Header Ads

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ φ.1757

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
  
  


Άρθρο της δικηγόρου Άικατερίνης Μπασιώτη - Παπαθεοφάνους*

Ο Νόμος 4738/2020 που πλέον είναι σε ισχύ, φέρνει αλλαγές στην ρύθμιση οφειλών των φυσικών αλλά και των νομικών προσώπων. Ο Νόμος αφορά οφειλές είτε προς τράπεζες είτε προς την εφορία είτε προς ασφαλιστικά ταμεία. Η διαδικασία είναι απλή:

Αρχικά, υποβάλλουμε αίτηση στην ειδική πλατφόρμα για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών του οφειλέτη, για οφειλές προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά, ο οφειλέτης προστατεύεται από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι να περατωθεί η διαδικασία. Οσοι όμως έχουν κάνει αιτήσεις του Ν. 3869/2010, Ν.4469/2017 και Ν. 4605/2019 θα πρέπει να παραιτηθούν, διότι δεν μπορούν παράλληλα μ’ αυτά να κάνουν και αίτηση για το Ν.4738/2020. Κατατίθενται λοιπόν όλα τα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία των οφειλετών στην πλατφόρμα και οι πιστωτές καταθέτουν μία πρόταση για ρύθμιση όλων των οφειλών και ταυτόχρονα.

Αν λοιπόν ο οφειλέτης μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στην πρόταση των πιστωτών του, τότε επιτυγχάνεται η ρύθμιση. Η ρύθμιση των χρεών λοιπόν γίνεται για το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Προβλέπονται ρυθμίσεις έως 240 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις για χρέη προς τράπεζες.

Για την διάσωση της πρώτης κατοικίας, η δόση επιδοτείται κατά 50% από το Δημόσιο. Ο αριθμός των δόσεων και το ποσό των δόσεων προκύπτει μέσα από μία μαθηματική διαδικασία (αλγόριθμο) και αφού υπολογιστούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Φυσικά δίδεται η δυνατότητα στους οφειλέτες και για τραπεζική διαμεσολάβηση.

Αν όμως ο οφειλέτης δεν μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στην εξωδικαστική ρύθμιση ή αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ρύθμιση των οφειλών του, θα προχωρήσει η διαδικασία της πτώχευσης, η οποία θα σημαίνει και την ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ενώ για την πρώτη κατοικία υπάρχει πρόβλεψη ότι ο πτωχός οφειλέτης θα μπορέσει να την μισθώνει για (12) χρόνια απ’ τον φορέα Απόκτησης Ακινήτων που θα έχει αποκτήσει τα ακίνητα των οφειλετών που πτωχεύουν και έτσι επέρχεται απαλλαγή όλων των χρεών.

Ολοι οι οφειλέτες πρέπει να σκεφτούν σοβαρά αυτή την νομοθετική ρύθμιση η οποία, αφού εξεταστούν όλες οι παράμετροι, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

* Η Αικατερίνη Στ. Μπασιώτη – Παπαθεοφάνους είναι δικηγόρος με έδρα το Κιάτο (οδός Φιλλύρα 8 - www.basioti.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια