Header Ads

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΑΤΙΑ φ.1754

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΑΤΙΑ 
(σημερινή Γαλλία )

  
Πυθέας ο Μασσαλιώτης

Όταν γίνεται λόγος για τον αρχαίο ελληνικό αποικισμό, συνήθως ο νους μας πηγαίνει στις αποικίες των αρχαίων προγόνων μας στη νότια Ιταλία , τη Σικελία και στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Όμως ελληνικές αποικίες υπήρχαν και στα μεσογειακά παράλια της σημερινής Γαλλίας , με σημαντικότερη πόλη της Μασσαλίας , που την ίδρυσαν έλληνες από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας το 600 πχ . Η Μασσαλία αργότερα ίδρυσε τη δική της αποικία στα νοτιοανατολικά παράλια της σημερινής Γαλλίας, την Νίκαια , που το όνομα της προέρχεται από την ελληνική λέξη νίκη. Δυτικά από τη Νίκαια ( που στα γαλλικά λέγεται Νίς , Νice) και πολύ κοντά σ’ αυτήν βρίσκεται η αρχαία ελληνική πόλη Αντίπολης , σήμερα Αντίπ (Αntibes) , γνωστή από την εκεί πολυχρόνια διαμονή του Νίκου Καζαντζάκη . Εκεί κοντά είναι και το Μονακό , φοινικική αρχαία αποικία που γρήγορα πέρασε στα χέρια των αρχαίων ελλήνων.

Αν προχωρήσουμε δυτικά από τις εκβολές του Ροδανού ποταμού και πάντα παραθαλάσσια , συναντάμε την πόλη Σετ (sete), γνωστή ήδη από τα τελευταία προχριστιανικά χρόνια.

Σύμφωνα με μια τοπική παράδοση , ήταν αποικία Κρητικών από τη Σητεία .

Πολύ κοντά βρίσκεται η μικρή πόλη Αγκτ (Agde), αποικία ελλήνων από τη Φώκαια της Μ. Ασίας .

Το σημερινό της , γαλλικό όνομα είναι παραφθορά της ελληνικής ονομασίας «αγαθή γη» , δηλαδή γόνιμο έδαφος Αναπλέοντας τον ποταμό Ροδανό συναντάμε , λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στη Λυών , τη μικρή πόλη Βιέν (vienne), αρχαία κρητική αποικία .

Στην αρχαιότητα λεγόταν Βίεννα .

Οι ιδρυτές της ήρθαν από τη Βίεννα της Κρήτης τη σημερινή Βιάννο . Είναι η μακρινή από τη θάλασσα εγκατάσταση Ελλήνων αποίκων σε ξένη χώρα γενικά , όχι μόνο στη Γαλλία . Οι ελληνικές αποικίες στο χώρο της σημερινής Γαλλίας δεν ήσαν ασήμαντοι οικισμοί. Και μόνο η περίπτωση της Μασσαλίας αρκεί να μας πείσει γι ‘ αυτό .

Η πόλη αυτή στα χρόνια της ρωμαιοκρατίας ήταν περίφημη για την ιατρική σχολή.

Οι ρωμαίοι έστελναν στη Μασσαλία τα παιδιά τους που ήθελαν να σπουδάσουν την ιατρική και όχι στη ρώμη ή στην Ελλάδα . Η Μασσαλία είναι η πατρίδα ενός διάσημου Έλληνα εξερευνητή , αστρονόμου και γεωγράφου που έζησε τον 4ο αιώνα πχ , του Πυθέα του Μασσαλιώτη, που οι Γάλλοι σήμερα , μιλώντας γι’ αυτόν τον αποκαλούν «ο κοινός μας συμπατριώτης». Κάποτε πρέπει να πούμε περισσότερα γι’ αυτόν.

(Πηγή :<<Ο ΠΥΡΣΟΣ Τ.970 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020») Επιμελείται :ΕΛΕΝΗ Κ. ΑΡΜΠΗ)




Δεν υπάρχουν σχόλια