παρακινεί σε βαθύτερη μελέτη την ψυχή .

Διότι είναι παράδοξες οι διατυπώσεις του. Τι λέει; Απευθύνεται προς τον Κύριο ο ψαλμωδός και διαπιστώνει με ένταση αυτό που ο Δημιουργός των πάντων καθόρισε ως βασικό στοιχείο των εντολών Του; Ποιο είναι αυτό; Είναι ο υποχρεωτικός τους χαρακτήρας, το ότι αυτές δεν είναι απλές συμβουλές αλλά , όπως λέει εντολές: «Συ ενετείλω τας εντολάς Σου του φυλάξασθαι σφόδρα».

Γιατί όμως ο Θεός έδωσε ως εντολές τους λόγους Του; Όχι διότι τυχόν θέλει να καταπιέζει τον άνθρωπο . Αλλά για να δείξει ότι αυτές είναι ο μόνος δρόμος σωτηρίας και ότι η άρνηση τηρήσεως τους οδηγεί σε καταστροφή.

Και ποια είναι εν προκειμένω η πρώτη παραδοξότητα της διατυπώσεως του Ψαλμωδού στο στίχο που ερμηνεύουμε; Είναι το ότι προσθέτει τη λέξη «ενετείλω». Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό λέει: Κύριε , Εσύ έδωσες εντολή να τηρούμε τις εντολές Σου.

Δεν είναι πλεονασμός ούτε σχήμα υπερβολής η διατύπωση αυτή. Είναι έντονη υπογράμμιση της μεγάλης σημασίας που έχει για τη ζωή μας η εφαρμογή των εντολών του Θεού. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου η τήρησή τους.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό φαίνεται από τα επόμενα λόγια του ψαλμωδού . Και εδώ χρησιμοποιεί πάλι παράδοξη διατύπωση. Πρωτίστως με το ότι επιλέγει τη λέξη «φυλάξασθαι». Δεν μιλάει απλώς για τήρηση και εφαρμογή των εντολών του Θεού αλλά για φύλαξη.

Σαν να είναι οι εντολές κάτι που κινδυνεύει να χαθεί και χρειάζεται φρουρά Πρόσεξε , λέει στον καθένα μας. Πρόσεξε μήπως σου διαφύγει κάτι απ ‘ αυτά που έχει διατάξει ο Θεός να εφαρμόζου οι πιστοί Του. Έχε άγρυπνα τα μάτια σου , ταμένη την προσοχή σου , σε επιφυλακή το πνεύμα σου για φυλάξεις τις εντολές.

Μάλιστα στη λέξη «σφόδρα» , που σημαίνει : δώσε πολύ μεγάλη προσοχή στη τήρηση - στη φύλαξη των εντολών του Κυρίου . Έχε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας όλες τις δυνάμεις σου. Βάλε διπλοσκοπιές. Πρόσεξε μη σε πιάσει ο εχθρός στον ύπνο.

Στάσου με το όπλο «επί σκοπόν» πάνω στα τείχη της καρδιάς σου.

Ώστε λοιπόν είναι εντολή του Θεού να φυλάττουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις εντολές Του! Εντολή που στοχεύει στο αιώνιο συμφέρον μας.

«Ενετείλω» « εντολάς» «φυλάξεσθαι» «σφόδρα».

Τέσσερα προστάγματα . Όχι καταπιεστικές διαταγές αλλά σωτήριες του θεού πατρικές προτροπές.

Προτροπές δοσμένες με έντονο τρόπο για να μας προστατεύουν από το θανατηφόρο ύπνο της αδιαφορίας Όπως ο ίδιος ο Κύριος λίγες μέρες προ του Πάθους Του παρήγγειλε: «Προσέχετε εαυτοις μήποτε βαρηθώσιν υμών αι καρδίαι εν κρεπάλη και μέθη και μέριμναίς βιωτικαίς» προσέξτε τον εαυτό σας μην τυχόν και γίνουν οι καρδιές σας από τις ασωτίες , το μεθύσι και τις φροντίδες αυτής της ζωής .

Σε μια εποχή πνευματικού λήθαργου , θανατηφόρου πνευματικού ύπνου και προτωτοφανούς συγχύσεως τούτα τα παράδοξα ψαλτικά λόγια προσανατολίζουν σωστά κάθε άνθρωπο που ποθεί την αιώνια δόξα.

Την ώρα που πολλοί πορεύονται εκεί που δεν υπάρχει φώς.

(Πηγή « Ο ΣΩΤΗΡ ΤΕΥΧΟΣ 2196 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019») (Επιμελείται: ΕΛΕΝΗ Κ. Αρμπή)


Δεν υπάρχουν σχόλια