Header Ads

«Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» φ.1753

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

«Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση»



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας!


Στις 15 Ιουλίου 2021 , παρευρεθήκαμε στην πρεμιέρα μίας μοναδικής και πρωτότυπης θεατρικής παράστασης «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» , σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, στον ειδικά διαμορφωμένο ειδυλλιακό υπαίθριο χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας !

Πρόκειται για τη θεατρική απεικόνιση μίας συγκλονιστικής ιδέας των δημιουργών του έργου, πέρα και πάνω από μία απλή ηρωική αφήγηση των ιστορικών γεγονότων για την προετοιμασία του Αγώνα, την Επανάσταση και τον βίο των συντελεστών του, όπως είθισται να παρουσιάζονται σε επετείους!

Μία παράσταση, που βοηθά τον θεατή όχι μόνο να διεισδύσει στη ζωή των Ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Αθανάσιου Τσακάλωφ, Εμμανουήλ Ξάνθου, Νικόλαου Σκουφά και του αρχηγού τους, Αλέξανδρου Υψηλάντη, αλλά να νιώσει συγκινησιακά τον άνθρωπο Φιλικό «από το τρελό και παθιασμένο όραμά του για την εθνική ανεξαρτησία ως το σκληρό και μοναχικό βίωμα της προσωπικής προδοσίας» .

Η παράσταση δημιουργήθηκε ειδικά για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) το 2021 και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας , στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων του ΠΙΟΠ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ενώ η περιοδεία συνεχίσθηκε στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη (17 Ιουλίου) και στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα (19 Ιουλίου).
  

(Φωτογραφία: Κική Παπαδοπούλου)

Πρόκειται για πρωτότυπο κείμενο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη , βασισμένο σε έρευνα των δύο συγγραφέων-ερευνητών, το οποίο κυκλοφορεί από το ΠΙΟΠ και την Κάπα Εκδοτική, σε πρόλογο του Αν. Καθηγητή του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρη Ιωαννίδη, και αξίζει πράγματι να το προμηθευτεί κανείς!

Στους συγγραφείς -όπως οι ίδιοι παραθέτουν- «ενώ βρίσκονταν βυθισμένοι σε έναν ανεκτίμητο θησαυρό από ιστορικές μελέτες, αναλύσεις, άρθρα και τεκμήρια, το «σημάδι» εμφανίστηκε . Ήταν η φράση του Αλέξανδρου Υψηλάντη, «στριμωγμένη» μέσα σε κάποια από τις μυριάδες παραπονετικές επιστολές του προς τους Φιλικούς, τυπωμένη σε μια παλιά, βίπερ έκδοση των Απομνημονευμάτων του Εμμανουήλ Ξάνθου:

«Όλων αι καρδίαι καταφλέγονται από τον προς την πατρίδα ιερόν έρωτα!»

Κάτω από τα επίσημα ιστορικά αφηγήματα και παράλληλα με το πλούσιο μυστικιστικό πέπλο που καλύπτει τη δράση της Φιλικής Εταιρείας, ένα είναι σίγουρο: οι εμπνευστές αυτής της αδελφότητας δεν θα δρούσαν, όπως έδρασαν, αν δεν ήταν ερωτευμένοι. Ερωτευμένοι με κάτι Ιερό. Αυτό ήταν το κλειδί. Και αυτήν την ιστορία αποφασίσαμε ότι θα πούμε ».
  

(Φωτογραφία: Κική Παπαδοπούλου)

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γρηγόρη Ιωαννίδη: «… η μανιακή κατάδυση των δύο συγγραφέων … στα κείμενα, στην αλληλογραφία και την μακρά βιβλιογραφία της Επανάστασης, δεν έφερε στο φως μόνο τον βίο των τριών Φιλικών, αλλά κάτι βαθύτερο, αγνότερο και ουσιαστικότερο, κάτι που δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους, αλλά μπορεί να απλωθεί και στους άλλους αγωνιστές, μέχρι να ερμηνεύσει το ανερμήνευτο κέντρο της Επανάστασης. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για τον «Ιερό Έρωτα», μια έννοια ρομαντικής ενόρασης παρμένη αρχικά από τον Υψηλάντη, που διαχέεται σε όλους τους μύστες του Αγώνα. Αποκλειστικά στους δύο συγγραφείς οφείλουμε την ανάδυση της συγκλονιστικής αυτής ιδέας από τα πνευματικά υπόγεια του έθνους μας στην επιφάνεια της θεατρικής μας ζωής. Γιατί αυτό ουσιαστικά λένε με το έργο τους. Πως το δόσιμο σε έναν Αγώνα, όταν κανείς δεν γνωρίζει την αύριο, μα πιθανολογεί με σιγουριά από σήμερα τα δεινά, το δόσιμο σε έναν Αγώνα μαρτυρικό και υπερφίαλο, επιπόλαιο και για πολλούς ονειροπαρμένο, στη σειρά άλλων παλιότερων που γνώρισαν όλοι τους φρικτό τέλος, τι άλλο μπορεί να έχει σαν «Αόρατη Αρχή» παρά τον Έρωτα και το Ιερό ;».

Στη σκηνή ριγμένες φουστανέλες. Ο χώρος γεμίζει σιγά σιγά με καπνό και χώμα, δημιουργώντας το απόκοσμο και σιωπηλό τοπίο που σχηματίζεται στην πλευρά των ηττημένων, ύστερα από μια μάχη που έχει χαθεί. Τέσσερις ηθοποιοί, ντυμένοι με ευρωπαϊκή ενδυμασία, στέκονται όρθιοι. Αθανάσιος Τσακάλωφ, Εμμανουήλ Ξάνθος και Νικόλαος Σκουφάς κοιτάζουν τους θεατές. Στο κέντρο της σκηνής δεσπόζει μια ανθρώπινη φιγούρα με την πλάτη στραμμένη στο κοινό. Φοράει πανωφόρι και κρατάει ένα μπαστούνι αριστοκρατικό στο αριστερό χέρι, για να μπορεί να στηρίζεται. Δεξί χέρι δεν έχει…
  

(Φωτογραφία: Κική Παπαδοπούλου)

Συνδυάζοντας ιστορικές μελέτες, αναλύσεις, άρθρα και τεκμήρια με μυθοπλασία, προσθέτοντας θραύσματα του Ρήγα, του Βαλαωρίτη, του Μπάιρον, του Σεφέρη και του Ιερολοχίτη Γεωργίου Λασσάνη και εμπνεόμενο από μουσικές και οπτικές αναφορές της εποχής, το νέο θεατρικό έργο «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», αναζητά κάτω από τα επίσημα ιστορικά αφηγήματα και παράλληλα με το πλούσιο μυστικιστικό πέπλο που καλύπτει τη δράση της Φιλικής Εταιρείας, το σιωπηλό ερώτημα που στέκεται μετέωρο πίσω από τις ζωές των ανθρώπων που την εμπνεύστηκαν. Αναζητά την ανθρώπινη διάσταση των ιστορικών προσώπων, πίσω από τα άψυχα κάδρα της συλλογικής μας μνήμης και των στερεοτυπικών τους αναπαραστάσεων. Αναζητά το πώς γεννάται μια ηρωική προσωπικότητα, πώς σμιλεύεται μέσα σε έναν άνθρωπο η τεράστια δύναμη που χρειάζεται για να εναντιωθεί στον δυνάστη του με κάθε κόστος (Δελτίο Τύπου ΠΙΟΠ).
  

(Φωτογραφία: Κική Παπαδοπούλου)

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη,
Πρωτότυπο Κείμενο & Έρευνα: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης,
Σκηνογραφία & Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα,
Κατασκευή σκιών: Γιάγκος Ανδρεάδης,
Βοηθός Σκηνοθέτη / Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Πηνελόπη Ασλάνογλου,
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση,
Stage Manager: Αριόν Βεΐζι,
Φωτογραφίες Παράστασης: Κική Παπαδοπούλου,
Εκτέλεσης παραγωγής: Ένα συν Ένα ίσον Ένα.

Ερμηνεύουν

Αφηγήτρια / Νικόλαος Σκουφάς / Ελλάς: Νεφέλη Κουρή
Εμμανουήλ Ξάνθος: Αγησίλαος Μικελάτος
Αθανάσιος Τσακάλωφ: Κώστας Νικούλι
Αλέξανδρος Υψηλάντης: Δέσποινα Σαραφείδου

Πρόκειται για ένα έργο που συγκινεί, αλλά κυρίως προβληματίζει και εμπνέει, παρακινώντας τον θεατή σε περαιτέρω έρευνα και εμβάθυνση στις ιστορικές πηγές.

Αξίζει να διαβασθεί, αλλά και να διδαχθεί από τους καθηγητές στα σχολεία!

Αξίζει να ανέβει ως θεατρική παράσταση τόσο στα σχολεία, όσο και στα δημοτικά θέατρα!

Αν και κατά την περίοδο, που διανύουμε, κυριαρχεί η δυσφορία από την πανδημία, τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας μας και την οικονομική δυσπραγία, καθώς και η ασχήμια και η βία ως αποτέλεσμα και πολλών άλλων κοινωνικο-ψυχολογικών παραγόντων, έχουμε την επιλογή να κάνουμε τη δική μας Επανάσταση!

Μία Καθημερινή Επανάσταση εσωτερικής εμβάθυνσης, αυτογνωσίας, επαναπροσδιορισμού, δημιουργίας, δράσης, ομορφιάς και αλτρουισμού, χωρίς φόβο για το άγνωστο, τις δυσκολίες, τις θυσίες ή ακόμη και την «προσωπική προδοσία»!

Οι πραγματικοί ήρωες της Ιστορίας μας μας έχουν δείξει τον δρόμο!


*Εύη Κοκκίνου-Κελλάρη
Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια
Σύμβουλος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO)
Απ. Παύλου 40, Κόρινθος
Τηλ. 2741084568





Δεν υπάρχουν σχόλια